Autor Wątek: Bitcoin  (Przeczytany 4750 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Bitcoin
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 21, 2021, 10:14:52 »

Zresztą, już się trochę odbiło. Jeszcze za wcześnie, by wieszczyć koniec szaleństwa.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #16 dnia: Maja 21, 2021, 21:21:32 »
To chyba za mało żeby na Allegro pojawiły się "3060 nie śmiagana, nie koparkowa, pracowała tylko w 2D w Wordzie i Excelu"... :D
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #17 dnia: Maja 21, 2021, 23:07:58 »
To chyba za mało żeby na Allegro pojawiły się "3060 nie śmiagana, nie koparkowa, pracowała tylko w 2D w Wordzie i Excelu"... :D

Samo w sobie pewnie za mało ale patrząc na to może jest nadzieja:

https://www.purepc.pl/kryptowaluta-ethereum-doczeka-sie-ogromnej-zmiany-jest-szansa-na-poprawe-sytuacji-na-rynku-kart-graficznych
Русский военный корабль, иди нахуй

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 22, 2021, 20:53:15 »
Mnie się wydaje, że to celowe działanie było. Kilka niusów w necie spowodowało panikę. Ludki zaczęły sprzedawać swoje bitcoiny, aby nie umoczyć, a tę sytuację wykorzystali inwestorzy i skupili je taniej. Zaraz cena pomału odbije i wróci do podobnego poziomu. Dopóki nie będzie sprzętowej blokady to nic się w temacie cen kart nie zmieni, bo wszystkim taka sytuacja na rękę. No prawie wszystkim, bo tracimy na tym My czyli zwykli gracze.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 24, 2021, 09:04:05 »
Ja nadal liczę na jakąś wielką obsuwę świata górników. Ostatnio Chiny (podobno) zmieniły swoją politykę co do kryptowalut. Mam dziwne wrażenie, że to pierwsze działanie Chin od ćwierćwiecza minimum, które mi się podoba. ;)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #20 dnia: Maja 24, 2021, 10:41:23 »
W związku z kryptowalutą drogie są tylko karty topowe, tak mi się wydaje. Z tego, co ja zdążyłem się dowiedzieć, za pomocą GPU użyczamy swojej mocy obliczeniowej jakiemuś projektowi, który tego potrzebuje, np. firmie farmaceutycznej wynajdującej coś. Słyszałem opinie, że kopanie kryptowalut już jest passe, bo Google ma farmę na Grenlandii (chłodzeni i tani prąd), która obrabia cały rynek. Dla maluczkich jest polski GamerHash, ale zajeżdżanie sprzętu, żeby dorobić 600 zł nie jest chyba pragnieniem ludzkości.

« Odpowiedź #21 dnia: Maja 24, 2021, 10:57:52 »
Z tego, co ja zdążyłem się dowiedzieć, za pomocą GPU użyczamy swojej mocy obliczeniowej jakiemuś projektowi, który tego potrzebuje, np. firmie farmaceutycznej wynajdującej coś.

Niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę ale to właśnie nie jest jakieś SETI czy coś podobnego tylko kopanie odbywa się dla samego kopania. Z tych obliczeń nie ma żadnego pożytku poza ewentualnym zarobkiem dla górnika (minus koszty sprzętu i prądu bo środowiskiem to raczej mało kto się przejmuje).

Chińczycy wprowadzają u siebie regulacje bo podobno chcą wprowadzić własną, państwową kryptowalutę. Ciekawe tylko czy też będzie się ją kopało...
Русский военный корабль, иди нахуй

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 24, 2021, 17:07:02 »
W życiu, nie może być tak, że sobie pieniądze sam w domu "drukujesz".
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #23 dnia: Maja 24, 2021, 20:46:03 »
W związku z kryptowalutą drogie są tylko karty topowe, tak mi się wydaje.
Ciężko RTX 3060 nazwać topową kartą a ta schodzi najlepiej, bo w jej przypadku jest najlepsza relacja koszt/efekt.
Podobnie było z Radeonami 480/580.

Wszystkie karty są 2 - 3 razy droższe niż powinny.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11