Panowie powiedzcie mi jaka powinna być minimalna wysokość lotu w czasie tego pokazu. Czy dobrze pamiętam że 300 metrów? Bo mówi się o tym że braklo mu 15-20m, no ale to i tak byłoby przekroczenie dozwolonej minimalnej wysokosci. Idac dalej tym tokiem mojego myślenia coś poszło nie tak na wysokosci 320m? Bo tam powinien wyprowadzić manewr do lotu poziomego.
Minimalne wysokości lotów (rok 2022 – aktualne przepisy).
1. Loty inne niż akrobacyjne (z wykładnikiem kąta do 60°).
Kategorie I i II statków powietrznych – minimalna wysokość: 100 m (300 ft).
Kategoria III statków powietrznych i śmigłowce – minimalna wysokość: 50 m (150 ft).
Motolotnie i paralotnie – minimalna wysokość: 30 m (100 ft).
2. Akrobacje i inne loty specjalne
Loty imitacyjne (np. ratownicze, agrolotnicze, gaszenie pożarów, zawody itp.) mogą odbywać się poniżej minimalnych wysokości tylko jeśli:
zostały wpisane w program pokazu,
na przeprowadzenie uzyskano zgodę Prezesa ULC, z uwzględnieniem specyfiki lotów oraz kwalifikacji pilotów
Akrobacje między obiektami wymagają wcześniejszego lotu treningowego w strefie pokazu.
3. Bez ustalonej minimalnej wysokości
Statki powietrzne o masie własnej nieprzekraczającej 70 kg – brak ustalonego minimum
Śmigłowce w locie w zawisie lub zawisie z manewrowaniem, prędkość ≤ 40 km/h (20 kt) – również brak minimalnej wysokości.
4. Skoki spadochronowe w trakcie pokazu
Otwarcie spadochronu:
co najmniej 500 m (1650 ft) – ogólnie;
300 m (1000 ft) – w przypadku nieszybującego spadochronu desantowego;
bez limitu – w przypadku spadochronu towarowego;
Dodatkowe wymogi:
Zapasowy spadochron z automatem otwarcia must-have, jeśli wymaga tego dyrektor pokazu;
Skoczkowie muszą mieć łączność radiową z kierownikiem skoków, jeśli to dyrektor uzna za konieczne.
5. Przeloty nad terenami zabudowanymi
Lot nad osiedlem lub innym skupiskiem ludności (bez akrobacji):
minimalna wysokość: 300 m (1000 ft) ponad najwyższą przeszkodą w promieniu 600 m
Wlot do strefy pokazu z takiego terenu:
lot może odbyć się zniżając do 150 m (500 ft), ale kąt zniżania nie może być większy niż w normalnym podejściu do lądowania.
6. Loty akrobacyjne w strefie pokazu (ULC)
Akrobacje w dedykowanej strefie muszą być wykonywane na wysokości powyżej 300 m (1000 ft) nad poziomem terenu.
Jeśli organizator chce dopuścić niższe loty – musi to być jasno ujęte we wniosku do ULC.
Tyle tylko w mojej opinii tu nie należy patrzeć na minimalną wysokość, bo to była konsekwencja wykonania pętli, a nie świadomego przelotu na takiej wysokości. Tu trzeba zobaczyć co oni mieli w planach w zakresie szczytu pętli, ponieważ tutaj mogło dojść do błędu w planowaniu, albo błędu pilota. Słyszałem też, że wg.procedury, zawsze przy szczycie pętli jak i wejściu obowiązkiem jest odczyt parametrów, jeśli nie są zachowane, przerywa się manewr. Mogło w szczycie tego zabraknąć.
I taka podobno
ciekawostka, to akurat powodem crasha nie było, ale było też takie uchybienie.
Tu cała rozmowa.