Operacja się udała, ........ pacjent przeżył !
Dzięki wszystkim, pewne pomysły podsunęły mi właściwy tok myślenia. Jakby ktoś spotkał się z takim problemem to opisuję co zrobiłem. Oczywiście rozkręcone na nowo, przełączyłem lewy na prawy i widzę, że działa (co prawda jako rewers ale chyba tak miało być), więc to coś na łączeniu lub na tej stalowej lince albo na potencjometrze w samym pedale.
Rozkręciłem dalej na ile się dało (sam pedał chyba już nie jest rozkręcany bo nie mogłem się dostać do potencjometru w pedale). To co jednak widziałem to te stalowe linki przebiegały bez przerwań.

Natomiast zastanowiło mnie wczorajsze łączenie z tym konektorem, które wczoraj robiłem, bo w zasadzie tutaj wypadła linka.

W końcu wyjąłem wczoraj przyklejone stalowe linki z tej złączki 3 pinowej i zacząłem kombinować podpięcie bez obudowy. Wiele testów, nic, ale jakby przez chwilę udało mi się raz osiągnąć w sofcie (wszystko na otwartym pacjencje czyli Ustawieniach kontrolera w Windows) właściwie wychylenie hamulca. Potem znów długie minuty testów i nic. To jednak dało do myślenia, że coś tutaj po prostu nie styka. Obciąłem końcówki i zauważyłem, że ta stalowa linka to bardzo ciasny zwój, bo końcówka mi się wystrzępiła, a skoro wystrzępiła to hmmm.... musi coś ją trzymać. Papier ścierny w ruch i okazało się, że ta cała bardzo cienka linka ma osłonkę, przezroczystą więc jej nie widać! Nigdy bym na to nie wpadł. Tutaj leżał problem. Usunąłem osłonki z końcówek, na nowo przykleiłem cyjanoakrylem do konektora i VOILA! Działa jak działał! Podłączyłem wczoraj dobrze, ale po prostu coś tam nie stykało w złączce.
Do tego, za radą z Blue Forum zmodowałem sobie pedały o usunięcie takiego elementu, który w Saitekach jest dodany i niejako ma zadanie dać bardziej wyczuwalne centrowanie, ale w rezultacie daje taki nie fajny skok, który nieco zawsze mnie denerwował.
Temat jest tutaj na ED:
http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=73311Wyjmujemy ten element na sprężynce:

I od tej pory nie ma takiego przeskoku w pedałach od Saiteka, a wszystko ładnie centruje się za pomocą samej sprężyny.
Podziękował!