Autor Wątek: Nowy PC. Nie przechodzi testu pamięci, nie startuje.  (Przeczytany 2774 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Nowy PC. Nie przechodzi testu pamięci, nie startuje.
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 30, 2017, 09:04:56 »
Max Max? :)

Ps. Wczoraj zrobiłem test jakiego w sumie do tej pory nie robiłem. Jeden Mem test, a drugi tylko z jedną kością (bo zawsze targetowałem się na kombinację z dwoma).

1/ Obie pamięci w slocie 2 i 4 (tak jak działa, czyli w single, sumuje do 16Gb więc widzi poprawnie) Mem test:

Czyli pamiątki okej, wszystko z nimi dobrze, na 4/4 testy PASS, ERRORS=0. Zero błędów.

2/ Przełożyłem po jednej kości do slotów 1 lub 3 i.... nie wstaje z jedną pamiątką (od prawej są banki 1324). Co to oznacza?
Wydaje mi się, że to jednak płyta w takim razie jest trafiona i te dwa banki/sloty po prostu w niej nie działają.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 30, 2017, 10:21:48 »
Osobiście jeszcze skontaktowałbym się z działem wsparcia firmy Gigabyte. Może być to zwykła niekompatybilność do załatwienia nowym biosem, a może być to fizyczna usterka. Szkoda, że nie masz innych kostek pamięci na próbę.

Co mógłbyś jeszcze zrobić? Osobiście bym sprawdził czy laminat płyty i samego proca nie jest za bardzo wygięty. To wymaga rozebrania całości. Niemniej czasami za mocno chłodzenie dociska proca i mogą takie kwiatki się pojawić. Zwłaszcza, że laminat w nowych procach grubość ma symboliczną.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 30, 2017, 18:25:54 »
Wiatam
Tak Max Max *)

Oglądałem Test RAM w grach na YT z  różnicy po miedzy trybem Channel Dual, Single i  jest to już zauważalny  wzrost wydajności do ~20 FPS(i wicej).  Tak jak DCS podaje i rekomenduje wymogi dla PC  to minimum RAM od 8GB -16GB  i pewnie  szybki transfer, to oferuje tylko magistrala 128Bit. Magistrala 128bit  (Dual, Triple, Quad)  jest wydajniejsza niz 64bit (oczywista oczywistość  *),  a teraz to    omawia w filmie Gosc z Morale i przeprowadza  test z udziałem nowych gier.    TEST DDR4: Single Channel vs Dual Channel  

2/ Przełożyłem po jednej kości do slotów 1 lub 3 i.... nie wstaje z jedną pamiątką (od prawej są banki 1324). Co to oznacza?

Kto wie może  coś z płytą główną i bankami,  a moze wystarczy cos włączyć/wyłaczyć/ przełączyć w Bios  np. Kanały A i B ,  manul.pdf  http://download.gigabyte.ru/manual/mb_manual_ga-z270x-ultra-gaming_e.pdf

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 30, 2017, 22:43:01 »
Dzięki, ładnie rozpisane. Niestety tak właśnie nie działają, żółty do żółtego i niebieski do niebieskiego. W ogóle banki nr 1 oraz 3 nie działają (nawet z jedną pamiątką) jak się okazuje.
No nic, pozostaje tutaj gwarancja, chociaż to niestety niezapowiedziany koszt, bo muszę w to miejsce wziąść coś innego, bo miesiąca nie wytrzymam. Chyba zdecyduję się na coś MSI.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 30, 2017, 23:11:40 »
A wsadzałeś 4 kości ? Czy to nie jest tak, że 2 kości wkładamy w slot 4 i 2, a jak są 4 to wy wszystkie?
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 31, 2017, 00:14:41 »
Nie mam 4 kosci.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 03, 2017, 22:34:34 »
Tak w ramach w zasadzie prawie zamknięcia tematu. Tak, płyta wadliwa, wziąłem inną, system już postawiony, wszystko hula, żadnych problemów z Dual Channel.
Na Gigabyte dwa banki schrzanione. Teraz przesiadłem się na MSI.

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 03, 2017, 23:23:12 »
Cieszymy się... tak przy okazji http://il2forum.pl/index.php/topic,18008.msg347416.html#msg347416 ;-).

Tako rzecze,
Zaratustra