Autor Wątek: Pomniki techniki lotniczej, muzea, prywatne kolekcje lotnicze itp.  (Przeczytany 16101 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Pomniki techniki lotniczej, muzea, prywatne kolekcje lotnicze itp.
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 03, 2019, 22:33:20 »
No kapitalne, takie zagęszczenie maszyn w jednym miejscu. Wygląda na to, że nawet nie ma dewastacji.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 03, 2019, 22:45:53 »
Z tego co można wyczytać w necie samoloty zostały przeniesione w 2014r. z terenu bazy wojskowej (oddawanej Amerykanom) na teren osiedla. Moim zdaniem posunięcie idealne, na terenie bazy by przepadły. A są w idealnym stanie, zadbane, i na terenie ogólnodostępnym – mi aż ciężko było uwierzyć, że żadne „bydło” ich nie zdewastowało. Byłem tam pierwszy raz, nie wiem jak samoloty wyglądały po 2014r. Może odnowiono je dopiero niedawno.

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 03, 2019, 23:21:05 »
MiG-21MF
Toruń, Jednostka Ratowniczo - Gaśnicza Nr 3, ul. Olsztyńska
19-04-2019r.

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 05, 2019, 02:16:49 »
Śląsk miasto Czerwionka Leszczyny  LIM jest tu od lat i niszczeje  :cry:

« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 23, 2019, 19:28:31 »
Państwowe Muzeum Lotnictwa im. O. K. Antonowa w Kijowie.
Zdjęcia zrobione 2019.06.23.

Polecam wszystkim miłośnikom wschodniego sprzętu. Mi się podobało. Coś pod setkę samolotów. Dużo takich, których się w Polsce nie zobaczy. Info o muzeum można znaleźć na stronie: http://aviamuseum.com.ua/ru

A tu plan ekspozycji zewnętrznej:

I troszkę fotek na zachętę.

Ja tam jeszcze wrócę.

« Odpowiedź #20 dnia: Października 03, 2019, 22:10:02 »
Po raz kolejny Kijów. Tym razem „Muzeum Konfliktów Lokalnych” wraz z pobliskim „Placykiem techniki wojskowej” (2019.10.03). Tak naprawdę, to warto obejść całą okolicę tego muzeum, po której jest porozstawianie mnóstwo sprzętu, między innymi egzemplarzy „straconych” w aktualnym konflikcie Ukraińsko-Rosyjskim.

W samym muzeum jest akcent lotniczy. To co mi się spodobało najbardziej, to to, że mogłem zasiąść w kabinie Mi-24 i MiG-23. Zrobić zdjęcia i siedzieć tam tyle ile chciałem – czyli nie krótko. I nikt mnie nie poganiał, nie stał za mną w kolejce itp.

Zrobiła na mnie również wrażenie kolekcja sprzętu pancernego oraz artylerii. Można tam zobaczyć między innymi: T-27, T-37, BA-20, IS-1, IS-2, IS-3, SPK-5, T-70, PT-76, T-34, T-54, T-55, T-64, SU-100, ISU-122, ... itd.

Jest też rakieta R-12 wraz ze stanowiskiem startowym, cała kupa armat (A-19, MŁ-20,BS-3, ... itd.), opancerzony kuter artyleryjski, ... - nie da się wszystkiego co tam jest wymienić. Poniżej kilka fotek na zachętę.

« Odpowiedź #21 dnia: Października 04, 2019, 09:40:03 »
Rewelacja, czy cały dzień Ci wystarczył na spokojne obejrzenie wszystkiego?
« Ostatnia zmiana: Października 04, 2019, 09:40:44 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #22 dnia: Października 04, 2019, 18:20:55 »
Ciężko powiedzieć ile poszło na same muzeum – szacuje, że około 3 godzin. I mojej ciekawości to nie zaspokoiło – wrócę więc tam jeszcze kiedyś. Natomiast moi znajomi którzy byli tam ze mną, zaspokoili swoją ciekawość już dobrą godzinę szybciej. Ale mimo to wykazali się cierpliwością. Nawet jak zauważyli, że po raz drugi pakuję się do kabiny MiG-23, to ograniczyli się tylko do śmiechu i kliku żartów  :002:. Całość wycieczki, w czasie której obszedłem większość okolicznych parków i obejrzałem rozstawiony w nich "złom" zajęła mi około 9 godzin – licząc od wyjścia ze stacji metra „Arsenalna”. Nawiasem mówiąc jest to najgłębsza stacja metra na świecie. Wyjazd z niej ruchomymi schodami na powierzchnię zajmuje 4 minuty.

Poniżej kilka zdjęć z okolic muzeum:

Jako ciekawostka czołg ciężki T-10:

Oraz sala pamięci Muzeum konfliktów lokalnych, która zrobiła na mnie wrażenie:

Nie wiem czy dostatecznie dobrze widać na zdjęciu i czy zwróciliście na to uwagę, że wystrój jest zrobiony ze złamanych i „upalonych” łopat śmigłowców.

« Odpowiedź #23 dnia: Października 05, 2019, 09:15:12 »
Może to trochę nie koniecznie zgodne z ideologią tego forum* ale w piątek oficjalnie otwarto stare/nowe Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu. Jeśli ktoś będzie w pobliżu może zechce odwiedzić. Placówka zostanie udostępniona zwiedzającym 8 października. Link do informacji oraz dużej galerii (88) zdjęć:

https://epoznan.pl/news-news-98931-otwarto_muzeum_broni_pancernej_zobacz_zdjecia_z_wnetrza_placowki

*Adres muzeum się zgadza czyli Poznań ul. 3 Pułku Lotniczego 4  ;)
« Ostatnia zmiana: Października 05, 2019, 17:24:06 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 28, 2020, 14:37:25 »
Ktoś jest w stanie coś polecić co warto zobaczyć w zakresie lotnictwa na Litwie?
Może jakieś muzeum / zbiory?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 31, 2020, 07:36:23 »
Jeżeli będziesz gdzieś w okolicach północnej Litwy to warto podjechać do Rygi. W porcie lotniczym znajduje się muzeum lotnictwa. Ciekawe eksponaty.
http://en.airmuseum.lv/blog/
56°55'32.4"N 23°58'50.1"E

« Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 02, 2020, 07:43:33 »
Ktoś jest w stanie coś polecić co warto zobaczyć w zakresie lotnictwa na Litwie?
Może jakieś muzeum / zbiory?

Lista muzeów na wiki. Na tej liście na Litwie podane jest tylko jedno, no i nie potrafię go polecić, ale może Ci podpasuje:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_aerospace_museums

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 03, 2020, 11:03:14 »
No właśnie, nic tu nie ma ciekawego na Litwie, jest to jedno muzeum pod Kownem https://www.muziejai.lt/Muziejus.en.asp?Db_kodas=2701&meniu=0 , https://lt.wikipedia.org/wiki/Lietuvos_aviacijos_muziejus ale jakoś ilość (i jakie) eksponatów nie porywa. Trochę dziwnie, bo przecież i oni mają ciekawą historię lotnictwa (w tym morskiego). To za to w Rydze widzę, że super, ale już i inny kraj i za daleko na wycieczkę autem (a na Litwę to prosty skok), może kiedyś.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 22, 2020, 15:11:01 »
.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #29 dnia: Marca 23, 2021, 10:17:46 »
MiG-21UM znajdujący się na terenie Wojskowego Portu Lotniczego w Warszawie przy ulicy Żwirki i Wigury – o tu. Samolot odnowiony, z daleka wygląda zacnie. Z bliska niestety, moim zdaniem trochę traci z powodu braku napisów eksploatacyjnych i wyposażenia kabiny.
Zdjęcia zrobione 2021.03.23.