Autor Wątek: Pomoc dla początkujących w DCS.  (Przeczytany 46783 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pomoc dla początkujących w DCS.
« Odpowiedź #45 dnia: Marca 25, 2018, 12:35:28 »
Powiadają że kto pyta ten nie błądzi, chodzi o to że chcę zakupić samolocik ale mam dylemat co do wyboru a mianowicie DCS AV-8B HARRIER II czy DCS MIRAGE 2000C? Nie miałem okazji latać żadnym z nich i tak naprawdę nie wiem czego się po tych maszynach spodziewać, chociaż obie mi się podobają. Jakieś sugestie?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #46 dnia: Marca 25, 2018, 12:55:26 »
Powiadają że kto pyta ten nie błądzi, chodzi o to że chcę zakupić samolocik ale mam dylemat co do wyboru a mianowicie DCS AV-8B HARRIER II czy DCS MIRAGE 2000C? Nie miałem okazji latać żadnym z nich i tak naprawdę nie wiem czego się po tych maszynach spodziewać, chociaż obie mi się podobają. Jakieś sugestie?

Poczytaj sobie forum, popatrz filmy na YT i podejmij decyzje.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #47 dnia: Marca 25, 2018, 13:12:20 »
Dobra rada nie jest zła. :) Rozumie to ma być wyłącznie moja decyzja. ;)

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Marca 25, 2018, 13:38:25 »
Zależy co chcesz robić i czy robisz to on-line. Mirage jest myśliwcem i jako taki może stawać do walki z Su-27 czy F-15, a w dobrych rękach ma spore szanse na równorzędną walkę. Harrier to inny typ maszyny, który w wersji z DCSa nie jest przystosowany do walki myśliwskiej, jedynie do obrony w ograniczonym zakresie, odwetowo. Harrier natomiast może przenosić rakiety AG, które skutecznie mogą eliminować np. obronę przeciwlotniczą czy nawet opancerzone cele.
Tak więc decyzję bym uzależniał od preferencji: walka myśliwska + jakaś bombka od czasu do czasu, to Mirage; roboty gruntowe + niewątpliwy urok konstrukcji pionowzlotu oraz bonusy (LHA), nad którymi pracuje Razbam, to Harrier.

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #49 dnia: Marca 25, 2018, 13:42:09 »
Dzięki, dzięki z tego co piszesz to Harrier przypomina mi A-10C. Może lepiej poczekać na jakieś promo i kupić oba samoloty.

« Odpowiedź #50 dnia: Kwietnia 19, 2018, 21:26:13 »
Zainteresowałem się DCS bo to chyba jedyny pełny symulator wojskowych latadeł, niestety rozbiłem się o wymagania sprzętowe tej gry.
Na razie dołożyłem ram do 16G, reszta sprzętu to i5-2400 i GTX750 Ti. Testowałem tylko  darmową wersję. Zakupiłem na aledrogo A-10C  za grosiki i właśnie na niego czekam. Tak wiem że to słaby wybór na początek. Obecny sprzęt na średnich detalach w full hd jako tako nadaje się do nauki startu i lądowania, niestety lecąc nad terenem gdzie jest więcej drzew lub budynków zaczyna się slide show i ostre przycięcia.
Myślę teraz nad wymianą karty graficznej na GTX 1050 Ti  Czy tak karta jest wystarczająca, do płynnej gry w średnich detalach ? Czy srogo się zawiodę.
Trochę się o to boją czytając wymagania producenta , który chyba sam nie wie jakie wymagania ma gra  :|  Szczególnie to ( 32G RAM  ) jest lekko rozbrajające.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #51 dnia: Kwietnia 19, 2018, 21:58:32 »
Zainteresowałem się DCS ...

Jak wyłączysz to http://il2forum.pl/index.php/topic,18463.0.html powinno pójść z przyzwoitymi FPS'ami, chociaż szału na pewno nie będzie, na 100 nie licz. Może lepiej poczekać i odłożyć na lepszą kartę? Starsze mogą tanieć po wakacjach jak zacznie wychodzić seria 11xx.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #52 dnia: Kwietnia 19, 2018, 22:17:02 »
...Myślę teraz nad wymianą karty graficznej na GTX 1050 Ti  Czy tak karta jest wystarczająca, do płynnej gry w średnich detalach ? Czy srogo się zawiodę.
Trochę się o to boją czytając wymagania producenta , który chyba sam nie wie jakie wymagania ma gra  :|  Szczególnie to ( 32G RAM  ) jest lekko rozbrajające.

To zależy czego oczekujesz od tej karty (1050Ti), bo średnie detale to bardzo ogólne pojęcie. Mam 1050Ti od MSI, w DCS'ie takie ustawienia:

Zależnie od miejsca, od 70 do 90FPS, tak mniej więcej. Jeśli chodzi o to MSAA, między opcją "OFF" a "2x" jest różnica 40 klatek... Ja nauczyłem się z tym żyć, mam wyższe detale kosztem "schodów" (można to delikatnie nadrobić ReShade'm z tego co wiem). Opcje zawsze można zmienić wg. preferencji, kto co lubi.

P.S. Ja RAMu mam 16GB i jest ok. Jedyne czego tak naprawdę mi brakuje to dysk SSD... :cry:.

« Odpowiedź #53 dnia: Kwietnia 19, 2018, 22:33:00 »
Oo, to i tak spodziewałem się mniejszej różnicy,_gdyby to u mnie zadziałało na takich ustawieniach byłbym zadowolony.
Trochę martwię się tymi mikro przycięciami,_trochę to wygląda jakby procek nie wyrabiał. To możliwe, żeby i5-2400 był za słaby?_Chyba że to przez 2G ram karty,_może procek musi za mocno mielić między grafiką a ramem w systemie. Gra leci u mnie z SSD więc nie jest to raczej problem z doczytywaniem danych z dysku.
Myślę o tej karcie, bo to karta, która ciągnie niewiele więcej energii od mojego GTX 750Ti i pasowałaby do reszty bebechów (Optiplex 990)_gdybym miał szarpnąć się na coś mocniejszego, to właściwie musiałbym wymienić wszystko.
MSAA oczywiście mam na off ale Deffered Shading właczyłem bo skok wydajności po pozbyciu się jego jest niewielki, a gra zamienia się w coś z lat 90, a wymagania nadal kosmiczne ;-).
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 20, 2018, 07:48:41 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #54 dnia: Kwietnia 19, 2018, 22:43:05 »
Trzeba wziąść pewnie małą poprawkę na to, że masz rozdzielczość FHD a ja nie. Nie wiem jak duża będzie różnica w FPS, aczkolwiek jeśli rozdzielczość wyższa ale miałbyś detale faktycznie na średnie ustawione to powinno być dobrze, a z resztą, jak się zdecydujesz na tą kartę, to zobaczysz jak to będzie.

« Odpowiedź #55 dnia: Kwietnia 19, 2018, 23:10:39 »
No tak, to jakieś 30% różnicy w rozdzielczości. Twoja 1050 to wersja 4G?
Z tego co wykopałem w necie wynika, że wydajność powinna skoczyć między 60-100% w stosunku do mojej GTX 750Ti 2G. DCS jest jednak bardzo specyficzny dlatego wolałem podpytać praktyków :-).
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 20, 2018, 07:49:35 wysłana przez KosiMazaki »

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #56 dnia: Kwietnia 20, 2018, 00:19:43 »
Tu jest dobry wątek o ustawieniach DCSa. Na podstawie tego można zbalansować sobie różne rzeczy.
https://forums.eagle.ru/showthread.php?t=202092

« Odpowiedź #57 dnia: Kwietnia 20, 2018, 15:15:58 »
Świetna strona , testy pokrywają się z moimi odczuciami, wygląda na to że ustawiłem już wszystko co było możliwe.
GTX1050Ti już do mnie leci , jeśli okaże się za słaba na dłuższą metę, to jeśli się wkręcę, polecę po bandzie i wymienię wszystko w przyszłym roku.
Trochę tylko boli, że te wymagania są całkowicie pozbawione sensu, przecież ta gra nawet w ułamku procenta nie ma grafiki, która by je uzasadniała.
Wygląda to trochę jakby ktoś silnik sprzed 10lat na siłe napakował nowymi efektami.

« Odpowiedź #58 dnia: Kwietnia 20, 2018, 16:40:14 »
Wygląda to trochę jakby ktoś silnik sprzed 10lat na siłe napakował nowymi efektami.

Hahaha, bo tak właśnie jest ;D.

« Odpowiedź #59 dnia: Kwietnia 20, 2018, 17:14:27 »
Grafika to nie wszystko i mimo kiepsko zoptymalizowanego silnika komputer ma jeszcze sporo do zrobienia w zakresie symulacji.

Każda ramka symulacji (w moich testach wychodziło około 100-115 na sekundę) to obliczenie pozycji wszystkich obiektów na mapie (samoloty, śmigłowce, jednostki naziemne, pociski, rakiety, bomby) i ich szczegółów (pozycja, przechyły, systemy, radary, model lotu), do tego AI (115 razy sekundę, przypominam) oraz wyświetlanie kilku warstw dosyć skomplikowanego terenu na dystans dziesiątek kilometrów. Teren ma chociażby wpływ na wiązki radarowe, co musi zostać obliczone (115 razy na sekundę).
Miejsce na Twoją reklamę.