Autor Wątek: Lotniskowce, po co ta rampa?  (Przeczytany 27833 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Lotniskowce, po co ta rampa?
« Odpowiedź #120 dnia: Czerwca 13, 2024, 19:32:41 »
Ok, ponieważ spokoju nie daje mi ta fikcyjna grafika załączona przez rutkov to rozpiszę potencjały morskie USA i Chin w bardziej przejrzysty sposób. Biorę pod uwagę tylko okręty czysto bojowe, bo cała ta dodatkowa otoczka logistyczno-amfibijna, w przypadku starcia na Morzach Wschodniochińskim i Południowochińskim bardziej potrzebna będzie Amerykanom niż Chinom, z oczywistych względów. Nie uwzględniam okrętów mniejszych niż fregata.
Jeszcze jedno: w przypadku lokalnego starcia, strategiczne okręty podwodne nie będą w specjalnym użyciu, gdyż groziłoby to przekształceniem wojny o Tajwan w III Wojnę Światową z obrzucaniem się wzajemnym "nuke-ami". Z pewnością nie jest to na rękę USA ani Chinom.

USA - z grubsza...
Lotniskowce: 11, Krążowniki: 20, Niszczyciele: 76, Fregaty: 0, Strategiczne okręty podwodne: 18, Myśliwskie okręty podwodne: 25

Warto mieć jednak "z tyłu głowy", że krążowniki Ticonderoga to już starawe i wysłużone jednostki...  Patrząc na to należy stwierdzić, że Burkiem i Nimitzem USN stoi :) 

Chiny - również z grubsza...
Lotniskowce: 3, Krążowniki: 0, Niszczyciele: 35, Fregaty: 45, Strategiczne okręty podwodne: 3, Myśliwskie okręty podwodne: 53

Oczywiście, Chińczycy mają w arsenale jeszcze więcej okrętów, ja jednak postanowiłem nie liczyć staroci a jedynie jednostki, które moim zdaniem wciąż mają realny potencjał bojowy. I tak dla niszczycieli, najstarszy uwzględniony w rachunkach to zmodernizowany typ Sovremenny (foto). W przypadku okrętów podwodnych, najstarszy uwzględniony typ to Kilo (czyli taki, jak nasz Orzeł).

Patrząc na to co znajduje się obecnie u Chińczyków w budowie, to śmiem twierdzić, że czas działa na ich korzyść...

« Odpowiedź #121 dnia: Czerwca 13, 2024, 21:41:34 »
Ot i wkradł się błąd!  :(
Chińczycy strategicznych okrętów podwodnych mają już przynajmniej 7 a nie 3  (sześć typu 094 i jeden starszy typu 092). Wszystkie z napędem atomowym.

« Odpowiedź #122 dnia: Czerwca 14, 2024, 19:42:19 »
Witam

Fregaty U.S. pewnie doliczono LCS-y.

Lotniskowce U.S. to okręty dużo większe od Chińskich, o napędzie atomowym, z katapultami parowymi/elekromagnetycznymi, mające dużo większe grupy lotnicze i większe możliwości operowania nimi.

Amerykanie i owszem mają cały świat do obskoczenia, ale mają też sojuszników z liczącymi się flotami. Wystarczy choćby sprawdzić liczebność Japońskich Morskich Sił Samoobrony.

O dużo większym doświadczeniu w operacjach morskich przez U.S.A też należy pamiętać.

Pozdro

« Odpowiedź #123 dnia: Czerwca 14, 2024, 20:21:02 »
Myśliwskie okręty podwodne: 25
USA myśliwskie okręty podwodne 58 sztuk.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #124 dnia: Czerwca 15, 2024, 01:58:05 »
Witam

Fregaty U.S. pewnie doliczono LCS-y.
Jest to możliwe i w sumie na początku też tak myślałem, ale te LCS (z różnych względów) to bardziej odpowiedniki korwet niż fregat. Ponadto, zsumowany ich tonaż wciąż nie dobija do 77 tyś....
Myślę, że ta grafika jest po prostu nieaktualna i przedstawia dane sprzed 12-15 lat wstecz... a na pewno już względem Chińczyków.

Lotniskowce U.S. to okręty dużo większe od Chińskich, o napędzie atomowym, z katapultami parowymi/elekromagnetycznymi, mające dużo większe grupy lotnicze i większe możliwości operowania nimi.
Nikt tego nie kwestionuje.

Amerykanie i owszem mają cały świat do obskoczenia, ale mają też sojuszników z liczącymi się flotami. Wystarczy choćby sprawdzić liczebność Japońskich Morskich Sił Samoobrony.
I tak, i nie. Po pierwsze, Japończycy to mają te swoje okręty nieco dziwaczne... Niszczyciele, z których większość jest de facto fregatami, czy te micro śmigłowcowce... ale fakt, liczba się zgadza. Po drugie, czy Japonia faktycznie będzie chciała się włączyć do wojny po stronie USA i Tajwanu (jest sojusznikiem USA, ale nie Tajwanu)? A jeśli tak, to w jakim zakresie? Po trzecie, jeśli Japonia wejdzie do wojny, to zapewne zrobi to też Rosja po stronie Chin (choćby ze względu na Kuryle). I o ile we flocie nawodnej Rosja nie prezentuje nic specjalnie ciekawego, to ich flota podwodna wciąż robi spore wrażenie. Po czwarte, okręty okrętami, ale chyba mało kto pamięta, że Chińczycy "nabudowali" sobie silnie ufortyfikowanych i uzbrojonych sztucznych wysepek na Morzu Południowochińskim, z których większość ma nawet własne lotniska. Takie "niezatapialne lotniskowce" mogą odegrać kluczową rolę w wojnie.
O dużo większym doświadczeniu w operacjach morskich przez U.S.A też należy pamiętać.
Tylko kiedy Amerykanie prowadzili te prawdziwe operacje morskie, w których musieli zmierzyć się z realnym i namacalnym przeciwnikiem na morzu? Coś chyba 80 lat temu... Trudno wliczać w to operacje, które polegały na podpłynięciu do brzegów Iraku czy Libii i "naparzaniu" w przeciwnika na lądzie ze wszystkiego co pod ręką, bez większej obawy o jakiś kontratak. To nie jest prawdziwa operacja morska, tylko jej karykatura.

USA myśliwskie okręty podwodne 58 sztuk.
Faktycznie mój błąd ;D  Licząc Virginie i Seawolfy, zupełnie zapomniałem o staruszkach typu LA :P  To aż tyle się ich jeszcze ostało? Oj chyba nie... Anglojęzyczne źródła mówią o 24 sztukach.
Zatem: USA myśliwskie okręty podwodne 49 sztuk   
« Ostatnia zmiana: Czerwca 15, 2024, 02:15:25 wysłana przez as.karo »

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #126 dnia: Czerwca 24, 2024, 23:30:41 »
Nawet ciekawe, pomimo że to Sci-Fi. Scenariusz na 2027r, symulujący użycie broni, które są dopiero na etapie rozwoju (nie wdrożone do służby). Zatem ich parametru są czysto hipotetyczne. Przykłady po stronie chińskiej to: J-35, natomiast amerykańskiej to: AIM-260 czy Mako. Z kolei, rzuca się w oczy brak systemów, które są już w użyciu (jak choćby pocisków PL-17). To wszystko trochę na zasadzie: symulujemy to co mamy dostępne w grze, a to czego nie mamy, to trudno... Zatem ciężko brać to na serio.

Znacznie atrakcyjniejsza, moim zdaniem, jest analiza scenariuszy obrony Tajwanu. W zasadzie jest to omówienie słabych stron tych scenariuszy i założeń poczynionych przez USA. Uprzedzam jedynie, że jest ona autorstwa jakiegoś Tajwańczyka (sam się tak przedstawia), zatem słuchanie jego akcentu to męka dla uszu...

https://www.youtube.com/watch?v=lu6wmemSJYU

« Odpowiedź #127 dnia: Lipca 12, 2024, 01:10:57 »
Ok, pojawiły się nowe informacje (na ZBiAM.pl), zatem aktualizacja.
US Navy wycofała kolejny krążownik typu Ticonderoga (USS Vicksburg CG 69). Co ciekawe, okręt znajdował się w stoczni w Norfolk i był poddawany remontowi i modernizacji. Prace nad nim przerwano z powodu znacznego przekroczenia budżetu i terminów. Okręt nie pójdzie jednak "na żyletki" a zostanie odholowany do Filadelfii i tam zakonserwowany.

Autor artykułu pisze również, że obecnie US Navy posiada 12 krążowników na stanie, a do końca tego roku zaplanowano wycofanie przynajmniej 4 kolejnych... Zatem sprawdza się moja wcześniejsza prognoza, że USA zostawią sobie jedynie kilka najmłodszych sztuk (jak widać modernizacja starszych jest nieopłacalna).

Link do źródła: https://zbiam.pl/kolejny-krazownik-typu-ticonderoga-wycofany-ze-sluzby/

« Odpowiedź #128 dnia: Lipca 20, 2024, 02:31:48 »
Drobna aktualizacja...
Licząc stan chińskich fregat przeoczyłem dwie jednostki typu 054/Jiangkai I. Wprowadzone na stan floty w 2005r i 2006r.
W sumie to nawet bym o nich nie wspominał, gdyż dwie fregaty nie zmienią tu wiele, ale szukając o nich info na necie natknąłem się na ciekawe dane. Okazuje się, że ich systemy (mniejsza z chińskimi oznaczeniami) to francuskie licencyjne: radary Sea Tiger i Castor II, system zarządzania walką TAVITAC, a także data link będący odpowiednikiem Link11 i systemy komunikacji satelitarnej. Najwyraźniej Francuzi "romansowali" nie tylko z Rosjanami w sprawach sprzedaży własnej techniki wojskowej (słynne Mistrale i kamery termowizyjne dla czołgów). Same okręty prezentują się tak:

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #129 dnia: Września 17, 2024, 08:54:04 »
Japoński "helikopterowiec" "Kaga", w cudzysłowie, bo jest zdolny do przenoszenia samolotów ze składanymi skrzydłami oraz F-35B.
Bez rampy

Wysłane z mojego SM-A155F przy użyciu Tapatalka

miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #130 dnia: Września 17, 2024, 11:03:15 »
Nowa Kaga typu "mały, ale wariat". Dużo maszyn nosić nie może, ale zawsze. Z ciekawostek - co do pół metra jest długości swojego imiennika z czasów DWŚ, 248 metrów. Malutkie wtedy były te lotniskowce. I bez rampy. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #131 dnia: Września 22, 2024, 03:54:52 »
To ja mam pytanie do kolegów powyżej: To kiedy ten okręt stanie się faktycznie lotniskowcem?
Pierwotne plany pozyskania przez Japonię F-35B, były takie, że pierwsze 18 sztuk (z bodaj 42 zamówiony) dotrze w 2023r. Pierwsza jednostka w nie przezbrojona miała osiągnąć gotowość operacyjną w 2026r. Dziś już wiemy, że w 2025r Japonia otrzyma od USA jedynie 3 sztuki tych maszyn. Zatem realny, operacyjny powrót lotniskowców do floty Japonii to przełom 2028-2029r (i to w wariancie optymistycznym). Czyż nie?

A teraz aktualizacja floty chińskiej, ponieważ znalazłem tam kolejny błąd (no ale tak bywa, jak się korzysta ze źródeł innych niż seaforces.org  :|). Okazuje się, że Chińczycy mają już na stanie 25 niszczycieli typu 052D/Luyang III, a nie jak wcześniej szacowałem 14.
Zwiększa to liczbę sensownych jednostek tej klasy do 46 sztuk. Dodatkowo, w budowie znajduje się kolejnych 6 niszczycieli wspomnianego wyżej typu i 3 najnowsze typu 055. Wszystkie z nich zostaną oddane do końca 2026r.

Oczywiście USN również nie śpi w tym zakresie. W zeszłym roku zawarto kontrakt na 10 kolejnych niszczycieli typu Burke (za niecałe 15 mld $). Tyle, że Amerykanie planują budować swoje okręty w tempie średnio 1,5 sztuki rocznie (w jednym roku jeden, w drugim dwa).

A teraz ciekawostka 8)
Czy wiecie, kto obecnie jest szefem USN? Nie kto inny jak ta pani...

Admirał Lisa Franchetti

Kobieta, która zanim rozpoczęła swoją karierę w Marynarce USA, uzyskała licencjat z dziennikarstwa i magistra z zarządzania na UoPX. Oczywiście, awans na szefa floty dostała od "dziadka" Bidena.
Z czystej ciekawości postanowiłem sprawdzić co piszą o niej na amerykańskich forach. Dominują tam trzy rodzaje opinii:
1. że jej awans to kolejny dowód na niszczenie USA przez ekipę demokratów i lewackie ideologie,
2. że jest miła i konkretna oraz że sprawdzi się w tej roli,
3. że niech skupi się na sprawach PR-u w mediach i logistycznych dla Navy, a zarządzanie zespołami okrętów zostawi innym, to wszystko będzie dobrze.

Obejrzałem również wywiad z nią na YT. Muszę przyznać, że kobieta potrafi "gładko mówić" (w końcu dziennikarka). Jednak, wytrzymałem do momentu, w którym stwierdziła, że największą wadą obecnych konkurentów USA na morzach (czyli Rosji i Chin) jest to, że nie mają kobiet na wysokich stanowiskach dowódczych i tym właśnie USA zamierza ich pokonać...  :-[

No cóż, Amerykanie będą mieć to co sobie wybrali.
Nie mój cyrk, nie moje małpy.

« Odpowiedź #132 dnia: Września 25, 2024, 03:26:12 »
Kolejna aktualizacja. Tym razem już ostatnia, gdyż nie zamierzam dłużej "śmiecić" wątkami amerykańsko-chińskimi w tym temacie. O ile administratorzy strony nie mają nic przeciwko, to założę do tego osobny temat.

Informuję, że zmieniam nieco metodę liczenia chińskich niszczycieli. Statystyka uwzględni teraz wszystkie okręty wciąż będące w aktywnej służbie. Robię tak dlatego, gdyż poprzednio bazowałem na starych tabelkach (między innymi z wiki) pokazujących, że chińska flota wciąż używa "szrotu" w postaci niszczycieli klasy Luda (bodaj 16 sztuk). Nie było zatem sensu ich wliczania. Obecnie wszystkie one są na złomie (lub jako muzea). Z kolei widzę, że Chińczycy pomimo dużych zdolności do budowy nowych niszczycieli (4-5 okrętów rocznie) wciąż używają dwóch okrętów klasy Luhu oraz dwóch starszych, niezmodernizowanych, ex-rosyjskich niszczycieli typu Sovremenny. A zatem wciąż widzą w nich potencjał. Okręty klasy Luhu to rówieśniki pierwszych Burke-ów (1991 - rok przyjęcia do służby). Oczywiście, nie są one tak zaawansowane technicznie jak amerykańskie okręty, jednak nie ustępują już choćby japońskim niszczycielom z tego samego okresu, a wciąż będącym w służbie (np. typ Asagiri), czy też nowszym indyjskim jednostkom typu Delhi.

Zatem najstarszy obecnie używany chiński niszczyciel wygląda tak:

USA - z grubsza
Lotniskowce: 11, Śmigłowcowce: 9 (7 Wasp + 2 America), Krążowniki: 12, Niszczyciele: 76, Fregaty: 0, Strategiczne okręty podwodne: 18, Myśliwskie okręty podwodne: 49

Chiny - z grubsza
Lotniskowce: 3, Śmigłowcowce: 3, Krążowniki: 0, Niszczyciele: 50, Fregaty: 50 (40 Jiangkai II, 2 Jiangkai I, 8 Jiangwei II), Strategiczne okręty podwodne: 7 (6 typu Jin i 1 typu Xia), Myśliwskie okręty podwodne: 53

Ps. Postanowiłem uwzględnić również śmigłowcowce. Chińskie to nowy Typ 075, których mają już 3 w służbie, 1 w budowie, 8 planowanych. Prezentują się tak:
« Ostatnia zmiana: Września 25, 2024, 03:42:12 wysłana przez as.karo »

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #133 dnia: Września 25, 2024, 08:52:35 »
Zróbmy nowy wątek, najlepiej dotyczący lotniskowych grup uderzeniowych, bo to bardzo ciekawe sprawy i szkoda by zginęło pod innym tytułem wątku.

Wysłane z mojego SM-A155F przy użyciu Tapatalka

« Odpowiedź #134 dnia: Września 25, 2024, 20:00:19 »
OK, zatem założę dwa nowe tematy/wątki:

1. dotyczący grup uderzeniowych lotniskowców,
2. dotyczący nadchodzącej (najprawdopodobniej) wojny o Tajwan.

W obu mam ciekawe informacje do przekazania, tyle że czasu brak, a muszę wpierw uzupełnić wątek o J-20, bo tam też sporo się dzieje  :)

Zatem proszę o wyrozumiałość i uzbrojenie się w cierpliwość.