Autor Wątek: ReShade i CoD  (Przeczytany 17915 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
Odp: ReShade i CoD
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 17, 2017, 21:01:31 »
Ja mam 1060. Sprawdziłem podczas loty na małej wysokości nad jakimś miasteczkiem. Z 78 fps robiło się ok. 54.

Offline laserclip

• *
  • www.laserclip.pl
    • Najlepszy odpowiednik TrackIr
« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 18, 2017, 22:28:52 »
Nie wiem czy ktoś  już pisał - jest nowa wersja Reshade 3.1 poprawiono kilka rzeczy ale najważniejsza to że można mieć ściągniete wszystkie efekty a program będzie ładował tylko te które mamy wybrane w naszym profilu. Czyli nie ma już sytuacji wczytywania 60 efektów podczas ładowania gry co zamulało system tylko wczytuje te z których korzystamy i dodatkowo ponoć robi to natychmiastowo :P

Konieczny re-save swoich profili na nowej wersji aby zadziała funkcja fast load
You need to load your game + preset, change a setting or just switch to Configuration mode and back to Performance. Next time you load the game, it'll only initialise the selected shaders.

https://reshade.me/forum/releases/3744-3-1
Intel Core i5 9600k , MPG Z390 GAMING EDGE AC,
G.SKILL 16GB  3200MHz, MSI GeForce RTX 2070 Super Gaming X, Lg 27gl850,  Freetrack Laserclip

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 23, 2017, 12:09:32 »
Mała uwaga. Jeśli mając ReShade zauważyłeś u siebie wywalanie sima do pulpitu jeśli wybierasz malowania oto rozwiązanie:

https://forum.il2sturmovik.com/topic/33043-ctd-when-you-select-skins-45/?p=550380

Jest to faktycznie problem ReShade+4.5, na czas ładowania menu lub przed wyborem skina należy go wyłączyć, potem włączamy ponownie przed lotem. Żadnych CTD.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 12, 2018, 12:31:19 »
Mam trochę problem, może ktoś będzie w stanie pomóc. Wersja gry 4.53 pudełko kupione wczoraj w Biedrze.
Sama instalacja przebiega bezproblemowo ściągam aplikację ze strony reshade me, odpalam, wybieram DX10 zaznaczam podane tu na pierwszej stronie efekty, i już.
Opalam grę.
Jest komunikat o ładowaniu ReShade i efektów. Po czym komunikat o możliwości uruchomienia konsoli. Konsolę uruchamiam Shit+F2. I działa do momentu pokazania się ekranu gry na którym jest ostrzeżenie o atakach epilepsji. W tym momencie nie mogę już w żaden sposób operować na konsoli. Ani klikać w menu gry. Pomaga wyjście do menadżera zadań, i powrót do gry. Konsola znika i mogę operować w menu gry.
Nie mogę ponownie uruchomić ReShade przez Shift+F2. A po wyjściu z lotu szkolnego czy dowolnego na górze mam komunikat o ładowaniu efektów, a jak cofnę się do menu głównego komunikat o tym że mogę uruchomić konsolę ReShade odpowiednimi komendami, ale to nie działa.
Dodam że korzystałem z instrukcji zawartej w tym temacie, nie tej z forum il2 angielskiego
Jeśli ktoś może pomóc będę wdzięczny.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 12, 2018, 18:58:12 »
Wszystko sobie ustaw bedac podczas lotu, nie jak jestes w menu. Z tego co piszesz laduje sie prawidlowo, kwestia tylko aktywacji profilu za pomoca plusika. Mozesz zmienic sobie ustawienia, ja mam chyba Shift+F9, z F2 moze sie gryzc bo to widok zewnetrzy.

Prawidlowa instalacje dla Blitz opisalem tu:
https://forum.il2sturmovik.com/topic/28360-reshade-cod/?tab=comments#comment-455429 .

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 12, 2018, 19:13:17 »
Drugi punkt jest trochę niejasny dla mnie. Pozwolę sobie przetłumaczyć z angielskiego ;)
W tym zipie który udostępniłeś są dwa foldery.
Folder reshade-shaders mam skopiować do głównego katalogu gry.
Natomiast trzy pliki znajdujące się w parts/core, mam skopiować do parts/core w lokacji z grą. Dobrze rozumiem?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 12, 2018, 19:33:24 »
Zgadza się.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 12, 2018, 19:59:14 »
To jestem w połowie drogi, udało mi się sprawić że konsola jest do odpalenia w locie, ale niestety nie wyświetla mi się komunikat o inicjacji efektów, przy uruchamianiu gry.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 12, 2018, 20:17:19 wysłana przez Brawo »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 12, 2018, 20:14:57 »
A wymedytowałeś plik testowy jak w instrukcji? Inaczej nie wie, gdzie masz instalkę ReShade.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 12, 2018, 20:24:37 »
Tak. Zmieniłem litery w czterech miejscach.
A moja ścieżka  z punktu 5 instrukcji wygląda inaczej w konsoli, jest dłuższa,
"S:\SteamLibrary\steamapps\common\IL-2 Sturmovik Cliffs of Dover Blitz\parts\core\ilcod_yoyo.ini"
U Ciebie na screenie nie było parts/core U mnie jest.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #40 dnia: Kwietnia 12, 2018, 21:29:48 »
Jest "parts/core", tam jest profil i jest na screenie też, sprawdź dokładnie te wpisy, katalogi musisz mieć tak samo i poprawnie wpisany dysk i całą ścieżkę.
Jak sobie z tym nie radzisz to pozostaje instalacja automatyczna ReShade (ale tak jak w instrukcji odpowiednie pliki i folder z shadermi musi być jak w instrukcji, inaczej nie zadziała).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #41 dnia: Kwietnia 12, 2018, 21:37:26 »
No właśnie na screnie z pod punktu piątego jest krótsza u Ciebie ścieżka, bez parts/core.
Czy może plik clod_yoyo.ini powinien być też w głównym katalogu z grą, a nie tylko w parts/core?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #42 dnia: Kwietnia 12, 2018, 21:45:58 »
Plik z profilem mam tylko w S:\SteamLibrary\steamapps\common\IL-2 Sturmovik Cliffs of Dover Blitz\parts\core .
Tam masz podane "(example)", czyli przykład wyglądu, to nie jest z Blitza jak widzisz.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #43 dnia: Kwietnia 12, 2018, 21:52:51 »
To "must" mnie zmyliło. W takim razie jest tak samo. No nic będę próbował. Może w końcu wskoczy :) Dzięki za pomoc.

« Odpowiedź #44 dnia: Kwietnia 13, 2018, 00:21:07 »
Udało się.
Zostawiam krótkie info, gdyby ktoś miał w przyszłości podobny problem. Dla wersji 4.5.3
1. Instalujemy ReShade zgodnie z instrukcją, pobieramy ze strony, odpalamy, wybieramy plik exe Il2CloD , zaznaczamy Dx10 i wybieramy interesujące nas efekty.
2. Wchodzimy do X:\xxxxx\SteamLibrary\SteamApps\common\IL-2 Sturmovik Cliffs of Dover Blitz - gdzie X to odpowiednio nazwy dysku i folderu w którym mamy zainstalowany katalog z grą.
3. Wycinamy znajdujące się w tym folderze pliki dxgi.dll i dxgi, i wklejamy je do X:\xxxxx\SteamLibrary\SteamApps\common\IL-2 Sturmovik Cliffs of Dover Blitz\parts\core
4. Teraz już można uruchomić grę. Czekamy na załadowanie się efektów i odpalamy konsolę ReShade.
5. Przy pierwszym odpaleniu konsoli poprosi o nazwę pliku w którym będzie zapisywała informacje odnośnie naszych ustawień. Trzeba sobie jakąś stworzyć. Plik o tej nazwie stworzy, się tam gdzie pliki dxgi.dll, i dxgi, czyli X:\xxxxx\SteamLibrary\SteamApps\common\IL-2 Sturmovik Cliffs of Dover Blitz\parts\core
6. I to właściwie tyle. Pozostaje grzebać w samych ustawieniach efektów, żeby wycackać grę.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 13, 2018, 00:28:14 wysłana przez Brawo »