Takich pytań to ja już tam dawno nie zadaje, zresztą zbytnia krytyka i próba rozmowy z płaszczyzny klient-sprzedawca nie jest tam mile widziana. Samoloty FC są prawdopodobnie zablokowane przez umowy licencyjne z Ubikacją, natomiast odnośnie pozostałych typów to mówi się o nowym prawie dotyczącym tajemnicy państwowej w Rosji ( chociaż należałoby to nazywać obsesją państwową ). Ostatnio ktoś zauważył, że ED przenosi się do Szwajcarii, może to coś odblokuje w tej kwestii.
Każda gra tego rodzaju opiera się na rywalizacji i choćby nie wiem jak się od tego odżegnywać to stare sentymenty ( Wschód - Zachód ) grają tu kolosalną rolę. W chwili obecnej wszystko jest bardzo jednostronne, wkrótce nie da się nawet stworzyć jakiejś sensownej kampanii. Szczerze mówiąc to myślałem, że po Hornecie Belsimtek zajmie się czymś w miarę nowoczesnym ze Wschodu, a wiadomość że odmówiono MiG-23 Razbamowi mogła dawać złudzenie iż Białorusini albo ED się tym tematem zajmą, co ze względu na jakość ma znaczenie, oraz i wersję bo firmy z poza byłego ZR raczej nie miały szans na dokumentację MLD i mogły zaoferować co najwyżej jakieś wczesne warianty.
Ponadto sztuczne robienie naj, naj wariantów ( które często prawie nie występowały w naturze ) też dodatkowo ten balans zaburza: po co kilkanaście modułów skoro wszystkie samoloty mogą to samo. W realu każda konstrukcja miała swoje zalety i wady, i wokół tego budowano sposób ich użycia, w DCS wszyscy chcą mieć TGP i inne szmery-bajery bo po co się wysilać z planowaniem i doskonaleniem umiejętności. Jeżeli ED nie zmieni podejścia to niedługo będzie to nuda z modułami które prawie się od siebie nie różnią i totalny brak treści ( o czym zresztą wiele osób na forum DCS już mówi )
F-4 to ikona lotnictwa i na pewno powinna się w DCS znależć. Chociaż sam wolę kierunek wschodni to na pewno ten moduł kupię, pytanie jednak brzmi czy teraz jest właściwy czas na niego i czy proponowana bajerologia właściwie reprezentuje ten typ. Osobiście uważam, że po Hornecie powinno pojawić się coś ze Wschodu i powinien być to jakiś "mud mover", i tu nasuwa mi się tylko jeden delikwent - Su-17/22M4.