Autor Wątek: Pomoc dla początkujących w DCS.  (Przeczytany 46770 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomant

• *
  • Najlepsze są radzieckie rurki
Pomoc dla początkujących w DCS.
« dnia: Sierpnia 27, 2017, 17:37:04 »
Witam wszystkich. Właśnie dołączyłem do zacnego grona graczy DCS.

Z góry przepraszam jeśli ten wpis w tym wątku jest nie na miejscu.

Zassałem świat 1.5 i nabyłem drogą kupna FC3 na początek. Zanim zabiorę się za jakąś bardziej klikalną maszynę chcę opanować podstawy lotu i walki na czymś prostszym. Najpierw muszę opanować Su-27 i MiGa-29, ogarnąć kija (zaprogramować pod siebie X52), poznać klawiszologię. Trochę kiedyś za młodu latałem, ale nigdy on-line. Czas na powrót do świata lotnictwa.

Jak trochę ogarnę i poznam grę mam nadzieję polatać z wami :).
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 27, 2017, 17:53:12 wysłana przez KosiMazaki »
DCS: FC3, A-10C

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Pomoc dla początkujących w DCS.
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 27, 2017, 17:55:30 »
Post wydzielam z wątku o wspólnym lataniu i śladem innych działów powołuje do życia ten wątek. Ostatnio bywa sporo pytań o podstawy, więc żeby nie tworzyć zbędnego bałaganu będzie można o to pytać tutaj.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline tomant

• *
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 27, 2017, 18:30:14 »
Doskonały pomysł. Sam będę na pewno tu często zaglądał.

To może szybkie pytanko na początek. Jest gdzieś dostępna "instrukcja" po polsku opisująca podstawy DCS?

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 27, 2017, 19:19:54 »
Do DCS'a nie ma instrukcji PL, więc Ci co po "Angielskiemu" nie za bardzo, to pozostaje Ci posiłkować się instrukcją załączoną przez Mazaka w tym temacie: http://il2forum.pl/index.php/topic,18080.0.html
Stara instrukcja z Lock On'a, musi wystarczyć.

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 27, 2017, 19:31:23 »
Ja nie abla po inszemu z wysp a dałem radę, można sobie kopiować tekst z pdf-a i tłumaczyć w translatorze. O resztę wypytasz na forum, a jak już uda Ci się wystartować to możesz popytać latając z innymi. Inna sprawa, że jak sobie potłumaczysz, to i się czegoś nauczysz, coś zawsze w tępej bani zostaje :)
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

Offline tomant

• *
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 27, 2017, 21:40:31 »
Nie no, takim początkującym, że nie umiałbym wystartować to nie jestem. Już umiem też lądować ;). Schody zaczynają się przy np. próbie zmiany wyświetlacza w tryb nawigacji by wyświetlał mi waypointy.

Offline tomant

• *
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 27, 2017, 22:54:19 »
...Schody zaczynają się przy np. próbie zmiany wyświetlacza w tryb nawigacji by wyświetlał mi waypointy.
Sam sobie odpowiem. W opcjach trzeba znaleźć pozycję MFD HUD Repeater Mode On/Off i przypisać do niej jakiś klawisz. Działa dla Su-27 i Su-33. Niestety dla MiGów-29 tej funkcji nie ma.

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 27, 2017, 23:12:54 »
Owszem dla MiG-29 tego nie ma, ale po co ma być, skoro nawigacja w maszynach czerwonych prostsza być nie może. Mówiąc w skrócie, podążaj za kółkiem na HUDzie :). A teraz nieco bardziej profesjonalnie. Sa 4 tryby nawigacji. Pierwszy prowadzi Cię przez waypoint'y ustawione w misji. Drugi i trzeci są do lądowania, niestety nie powiem jaka jest między nimi różnica, bo nie wiem. Czwarty w sumie wyłącza nawigację, nie prowadzi do żadnego waypointu, a odległość przestaje się zmieniać i pozostaje wyświetlona ta która była podana ostatnia. Waypoint następny/poprzedni odpowiednio przyciskami LShift/LCtrl + `(tylda). W jednym z trybów do lądowania możesz też zmieniać lotnisko (klawiszami zmiany waypointu) do którego ma Cię prowadzić nawigacja. Problem polega na tym, że właśnie w MiG-29 nie ma wyświetlania "mapy" na MFD, więc odległość do lotniska będziesz musiał kontrolować wchodząc na mapę (klawisz F10) i sprawdzając do której bazy odległość zgadza się z tą na HUDzie.

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 28, 2017, 08:28:51 »
Różnica w trybach lądowania jest taka, że jeden tryb prowadzi cię prosto na lotnisko przez bliższą radiolatarnię, drugi prowadzi cie na początek toru podejścia i prowadzi przez dalszą a potem bliższą radiolatarnię. Wystarczy popatrzeć na monitor, z podaną trasa i pozmieniać sobie tryby. Oczywiście wybór którą polecisz zależy od pogody i masy samolotu, zazwyczaj tryb krótki to bardziej awaryjny i przy dobrej widoczności. No i ścieżka podejścia wyświetlana na HUD w postaci dwóch kółek, które trzeba ze sobą zgrać w czasie podejścia, będzie poprawnie działać dopiero gdy znajdziesz się na ścieżce podejścia. Teoretycznie chyba nie powinno to działać na lotnisku bez systemu ILS. Nie polecam krótkiego trybu na lotniskowcu...  W Mig-29 ekran pokazuje to co HUD, dopiero nasze Mig-usie po modernizacji mają takie zabawki i nawigację.
Latamy dzisiaj?

Offline tomant

• *
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 28, 2017, 09:10:41 »
Dobra, a z innej beczki. Jakaś konkretna instrukcja zmiany skórki samolotu (dokładnie chodzi o Miga29) by się na forum przydała. Szukałem, ale nie znalazłem. Jak gdzieś jest to proszę o linka. A jak nie ma to prosiłbym łopatologicznie dla staruszka.

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 28, 2017, 09:36:18 »
Teraz to możesz zrobić stojąc na stojance na lotnisku, chyba w tym miejscu gdzie zmieniasz uzbrojenie.  Nie powiem teraz dokładnie bo jeszcze jestem na urlopie :) .
Latamy dzisiaj?

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 28, 2017, 10:59:34 »
Jak stoisz na stojance wciskasz po kolei: \ F8 F1 i tam w opcji Select Livery zmieniasz malowanie. W locie tego raczej nie zrobisz.

Offline tomant

• *
« Odpowiedź #12 dnia: Września 15, 2017, 17:58:55 »
Mam jeszcze jeden problem. Zauważyłem go tylko na Su-27, a na tym samolocie na razie się skupiam. Nie działa mi sterowanie kołowaniem na lotnisku. Nie działają klawisze Z, X ani "pedały" w dżojstiku. Działa natomiast klawisz W od hamowania. Co jest? Inne samoloty które testowałem Su-33, MiG-29, Su-25, F15 kołują ładnie. Co dziwne w powietrzu trymowanie działa, a na lotnisku jak patrzę na pedały to niby też działają a samolot nie skręca. Czy ten problem jest wam znany? A jeśli tak to jak go rozwiązać?

« Odpowiedź #13 dnia: Września 15, 2017, 18:09:48 »
Bo podobnie jak w A-10C, F-5 czy F-86, trzeba odblokować przednie koło. W przypadku Su-27 to: "Nose Gear Steering Disengage" L-ALT+Q :) . Zostało to wprowadzone całkiem niedawno i jakoś instrukcja o tym nie mówi niestety... Nie wiem tylko czy tego nie trzeba trzymać cały czas ale nie latam prawie wcale na Suczce.
Latamy dzisiaj?

Offline tomant

• *
« Odpowiedź #14 dnia: Września 15, 2017, 19:17:15 »
Dzięki Padonis!!!
Teraz tylko ćwiczyć i ćwiczyć i pewnie niedługo polatam sobie z wami. Przede mną jeszcze kupno słuchawek z mikrofonem i ogarnięcie komunikacji. No i jeszcze naprawa dżoja bo mi się dziwnie zachowuje.