To dobry pomysł, dokładnie poustawiać model i posprawdzać też środek ciężkości, najlepiej przy w miarę bezwietrznej pogodzie, aby nie walczyć, tylko skoncentrować się na obserwacji modelu. Jeżeli masz możliwość zaprogramować aparaturę na różne flight mody, to proponowałbym to zrobić, aby np. na pierwszym FM wychylenia sterolotek były małe, na drugim FM średnie, a na trzecim maksymalne, posprawdzasz jak model zachowuje się, a w razie wariacji masz możliwość szybkiego przełączenia na mniejsze/większe wychylenia w miarę potrzeb. Niektórzy do skrzydełek polecają też różnicowe wychylenia sterolotek, nie mam zdania w tej kwestii, z tego co pamiętam w kilerku chyba nie korzystałem, ale warto sprawdzić, czy da to jakiś efekt.
A jak już wszystko ustawisz w locie wzrokowym, to zdecydowanie dobrze podłączyć OSD, GPS i Autopilota przed kolejnymi lotami FPV. I zawsze dokładnie wszystko sprawdzać przed każdym lotem. Tak jak napisałem loty FPV to już spora odpowiedzialność, zwłaszcza przy modelach ważących po kilka kg.