Orbx bardzo fajnie sam się przełączył na v4, na razie bez Vectora.
Opcje dość wyżyłowane (HDR ON), jest stabilnie. Bardzo ciekawe, że v3 nie lubił ograniczania klatek a gdy się już to zrobiło to takie 30kl/s nie było płynne - v4 z ograniczonymi klatkami do 30 jest płynny i bez stutteru. Coś jakby 30kl/s w v3 nie równało się 30kl/s w v4.
Czekam na sklepy takie jak JustFlight i Simmarket aż udostępnią C182 od A2A i scenerie od Drzewieckiego. Wtedy zacznie się jakieś poważniejsze latanie, bo na defaultowych maszynach to wiadomo jak jest...
Taka opcja jak "3d autogen" wali nieźle po klatkach, radzę odznaczyć.
Latałem póki co wolno i tuż nad samą ziemią, przyznam, że fajnie - ostatni raz tak fajnie latało mi się w XP11.
Blurries ustąpiły, tak jakby P3D się "ustawiał", po 10 minutach lotu nie doświadczam ich więcej. Niestety ale geometria gór jak i tekstury nadal doczytują się w miarę zbliżania się do nich, może nie tak obrzydliwie jak w v3 ale nadal jest to problem.
O, jeszcze zauważyłem, że Eyeview smooth reset nie działa (takie płynne wracanie widokiem kamery do widoku na nos samolotu kiedy rozglądamy się po kabinie za pomocą HATa).