Autor Wątek: Pomoc dla początkujących w DCS.  (Przeczytany 46791 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pomoc dla początkujących w DCS.
« Odpowiedź #120 dnia: Maja 13, 2018, 09:20:01 »
Dużo tu gadania a mało latania. Trzeba wchodzić na serwer, np. OPS, który jest praktycznie stawiany co dwa dni, w ten sposób najszybciej można nauczyć sie "zasięgów" a nie z wikipedi.

« Odpowiedź #121 dnia: Maja 13, 2018, 09:34:37 »
Taka osoba nie wie co to za rakieta R27T, a jakoś trzeba uzbroić samolot przed startem do danej misji i przyjąć taktykę zgodna z uzbrojeniem.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Po paru razach, jak zarwiesz taką w tyłek, to szybko się nauczysz, na serwerach =OPS= zasadniczo walki są na rakiety IR i nie zmieniamy uzbrojenia, jest tylko jedna misja w której są radarówki. Jednak na tych misjach można się nauczyć walki, taktyki, sposobu działania rakiet i patrzenia, a raczej dostrzegania. Jeśli chodzi o typy rakiet i w jaki sposób działają to encyklopedia DCS wystarcza, a co zapomnisz to zawsze ktoś Ci podpowie na serwerze.
Jednym słowem, wpierw nauka latania, a potem dobór środków. Radarówki na nic Ci się przydadzą jak nie nauczysz się latać i sam ich gubić.
« Ostatnia zmiana: Maja 13, 2018, 09:40:49 wysłana przez =OPS=padonis »
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #122 dnia: Maja 17, 2018, 10:07:30 »
Witam,
pisałem w temacie wspólne latanie jednak nie chce spamować tamtego wątku pytaniami. Więc postanowiłem zadać dewa pytania  tutaj.

Pytania:
1. Chce kupić jakiś dodatek/moduł do DCS i zacząć latać. Wstępnie wybrałem Flaming Cliffs 3, jednak ktoś napisał że kokpity są nieklikalne. Jak rozumiem z klawiatury wszystko będzie działało?

2. Czy jeśli kupie samolot osobno np: F 15C, będzie on się różnił od tego z FC3?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #123 dnia: Maja 17, 2018, 10:29:52 »
1. Tak, chociaż symulacja systemów jest w tych samolotach uproszczona. Na przykład cały rozruch to naciśnięcie jednej kombinacji klawiszy.
2. Są identyczne.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #124 dnia: Maja 17, 2018, 10:30:17 »
1. Tak będą i tylko i wyłącznie klawiaturą. Nieklikalne oznacza, że nie możesz myszką każdego pstryczka, suwaczka w kabinie przestawić, a tylko skrótami klawiszowymi.

2. Nie będzie. To ten sam samolot. Lepiej jednak brać w pakiecie (FC3) i najlepiej w promocji.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #125 dnia: Maja 17, 2018, 11:08:31 »
1. Tak, chociaż symulacja systemów jest w tych samolotach uproszczona. Na przykład cały rozruch to naciśnięcie jednej kombinacji klawiszy.
2. Są identyczne.

Są samoloty w których symulacja systemów pokładowych jest na wysokim poziomie? A kokpit jest klikalny?

2. Nie będzie. To ten sam samolot. Lepiej jednak brać w pakiecie (FC3) i najlepiej w promocji.

Na promocje mogę się nie doczekać, z tego co się orientuję nie ma harmonogramu promocji. 

A, jeszcze jedno czy kupujecie to na STEAmie?

« Odpowiedź #126 dnia: Maja 17, 2018, 11:33:51 »
Są samoloty w których symulacja systemów pokładowych jest na wysokim poziomie? A kokpit jest klikalny?

Są - dokładnie wszystkie poza tymi z FC3 (sprzedawanymi w kupie jako FC3 lub osobno). Na tym polega główna różnica właśnie.

Ze Steamem jest ten kłopot, że ten kanał dystrybucji został jakiś czas temu oddzielony na dobre i jak już chcesz kupować coś na Steamie, to będzie to działać tylko na DCS-sie zainstalowanym w Steam, a jak chcesz kupować w sklepie ED, to będzie to działać tylko na DCS-ie pobranym ze sklepu. Nie da się tego już mieszać jak kiedyś.

Musisz więc dobrze zastanowić się którą platformę wybierasz, bo będziesz do niej uwiązany na stałe (chyba że nie przeszkadza Ci posiadanie dwóch oddzielnych instalek DCS-a z oddzielnymi samolotami).

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: Maja 17, 2018, 11:42:13 »
Ja jeszcze dodam, że =OPS= lata zawsze na najnowszej open becie, a Parówka chyba nie uaktualnia natychmiast. Tak więc zwykle jest, że beta wychodzi po południu, a wieczorem już w nią gramy. Posiadanie wersji DCSa bezpośrednio od ED gwarantuje, że wszystko masz na bieżąco, łącznie z modułami w przedsprzedaży.

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #128 dnia: Maja 17, 2018, 11:49:57 »
Są - dokładnie wszystkie poza tymi z FC3 (sprzedawanymi w kupie jako FC3 lub osobno). Na tym polega główna różnica właśnie.

Ze Steamem jest ten kłopot, że ten kanał dystrybucji został jakiś czas temu oddzielony na dobre i jak już chcesz kupować coś na Steamie, to będzie to działać tylko na DCS-sie zainstalowanym w Steam, a jak chcesz kupować w sklepie ED, to będzie to działać tylko na DCS-ie pobranym ze sklepu. Nie da się tego już mieszać jak kiedyś.

Musisz więc dobrze zastanowić się którą platformę wybierasz, bo będziesz do niej uwiązany na stałe (chyba że nie przeszkadza Ci posiadanie dwóch oddzielnych instalek DCS-a z oddzielnymi samolotami).
Tu warto doprecyzować. Większość modułów że Steam działa tu i tu. Dopiero te nowsze nie, biorąc od M2000. Szczegóły znajdziesz opisie ze Steam. Ja mam na razie sporo ze Steam a gram na standalone (były lepsze promki).

Wysłane z mojego SM-T819 przy użyciu Tapatalka
--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #129 dnia: Maja 17, 2018, 11:55:58 »

A z tym to sobie poczytaj na forum. Poruszane to było miliard razy. Masz nawet osobny wątek o promocjach.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #130 dnia: Maja 19, 2018, 01:26:46 »
Tych wirtualnych $ ze sklepu DCS nie da się wydać na MiG-21bis? Czy coś źle klikam?

« Odpowiedź #131 dnia: Czerwca 25, 2018, 10:51:27 »
Mam dwa pytanka:
1. Jak ustawiać snapview w VR? Nie działa mi to pomimo przeczytania kliku wskazówek. Walczyłem 1h wczoraj i nic. Nie zapamiętuje moich ustawień. Robię tak, że skopiowałem plik View.lua do Savedgames i katalogu View w katalogu Config. Przeedytowałem dwie linie

DisableSnapViewsSaving = false
UseDefaultSnapViews = false.

Wchodzę do gry. Wciskam RCtrl + Num0. Potem np. num3. Ustawiam głową widok. Wciskam RAlt+num0. Potem Rctrl+num0 żeby wyłączyć "trzymanie widoku", wciskam Lwin+num3 i nic - ten sam co wcześniej przed edycją...

2.  Co zrobić, ale po najechaniu myszką na przełącznik w M2000C pojawiały się podpowiedzi co to za funkcja? Wszędzie indziej działa mi to z automatu a tym module nie.
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #132 dnia: Czerwca 25, 2018, 13:26:01 »
2.  Co zrobić, ale po najechaniu myszką na przełącznik w M2000C pojawiały się podpowiedzi co to za funkcja? Wszędzie indziej działa mi to z automatu a tym module nie.
Globalnie za to ustawienie odpowiada checkbox 'OPTIONS > GAMEPLAY > Tooltips'.

Pytanie pomocnicze; czy taki efekt, tj. nie działa w M-2000C, a działa w innych modułach dotyczy jednej i tej samej misji?
Pytam, ponieważ może to wynika z ustawień konkretnej misji ('MISSION EDITOR > MISSION OPTIONS > Tooltips'), a nie z ustawień globalnych.

« Odpowiedź #133 dnia: Czerwca 25, 2018, 18:02:18 »
Dzięki eoon, miałeś rację- wyłączyli to w pierwszej misji treningowej. Świetny ruch...

Win10 64bit

« Odpowiedź #134 dnia: Czerwca 28, 2018, 19:34:24 »
Mam jeszcze pytanie - czy jest jakiś mod do M2000C z jaśniejszą teksturą kokpitu? Na tej obecnej nic nie widać nawet jak latarką świecę. Szukałem, ale nie znalazłem. Ewentualnie template to sobie przerobię.

Win10 64bit