Autor Wątek: ReShade i CoD  (Przeczytany 17909 razy)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
ReShade i CoD
« dnia: Marca 28, 2017, 12:11:18 »
Uwaga: nowa instrukcja (uaktualnienie z 17.12.17) jak zainstalować ReShade dla IL-2 CoD Blitz 4.5: https://forum.il2sturmovik.com/topic/28360-reshade-cod/?p=455429
------------------

Instrukcja dla CoD TF 4.312:

ReShade 3  (czyli następca wszystkich sweetów i flight fxów) działa bez problemu w CoD. To też dalsze rozwinięcie programików do post procesów oferowanych przez Reshade/SweeftFX/Madiator itp.

Filmik z profilem: https://www.youtube.com/watch?v=O3YUSSShP7c

Instalujemy Reshade i łączymy go z profilem. Ważne też by mieć aktualne sterowniki.

1. Poniżej instrukcja instalacji ReShade:

1/ ściągamy ReShade 3 https://reshade.me/ (daję też beckup jakby ta stronka nie działała https://www.sendspace.com/file/m5wfbb),
2/ instalujemy, instalacja jest bardzo prosta, można ją sobie podejrzeć tutaj: https://youtu.be/AmziSAz2B4M?t=2m57s (wybieramy opcję DX10+, pokazujemy ścieżkę do exe Launcher). Warto ściągnięty plik exe wrzucić sobie gdzieś do jakiegoś folderu i tam mieć na stałe. Ten exec rozpakowuje docelowe pliki już bezpośrednio do katalogu z exe od gry,
3/ jak się zapyta jakie ściągać filtry odhaczamy wszystkie i zaznaczamy tylko te potrzebne dla mojego profilu (można ściągnąć wszystko ale po co?), konkretnie:

- AmbientLight
- Deband
- DPX
- FXAA
- LumaSharpen
- SMAA
- Tonemap
- Vignette

4/ po ściągnięciu wyświetli się napis "Done"!
----------------------------------------------------------------------------------------

2. Profil.

Następnie ściągamy sam profil. Ps. oprócz samej zmiany kolorów są dołożone tutaj filtry odbić i lekkie zarysowania (widoczne tylko pod pewnym kątem), coś jak patrzenie przez gogle.

Download: https://www.sendspace.com/file/14i1pv

1/ ściągnięty plik "ilcod_yoyo" po rozpakowaniu umieszczamy w folderze z IL-2 CoD np. C:\SteamLibrary\steamapps\common\IL-2 Sturmovik Cliffs of Dover
2/ odpalamy tytuł, pojawi się szary pasek z info, że są ładowane filtry itp.

3/ uruchamiamy lot (teoretycznie można to zrobić z menu) i dajemy Shift+2
4/ wyświetli się nowe szare oko z opcjami, pokazujemy ścieżkę do profilu jak na tym screenie (czyli tam gdzie wrzuciliśmy profil):

5/ cieszymy się nowym wyglądem Kłody :). Enjoy.

Ps. Możliwy bug:

Gra dziwnym trafem działa już w menu jako "gra" :) i trochę ReShade wariuje. Po którymś kliknięciu można zaobserwować takie przebarwienia (w opcjach mam dość agresywne filtry) i coś się tutaj wali, ale ujdzie w tłoku.
---------------------------------------------------

Usuwanie - wywalamy z folderu z IL-2 CoD: folder reshade-shaders i pliki ilcod_yoyo, dxgi, dxgi.dll

--------------------------------------------------

Wygładzanie.

Dodatkowo polecam dać takie ustawienia związane z AA:

NVidia Inspector:

Gra (tutaj x2-8):

--------------------------------------------

Uaktualnienia:

4.04.17 - dodano w profilu opcję Deband. Zmniejszy to widzialność okręgów na teksturze nieba.
Nieco o tym problemie: http://theairtacticalassaultgroup.com/forum/showthread.php?t=16345 .
Jak ktoś ściągał profil przed tą datę niech usunie pliki i zainstaluje na nowo wraz z nowym profilem.

« Ostatnia zmiana: Grudnia 17, 2017, 12:00:23 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
Odp: ReShade i CoD
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 28, 2017, 12:29:00 »
Mógłbyś jeszcze odświeżyć, jak ten nowy ReShade 3 stosować, z mediatorem czy bez. Ja cały czas mam problemy z obsługą mediatora dlatego stosuję starsze SweetFx-y i SweetFX config do niego.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 28, 2017, 12:49:40 »
Mógłbyś jeszcze odświeżyć, jak ten nowy ReShade 3 stosować, z mediatorem czy bez. Ja cały czas mam problemy z obsługą mediatora dlatego stosuję starsze SweetFx-y i SweetFX config do niego.

Zerknij powyżej, dodałem linki z dwoma filmikami. Instaluje się b.prosto. Ja tylko nie ściągam wszystkich filtrów ale te co mnie interesują.

www.yoyosims.pl

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 28, 2017, 14:25:01 »
Nie, no teraz ustawianie tego wszystkiego to bajka.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 28, 2017, 22:26:25 »
Myślę, że preset jest gotowy. Mniej agresywny, bardziej naturalny, a zarazem sporo zmienia w wyglądzie Kłody. Uaktualniony pierwszy post.

www.yoyosims.pl

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 29, 2017, 15:10:15 »
Możesz udostępnić swój preset do przetestowania i porównania ? I trzeba przyznać, że Kłoda teraz wygląda super, chyba najfajniej ze wszystkich simów.

Działa też b. dobrze w DCSie. Sprawdziłem, wszystko tak samo.

Sorry. Nie do końca. Po wyjściu z gry nie zapamiętuje ustawień. Może trzeba podać inny plik uruchamiający, nie DCS.exe a DCSUpdater. Sorry za offtop. Może trzeba przenieść.
Modyfikuj wiadomość
« Ostatnia zmiana: Marca 29, 2017, 16:25:41 wysłana przez YoYo »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 29, 2017, 16:27:50 »
Możesz udostępnić swój preset do przetestowania i porównania ? I trzeba przyznać, że Kłoda teraz wygląda super, chyba najfajniej ze wszystkich simów.

Aleś niecierpliwy ;>.
Dobra, pierwszy post po updejcie. Wszystko jest tam łącznie z instrukcjami + nowe screeny z jesieni i zimy. Mam nadzieję, że się podoba, a TF już go też lubi :) : https://www.facebook.com/teamfusionmod/posts/1430999930303514 .

www.yoyosims.pl

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 29, 2017, 18:14:22 »
Czy zauważyłeś jakąś różnicę w ustawieniu "Jakość cieniowania ziemi" pomiędzy medium a high ?

Offline Versor

• 13 WELT
  • *
  • 6 WELT
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 29, 2017, 21:20:12 »
W jaki sposób mogę dezaktywować ten program ? Po instalacji gra przestaję działać podczas uruchamiania.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 29, 2017, 21:40:54 »
W jaki sposób mogę dezaktywować ten program ? Po instalacji gra przestaję działać podczas uruchamiania.

No tak, przydałaby się jeszcze instrukcja na usuwanie. Zaktualizuję 1-y post.
Ps. ważne by mieć aktualne sterowniki.

www.yoyosims.pl

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 29, 2017, 21:51:32 »
Trzeba wywalić praktycznie tylko pliki dxgi.dll i dxgi.ini i folder reshade-shaders, ale chyba niekoniecznie.

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 29, 2017, 22:52:43 »
U mnie są jakieś problemy z wejściem na serwer np. ATAG. Zaczynają pojawiać się jakieś artefakty i wywala z serwera. Możliwe, że jest jakiś problem z którymś z filtrów.

Offline Versor

• 13 WELT
  • *
  • 6 WELT
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 29, 2017, 23:03:30 »
Tak usunięcie plików dxgi dało efekt.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 29, 2017, 23:19:54 »
U mnie są jakieś problemy z wejściem na serwer np. ATAG. Zaczynają pojawiać się jakieś artefakty i wywala z serwera. Możliwe, że jest jakiś problem z którymś z filtrów.

Teoretycznie nie powinno to wpływać aczkolwiek może zawsze serwer coś porównywać (dane), np. w DCS nie chodzą płatne kampanie z ReShade itp.
Filtry możesz sobie powyłączać i sprawdzić.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 30, 2017, 11:10:24 »
W trochę większej wersji u mnie na tapecie:

Nie ma co, CoD nabrał rumieńców  :icon_biggrin: .

www.yoyosims.pl