Autor Wątek: Czas zaczac, jak do tego podejsc  (Przeczytany 5767 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czas zaczac, jak do tego podejsc
« dnia: Lipca 14, 2016, 21:19:55 »
Witajcie.
(o ile to jest zle miejsce na ten temat to uprzejmie prosze moderatora o przeniesienie)

Jako, ze pierwszy raz tutaj to chcialbym powitac wszystkich.

Od dawna moja uwage przykluwaja symulatory... ale symulatory, nie "latanki" typu lec i strzelaj.

Postanowilem ostatnio zrobic research i wybor padl na DCS.
W zwiazku z tym mam kilka pytan i bede wdzieczny za kazde informacje i te dobre i te zle.

Nie jestem jakims wielkim fascynatem lotnictwa, nie sledze historii lotnictwa od 2 wojny swiatowej albo i wczesniej. Ale moja uwage zawsze przykluwaly symulatory, glownie mysliwce.
W zwiazku z tym postanowilem sprobowac swoich sil. Wiem, ze to jest skok na bardzo gleboka wode, ale jak pisalem wyzej lubie to co zaawansowane, nie lubie strzelanek i "symulatorow" w ktorych uzywa sie czterech klawiszy.
Moje rozeznanie padlo na DCS.. mam nadzieje, ze to dobry wybor.

Moze powiem, czego ja oczekuje:
- wysoki poziom realizmu i samego pilotazu i calego ze tak to nazwe "wirtualnego swiata"
- koniecznie tryb multi (misje, walki powietrzne pomiedzy XvsY, i pewnie kilka innych trybow gry)
- kontakt, z ludzmi, treningi, wsparnie (dla mnie i ode mnie). Nie wiem jak wyglada kwestia "doswiadczenia" i "profilu pilota" w tej grze, czy jako gracz zbiera sie jakies profity lub notacje za chociazby ilosc godzin w powietrzu.. nie wiem.
- no i przydalyby sie tutoriale albo przynajmniej linki do zrodel informacji :)

Wiem, ze pewnie wiele wymagam, ale to tez bedzie wymagalo wiele ode mnie, wiec cos za cos :)
Bede wdzieczny za informacje. Czy akurat ten wybor jest dla mnie czy moze akurat jakis inny..

Jezeli jednak ten to prosilbym o wskazowki.. jak zaczac. Widze mase modulow do tej gry, co kupic na poczatek, co robic na poczatek (po pewnie nie od razu wskocze w swiat online), czy tworza sie jakies grupy, eskadry, klany (zwal jak zwal) ktore lataja razem..

Bede wdzieczny jak ktos mi to jakos zgrabnie wyjasni... bardzo wdzieczny :)

Pozdrawiam
Wasp

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Czas zaczac, jak do tego podejsc
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 14, 2016, 21:46:40 »
Tak, dobry wybór, powertuj sobie też net, kilka recenzji w tym samego DCS napisałem na www, więc w tych tematach się nie będę powtarzał. Nie napisałeś natomiast jak jest u Ciebie z przyswajaniem wiedzy, tzn. czy np. jesteś w stanie przeczytać anglojęzyczna instrukcję, a to dosyć ważne. Może na początek coś prostszego, np. MiG-15bis lub L-39C/ZA? Ew. jak problemem jest angielski to warto brać Black Shark 2. W BS2 masz tutaj wszystko (z Migiem, Albatrosem nie ma kampanii), a do tego około 80% instrukcji zostało przetłumaczone na j.polski. Pamiętaj też, że masz 2 samoloty free w DCS. Z Su-25T też możesz się nieźle bawić przez nawet i pół roku.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 14, 2016, 21:53:20 »
Z angielskimi instrukcjami nie ma problemu :) jestem programista na codzien :) no moze troche specjalistycznego jezyka ale do ogarniecia. Przyswajanie wiedzy idzie mi dobrze, nie mam wyjscia :) Jezeli chodzi o ta gre to wiadomo, masa wiedzy i masa godzin cwiczen, to jest jasne.

A jak z kwestia online tutaj? Bo to jest dla mnie bardzo wazna kwestia. Nie lubie single na dluzsza mete. Co tu mozna robic razem. Z reszta zadalem to pytanie wyzej.

@Yoyo dzieki za odpowiedz. Nie przewalalem za duzo internetow bo sam wiesz jak jest z opiniami w internecie, zawsze beda milosnicy i "heJterzy" przez duze "J". Wole zapytac kogos kto ma pojecie i odpowie z autopsji. Co do free wersji to spoko, Su-25 napewno posluzy mi do zapoznania sie z gra.. chociaz finalnie mysle o czyms z F na poczatku :)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 14, 2016, 22:01:00 »
Z F na początku to masz tylko F-15, który nie jest klikalny w kabinie (czyli interaktywny), ale za chwilę będzie F-5E Tiger II i ten już będzie klikalny. Można zrobić pre-order. Jak lubisz amerykańskie, to oczywiście A-10C, ale to jest dość skomplikowana maszyna, za to rewelacyjnie zrobiona. Co jakiś czas też są promocje i masz jakieś 30-40% taniej. Niestety nie dawno była już Summer Sale, więc teraz pewnie przez 1,5 miesiąca będzie posucha. Może najpierw zabawa w Su-25T lub TF-51D, a jak się spodoba i poczujesz bakcyla to akurat się doczekasz jakiejś promocji. Co do latania online chłopaki latają często, ale już trzeba coś się naumieć bo tam już idzie ostre strzelanie ale zawsze też ktoś coś pomoże ;>.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 14, 2016, 22:05:57 »
Widzisz, jednak interakcja dla mnie tez jest wazna, swoja droga bawie sie elektronika i pewnie bym sobie jeszcze w miedzyczasie jakis kokpit montowal :) F-5E brzmi kuszaco, ale pierwsze trzeba jak to mowisz poczuc bakcyla. Piszesz, ze chlopaki lataja czesto. Mi wlasnie chodzi o kwestie tego jakie sa opcje gier online. Czy lata sie tylko ot tak dla frajdy, czy tylko przeciw nazwijmy to AI? Czy jakies misje z samymi "zywymi graczami" tez sa? Bo ze jakies rankingi globalne to raczej nie przypuszczam...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 14, 2016, 22:30:11 »
I takie i takie (z AI bardziej anglojęzyczne serwery, ale są nawet takie z fajnymi misjami, sporo osób lata online, są nawet zespoły akrobacyjne), natomiast http://il2forum.pl/index.php/topic,15318.msg340091.html#new głównie przeciw sobie. Śledź ten temat i się podłącz.

www.yoyosims.pl

Offline Kwazar

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 14, 2016, 22:32:32 »
Myślę, że najlepszą dla Ciebie opcją będzie wstąpienie do szkółki 13WELT.  Co prawda nasz wybór to F-16 czyli  BMS Falcon 4.33 8), ale według mnie jest tak samo złożony jak A-10C, a stosunkowo łatwo można go opanować. Dostarcza niesamowitej frajdy w poprawianiu swoich umiejętności w singlu, przez unikalną dynamiczną kampanię i w multi przez community Falcon Online. A tak to wygląda na żywo:)
https://www.youtube.com/watch?v=q_2bBEyamoY
https://www.youtube.com/watch?v=9tLJYUsXc6Y

"Watching the stars from 39,000 feet with a granola bar in one hand
and a cold bottle of water in the other is a great way to unwind" K. Rosenkranz - Vipers In The Storm

« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 14, 2016, 22:38:17 »
@KWAZAR ale to jest zmiana symulatora :)

Offline Kwazar

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 14, 2016, 22:42:05 »
Spoko, z czasem zaczniesz równocześnie ogarniać też DCS'a :)
"Watching the stars from 39,000 feet with a granola bar in one hand
and a cold bottle of water in the other is a great way to unwind" K. Rosenkranz - Vipers In The Storm

« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 14, 2016, 22:48:45 »
Nie wiem czy chce rozgrzebywac kilka rzeczy, grac, przeskakiwac, zmieniac. Poza tym nie wiem jak ze spolecznoscia. W ogole to jeszcze bardzo wiele nie wiem, narazie odpale DCS, zobaczymy :)

A-10C tez brzmi bardzo ciekawie, nawet thrustmaster wypuscil dedykowany kontroler z tego co wiem. W ogole kontroler to osobna bajka :)
Narazie chce sciagnac podstawke i zobaczyc co i jak

« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 14, 2016, 23:39:49 »
No cóż, YoYo podał Ci link do tematu ze wspólnym lataniem online, tak się składa że jestem jednym z tych co tam latają, i po krótce przedstawię Ci naszą misję, którą latamy najczęściej. A więc tak, 2 lotniska, 2 strony RED i BLUE, uzbrojenie, tylko rakiety IR krótkiego zasięgu + działko, obrona przeciwlotnicza wokół lotnisk. Znajdą się też cele naziemne dla pilotów szturmowców (A-10, Su-25), a dla myśliwców, cała gama maszyn aktualnie dostępnych w DCS, oczywiście pasujących do siebie przedziałem czasowym, tak +/- no bo Mustang nie będzie walczył z Su-27. Mamy też misję na rakiety kierowane radarowo, czyli samoloty uzbrojone "po zęby", maksymalny payload. Latamy faktycznie dość często, więc jak już trochę ogarniesz sima, to śledź wątek, na pewno coś się pojawi, i proponuję zapoznać się z pierwszą stroną tematu, jest tam parę ciekawych informacji.

« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 18, 2016, 13:12:59 »
A osobiscie polecacie A-10C czy poczekac na Tigera?
Znalazlem na all.. cos w dziwnej cenie (jezeli nie mozna udostepniac zewnetrznych linkow to prosze moderatora o usuniecie linka)

http://allegro.pl/dcs-nastepca-black-shark-a-10c-warthog-fvat-i6344199858.html

z tego co patrzylem to A-10C na dcs troche wiecej.

Swoja droga A-10C przeznaczenie A-10C to raczej cele naziemne, wiec do ewentualnych "potyczek" online..
Nie wiem, chcialbym zaczac konkretnie, zeby sie nie przesiadac po 10 razy..

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 18, 2016, 13:19:28 »
A-10C to bez wątpienia najlepszy całościowy dodatek. F-5E może mieć nieco bugów na dzień dobry jak to z nowościami, chociaż Belsimtek w miarę ostatnio się starał, żeby bugów było jak najmniej (MiG-15bis praktycznie był ok). Co do ceny - moduły wydane w PL mogą mieć dobre ceny, bo to i na nasz rynek i stara produkcja. Jak chcesz "zacząć konkretnie" to A-10C jest na pół roku nauki więc wybór właściwy ;>.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 18, 2016, 13:21:20 »
@YoYo a myslisz, ze ten link ktory podalem to jest pelny dodatek? bo taka roznica ceny mnie zastanawia. Napisalem do sprzedajacego ale poki co bez odpowiedzi.

Przydalby sie jeszcze manual wydrukowany :)

« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 18, 2016, 13:34:50 »
To używka więc to tłumaczy cenę.
Co do A-10 YoYo ma rację, sama instrukcja to koło 600 stron jak dobrze pamietam.
Śmiało możesz brać o ile płyta jest w przyzwoitej kondycji, a i u nas znajdziesz paru co online latają szturmowo, wiec bez obaw, że warthog nie nadaje się do multi. Na serwerze jest miejsce dla każdego...
Śmigłowce nie mogą latać - są po prostu tak brzydkie, że ziemia je odpycha.