Autor Wątek: DCS-Bios  (Przeczytany 18474 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: DCS-Bios
« Odpowiedź #75 dnia: Stycznia 19, 2019, 17:48:00 »
Czy ten ostatni już ma w sobie Horneta itd., czy muszę potem znowu go dodawać?
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #76 dnia: Stycznia 19, 2019, 18:14:24 »
Ma plus zmiany po drodze - musiałbyś poczytać wcześniejsze opisy.

« Odpowiedź #77 dnia: Stycznia 19, 2019, 19:12:40 »
OK załadowałem nowy, w Hornecie sporo się zmieniło, musiałem powbijać nowe pliki do Arduino. No ale u grawera już nowe dwa panele do Horneta, będzie co robić.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #78 dnia: Kwietnia 14, 2019, 18:59:25 »
Szanowni Koledzy,
mam pytanie: czy w DCS-BIOS ilość podłączanych do Arduino przełączników, potencjometrów itp. uzależniona jest od ilości I/O w urządzeniu? Czy można stosować rejestry przesuwne (np. CD 4021) lub połączenia macierzowe (matrix)? 
Pozdrawiam,
Stulee

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: Września 05, 2019, 23:40:07 »
Witam,

Potrzebuję wsparcia z instalacją i uruchomieniem DCS-BIOS. Na razie nie mam jeszcze wolnej płytki Arduino ale chciałbym zobaczyć jak to działa bez elektroniki. Tu pierwsze i zasadnicze pytanie, czy tak można?

Oto moje kroki:
Ściągnąłem DCS-BIOS z poniższego linka:
https://github.com/DCSFlightpanels/dcs-bios

- pytanie, czy tutaj znajdują się najnowsze wersje? W czasie czytania tego wątku znalazłem klika różnych źródeł.

Po ściągnięciu tego zip'a robiłem wg instrukcji *):
1. do katalogu ...C:\Users\...\Saved Games\DCS\Scripts\
skopiowałem zawartość DCS-BIOS,

2. do mojego Export.lua (C:\Users\...\Saved Games\DCS\Scripts\) dodałem wymaganą linię na końcu pliku:
dofile(lfs.writedir()..[[Scripts\DCS-BIOS\BIOS.lua]])

3. dodałem rozszerzenie do Chrome - *) tu są rozbieżności w instrukcjach. W tym wątku jest wskazane, że należy wskazać katalog "doc", ten który znajduje się w miejscu rozpakowania DCS-BIOS. W innych poradnikach należy wskazać katalog "doc" ze ścieżki C:\Users\...\Saved Games\DCS\Scripts\DCS-BIOS. Robiłem i tak i tak...

4. Widziałem gdzieś na stronach poradników taki katalog "socat". Znalazłem go w zip'ie ale za bardzo nie wiem czy jest on wymagany i jak tak, to gdzie go wkleić?

5. Nie uruchamiam "connect-serial-port", no bo nie mam podłączonej płytki.

Rezultat jest taki, że po uruchomieniu DCS'a z jakiąś misją i uruchomieniu rozszerzenia Chrome, żadne dane nie są wyświetlane.

Prośba o pomoc.  :)

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #80 dnia: Września 06, 2019, 15:08:14 »
Mała aktualizacja.

Znalazłem wolne Arduino UNO. Wgrałem kod testowy pod jeden klawisz i LED dla A-10 (UFC Master Caution Light/Reset).
Uruchomiłem komunikację szeregową "connect-serial-port". Okno tej komunikacji odpowiada na wciśniecie klawisza na Arduino.
Tu wszystko wygląda OK.

Ale niestety nie mam komunikacji z DCS'em. Wygląda to tak jakby Export.lua nie działał tak jak trzeba.
Uruchamiam connect-serial-port, następnie DCS'a, wchodzę w A-10, uruchamiam rozszerzenie Chrome (choć zapewne do komunikacji z Arduino jest to zbędnę) i.... nic... zero komunikacji z DCS'em zarówno od strony Arduino jak i ze ztrony rozszerzenia Chrome...
« Ostatnia zmiana: Września 06, 2019, 15:14:18 wysłana przez Yossarian »

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

« Odpowiedź #81 dnia: Września 06, 2019, 19:39:50 »
Ostatnia najbardziej aktualna biblioteka jest tutaj https://github.com/dcs-bios/dcs-bios/releases/tag/v0.7.1  . Tamjest wszystko łącznie z kodem źródłowym.

Czy odpowiednio edytowałeś plik "connect-serial-port", odpowiedni port?
Kolejność też jest ważna, wpierw podłączasz Arduino, potem "connect-serial-port", potem DCS-a.
« Ostatnia zmiana: Września 06, 2019, 19:57:08 wysłana przez =OPS=padonis »
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #82 dnia: Września 06, 2019, 20:02:28 »
W pierwszym poście wszystko dokładnie opisałem, jedyna różnica jest taka, że przed pierwszym odpaleniem komunikacji przez stronę chrome, należy uruchomić DCS i odpalić misje wybierając wszystkie samoloty którymi chcesz latać. Chodzi o nadpisywanie się plików w DCS Bios. Troszkę to poj....e, ale tak już jest. Jeśli nie dasz rady to  mamy Discorda, jak trzeba to pomogę, zawsze lepiej pogadać jak coś nie idzie.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #83 dnia: Września 06, 2019, 20:24:27 »
A tu masz najbardziej aktualne biblioteki. Te mniej oficjalne, a dokładnie jeszcze nie dokończone, bo moduły się rozwijają.

https://github.com/DCSFlightpanels/dcs-bios/releases

I najnowsza biblioteka do Arduino

https://github.com/dcs-bios/dcs-bios-arduino-library/releases/tag/v0.2.11
Latamy dzisiaj?

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: Września 06, 2019, 23:01:39 »
Padonis, dzięki.

Tej biblioteki, którą pierwszą podałeś nie ściągałem, bo ona jest z listopada 2017. Ja mam tą wersję najnowszą z tego ostatniego Twojego postu. Ale może trzeba było ją ściągnąć....

Co do kolejności podłączania to chyba robię dobrze. Port COM sprawdziłem. Mam COM3. Po podłączeniu Arduino uruchamiam connect-serial-port wpisuję COM3 i mam połączenie z płytką. Jak zwieram pin to w oknie jest prawidłowa reakcja. Wtedy odpalam DCSa.

Trochę nie rozumiem o co chodzi z tymi samolotami.  Ja najpierw uruchomiłem misję z F-18 następnie stronę Chrome. Przy kolejnych próbach testowałem jeszcze A-10, wtedy też najpierw misja następnie Chrome. Czy nie można pojedynczo uruchamiać samolotów, w kolejnych uruchomieniach DCSa? Jak to zrobić poprawnie? Rozumiem, że teraz muszę od nowa rozpakować świeże pliki DCS-BIOS do katalogu „saved games...” i procedura odpalania wszystkich samolotów z jednego uruchomienia DCSa?
Czy coś trzeba robić po aktualizacjach?

Mam jeszcze pytanie gdzie powinien być katalog socat i te pozostałe programy i pliki, np. Connect-serial-port? Też w katalogu „saved games...”?

Dzisiaj już nie zrobię testów. Jutro lub w niedzielę podejdę do tematu. Zacznę od tej starej wersji 0.7.1, może coś pominąłem przeskakując do tej najnowszej.

« Odpowiedź #85 dnia: Września 07, 2019, 00:57:44 »
Tamte pliki mogą być gdziekolwiek, to nie ma znaczenia. Z tymi samolotami, to chodzi o to, że jak już załadujesz w odpowiednie miejsca odpowiednie foldery. To DCS po odpaleniu danych maszyn nadpisuje tam odpowiednie linijki kodu. Zwłaszcza jeśli chodzi o samoloty, które nie są jeszcze dodane do tego oficjalnego DCS Bios 0.7.1. Jeśli nie odpali się samolotów, to potem te linie tekstowe, które wpisujesz do pliku wsadowego do Arduino nie są poprawne i nie działają. Dotyczy to nowych samolotów takich jak F-18, w przypadku A-10C nie trzeba tego robić.  To troszkę porąbane, też nie mogłem tego skapować, ale pomógł mi "Marcin B". Tak czy siak, jak by co to pisz. Jak nie dasz rady to zgadamy się na Discord-zie  i zaradzimy. Jak masz czas jutro tak 17-19ta , to będę dostępny.
« Ostatnia zmiana: Września 07, 2019, 01:03:55 wysłana przez =OPS=padonis »
Latamy dzisiaj?

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: Września 07, 2019, 11:21:08 »
Dzięki.
Nie wiem czy dzisiaj dam radę bo wyjeżdżam do teściów i wracam wieczorem. No i muszę sobie zainstalować tego Discord’a...

Co do tych uruchomień samolotów, to chyba na tym etapie gdzie nie mam wcale komunikacji z Chrome to to nie jest chyba przyczyna, bo standardowe wskaźniki powinny działać.

Zainstaluje najpierw 0.7.1 i zobaczę czy A-10 działa. Jak to ruszy to wtedy zainstaluje ten nowszy DCS-BIOS.

« Odpowiedź #87 dnia: Września 07, 2019, 18:33:14 »
Ważne jest też z jakiej lokalizacji załadujesz wtyczkę do  Chroma. Trzeba ją załadować z folderu skrypt, tam gdzie są zapisane gry.
Latamy dzisiaj?

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #88 dnia: Września 07, 2019, 21:37:38 »
Kiszka...

Wrzuciłem wersję dcs-bios-v0.7.1 i nic nie pomogło.

Moje kroki.
1. Usunąłem wszystko z katalogu C:\Users\...\Saved Games\DCS\Scripts
2. Usunąłem pakiet z chrome.
3. Przekopiowałem nowe: katalog DCS-BIOS i plik Export.lua z dcs-bios-v0.7.1 do  katalogu C:\Users\...\Saved Games\DCS\Scripts
4. Pozostałe pliki z paczki dcs-bios-v0.7.1 przekopiowałem do C:\Users\...\Saved Games\DCS
5.  Podłączłem arduino
6. Uruchomiłem connect-serial-port.cmd z katalogu: C:\Users\...\Saved Games\DCS - połączenie ustanowione, zwarcie pin'ów generuje komunikację.
7. Uruchomiłem DCS'a, wgrałem misję z A-10 - wyłączyłem DCS'a
8. Wgrałem dodatek do Chrome - wskazałem katalog: C:\Users\...\Saved Games\DCS\Scripts\DCS-BIOS\doc
9. Uruchomiłem ponownie DCS'a, wszedłem do kokpitu A-10, uruchomiłem dodatek Chrome.
10. Zero reakcji na zwieranie pinów w Arduino, brak wyświetlania danych w dodatku Chrome.

Padonis,

Discord'a już mam. Podaj proszę jak i kiedy mogę się z Tobą skomunikować. :)

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #89 dnia: Września 07, 2019, 21:59:44 »
Problem rozwiązany. :)

Problemem okazała się lokalizacja mojego katalogu C:\Users\...\Saved Games\DCS\Scripts

Mój właściwy katalog został przeniesiony na inny dysk. Jako, że mój dysk C: to SSD i ma tylko 60GB to poprzenosiłem co mogłem na dysk D:, w tym i katalog z zapisami gier...

Teraz wszystko gra i buczy...  :evil:

Padonis, jeszcze raz dzięki za wsparcie.