Autor Wątek: Pomoc dla początkujących w DCS.  (Przeczytany 47088 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pomoc dla początkujących w DCS.
« Odpowiedź #165 dnia: Stycznia 01, 2019, 19:18:36 »
Pytanko, w zasadzie dwa:

1. Po zainstalowaniu i aktywowaniu FC3 (kupuję ze strony DCS, nie na Steamie) pojawiło się info, że zostało jeszcze 9 aktywacji. Nie zamierzam żonglować sprzętem, ale co się stanie, jeśli wyczerpie się liczba aktywacji? Nie lubię takich myków, że jak jestem właścicielem, to mam jakieś ograniczenia.
2. Na stronie DCS w dziale Downloads->UserFiles są mody do ściągnięcia. Także samoloty. Rozumiem, że to jakaś robota 3D-Party, ale można śmiało ciągnąć?

« Odpowiedź #166 dnia: Stycznia 01, 2019, 19:54:06 »
Po wyczerpaniu limitu aktywacji odnawia się jedna na miesiąc z tego co pamiętam. Jeśli przed zmianą sprzętu najpierw dezaktywujesz ręcznie moduł, to aktywacja jest "zwracana" do puli.
Powoli ED rezygnuje z tego sytemu i coraz więcej modułów jest po prostu przypisanych do konta. 

« Odpowiedź #167 dnia: Stycznia 01, 2019, 20:39:24 »
Co do samolotów z działu UserFiles to polecam tylko mod na A-4E i MB-339. Reszta to jakiś badziew na poziomie FC3 z przekopiowanymi kokpitami. Można ich ew. używać jako modeli zewnętrznych do tworzenia misji.

« Odpowiedź #168 dnia: Stycznia 15, 2019, 14:47:31 »
Zainstalowałem wersję OpenBeta i widzę że ma taki sam numer jak wersja stabilna 2.5.4.25729. Jaka jest różnica między tymi dwoma wersjami?

« Odpowiedź #169 dnia: Stycznia 15, 2019, 14:53:35 »
Czasem tak jest, z tym że Beta wcześniej zmieni numerek na następny.
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #170 dnia: Stycznia 15, 2019, 15:08:31 »
To nie jest ten sam numer co wersji stabilnej, może już wcześniej miałeś zainstalowaną betę ;)

https://updates.digitalcombatsimulator.com/
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #171 dnia: Stycznia 15, 2019, 15:25:41 »
Dziwne, myślałem że cały czas jadę na stabilnej wersji. W katalogu z dokumentami pojawił się katalog DCS.openbeta w którym są pliki konfiguracyjne do bety, ta druga wersja (niby stabilna) zapisuje wszystko w folderze DCS.

Sprawdziłem autoupdate.cfg i w obu przypadkach jest wpis: "branch": "openbeta". Zagadka rozwiązana.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #172 dnia: Stycznia 15, 2019, 15:31:14 »
Stabilną wersję można przełączyć na betę, wtedy będzie korzystać ze zwykłych katalogów. Ale jeśli openbetę zainstalujesz obok, to stworzy folder DCS.openbeta w dokumentach.

W sumie te wersje powinny się nazywać "slightly more stable" i "slightly less stable".
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #173 dnia: Stycznia 16, 2019, 11:01:27 »
Znalazłem ostatnio taką misję dla Miga-21:
https://forums.eagle.ru/showthread.php?t=206756

waży 24kb i nie ma żadnych innych plików do niej.

Bardzo mi się podoba sam schemat losowości i chciałbym sam coś takiego stworzyć dla innych map i samolotów, ale nie za bardzo rozumiem jak autor ugryzł samą randomizację. Jedyne czego użył to triggery w DCS. Może nie jestem mistrzem w robieniu misji dla tego tytułu, ale jakieś podstawowe pojęcie o triggerach mam. Tutaj jednak nic nie trzyma mi się kupy. Mógłby ktoś to jakoś skomentować w kilku słowach?
--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #174 dnia: Stycznia 16, 2019, 11:05:09 »
Prawdopodobnie użył skryptów lub zastosował "Flagi".
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #175 dnia: Stycznia 16, 2019, 11:34:19 »
Chyba pomyliłeś temat.
Flagi są ale byś je widział w trigerach, jeśli chodzi o skrypt, to po takowym często też jest ślad w trigerach, bo istnieje triger odpowiedzialny za wczytanie skryptu. Ten zaś jest zespolony z misją samą w sobie. Na niebieskim forum jest sporo informacji o skryptach, są gotowe, można sobie pobrać, tylko trzeba umieć je odpowiednio dostosować do swojej misji.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #176 dnia: Stycznia 16, 2019, 12:10:21 »
W wolnej chwili zobaczę na te skrypty. Dzieki za pomoc Padonis!

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #177 dnia: Stycznia 19, 2019, 15:59:25 »
Pytanko: czy DCS zapisuje replay tracki automatycznie czy trzeba coś nacisnąć w grze? Alt+F9 zapisuje mi video, ale to chyba nie to samo, choć mam wrażenie, że oprócz video zapisuje się też rep-track.

« Odpowiedź #178 dnia: Stycznia 19, 2019, 16:35:57 »
Zapis tracka z misji multiplayer zapisywany jest automatycznie.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #179 dnia: Marca 21, 2019, 10:41:33 »
Chciałbym potwierdzić tylko czy mam aktualne informacje - jak zmienić lokalizację folderu z grą na inny dysk? Przenoszę zwyczajnie folder, aktualizuję skrót na pulpicie i to wszystko? Co np z takimi programami jak Vaicom Pro? Wiem, że jest tam opcjonalnie do zmiany ścieżka DCS'a, tylko czy jest to potrzebne?

I jeszcze pytanie co z folderem w Saved Games? Jest szansa na przeniesienie i jego, czy ten musi zostać?
Win10 64bit