Autor Wątek: Radom Air Show  (Przeczytany 19000 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Radom Air Show
« Odpowiedź #165 dnia: Sierpnia 29, 2025, 09:54:10 »
https://airshowradom.pl/2025/08/29/komunikat/
Oficjalne potwierdzenie odwołania Air Show i zwrotu pieniędzy za bilety.

Wysłane z mojego motorola edge 30 neo przy użyciu Tapatalka

Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #166 dnia: Sierpnia 29, 2025, 17:25:55 »
Ale pechozol, przykro. Nawet nie miał czasu pociągnąć za wajchę :/.

4052.

No nie, 4056.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #167 dnia: Sierpnia 29, 2025, 17:29:29 »
Pozwoliłem sobie na stronie organizatora zapostować z propozycją, aby pieniądze z ewentualnych zwrotów za bilety przekazać na ręce rodziny tragicznie zmarłego pilota.
Podkreślam to wyraźnie, ja nie prowadzę i nie zamierzam prowadzić żadnej zbiórki, natomiast myślę że organizator mógłby, czy to w formie zbiórki, czy oddając bilety ankiety, gdzie odhaczałoby się że przekazuje pieniądze na pilota. Jeżeli ktoś z wybierających się do Radomia uczestników tego forum chciałby taką inicjatywe poprzeć, by uzyskała jakiś wydźwięk i może udało się to przeprowadzić, to uprzejmie proszę o zamieszczenie komentarza pod tym moim postem na stronie FB organizatora:

https://www.facebook.com/events/1346652829337741/?post_id=1659124078090613&view=permalink&notif_id=1756409239224870&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif

Prawnie trochę wątpliwa sprawa no i poza tym co z osobami, które biletów nie kupiły? Natomiast oficjalna zbiórka została już uruchomiona i to załatwia oba tematy: https://www.siepomaga.pl/synkowie-slaba, więc można wpłacać.

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #168 dnia: Sierpnia 29, 2025, 17:52:19 »
No nie, 4056.

Chyba masz rację: https://asn.flightsafety.org/wikibase/541151

Zasugerowałem się zdjęciem przerobionym na żałobne i był tam nr boczny 4052. Sorx.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #169 dnia: Sierpnia 29, 2025, 18:31:38 »
Prawnie trochę wątpliwa sprawa no i poza tym co z osobami, które biletów nie kupiły? Natomiast oficjalna zbiórka została już uruchomiona i to załatwia oba tematy: https://www.siepomaga.pl/synkowie-slaba, więc można wpłacać.

Tak, wiem, że zbiorę za to baty, ale rozwój sytuacji zaczyna zmierzać w kierunku kuriozum. To kolejna już zbiórka. Ma jakieś uzasadnienie poza tym, że ludzie chcą się poczuć częścią tego lotniczego splendoru? Ja rozumiem, że temat pilota F-16 jest bardziej seksi od tematu zwykłego Kowalskiego, ale na czym polega wyjątkowość "trudnej sytuacji" akurat tych ludzi względem wszystkich innych w podobnej sytuacji?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #170 dnia: Sierpnia 29, 2025, 18:34:26 »
I niech mi ktoś powie, że polityka to nie bagno, na serio, on tak napisał (jest politologiem):

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #171 dnia: Sierpnia 29, 2025, 20:44:42 »
Taki gość powinien być skończony w przestrzeni publicznej i jako polityk. Zwykła menda i dno. Mnie to przypomina przypadek pewnego prawnika co zabił dwie kobiety jadące prawidłowo starą audicą 80 i jako linię obrony przyjął narrację, że stare auta to trumny na kółkach i on jest niewinny. Nie powinno być grama tolerancji dla takich ludzi.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #172 dnia: Sierpnia 29, 2025, 21:39:34 »
Tak, wiem, że zbiorę za to baty, ale rozwój sytuacji zaczyna zmierzać w kierunku kuriozum. To kolejna już zbiórka. Ma jakieś uzasadnienie poza tym, że ludzie chcą się poczuć częścią tego lotniczego splendoru? Ja rozumiem, że temat pilota F-16 jest bardziej seksi od tematu zwykłego Kowalskiego, ale na czym polega wyjątkowość "trudnej sytuacji" akurat tych ludzi względem wszystkich innych w podobnej sytuacji?
Też tego kompletnie nie rozumiem. Ten pan wybrał zawód pilota, ryzyko jest w niego wliczone. Dostawał za to sowite wynagrodzenie jak i bonusy. Wdowa po śmierci dostanie odszkodowanie/zadośćuczynienie czy jak zwał tak zwał jak i emeryturę po mężu. Z całym szacunkiem ale ten człowiek nie umarł na wojnie jako męczennik by robić z tego szopki zbiórkowe dla rodziny.

« Odpowiedź #173 dnia: Sierpnia 29, 2025, 21:59:54 »

Odpowiem za siebie bo wpadłem na pomysł zbiórki. Po pierwsze zbiórka jest dowolna, chcesz to dajesz, nie to nie, bez tłumaczenia, ale odpowiem.
Tak uwielbiam pokazy lotnicze, a pokazy współczesnych myśliwców uwielbiam najbardziej, byłem na większości pokazów w Radomiu, na innych też bywam, dodatkowo dla mnie Viper to mój ulubiony samolot.
Na poprzednim AirShow w Radomiu jednym z elementów pokazów, który zrobił na mnie największe wrażenie był właśnie polski TDT, a po sukcesach na tegorocznym RIAT-cie i zapowiedziach specjalnego występu w Radomiu, nie ukrywam, że był to jeden z głównych powodów dla których chciałem tym bardziej być na pokazach w tym roku.
A skoro ktoś podejmuje ryzyko by dostarczyć mi niepowtarzalnych wrażeń, przenieść do czasów gdy jako dzieciak pożerałem wszelką (w tamtych czasach nie tak dostępną jak obecnie) literaturę lotniczą i niestety płaci za to najwyższą cenę, pozostawiając dwójkę małych dzieci, to tak, uważam, że wpłata w sumie drobnej kwoty jaką jest koszt biletu jest symbolicznym minimum jakie mogę zrobić.
To fakt, zbiórek jest obecnie sporo, czy inne też mnie przejmują? W większości nie, bo po pierwsze nie jestem w stanie sam zbawić świata, który nigdy sprawiedliwy nie był, a dwa, z definicji nie dowierzam różnym fundacjom, czy organizacjom, które "niby" pomagają, bo niestety jakaś ich część (według mnie spora) pod pozorem pomocy jest maszynkami do wyciągania kasy, acz jakieś wyjątki, które wspieram w miarę regularnie są.
Dlatego też zaproponowałem by zrobił to organizator.

Zginął młody człowiek, pozostawiając rodzinę i małe dzieci i jak w każdym przypadku takiej śmierci jest to tragedia i uważam trochę nie na miejscu jest roztrząsanie zasadności sprawy zbiórki. Jeszcze raz powtarzam, chcesz to daj, nie to nie, ale nie ma co komentować.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #174 dnia: Sierpnia 29, 2025, 22:07:10 »
Analiza katastrofy Movera, który ostatnio przeprowadzał zresztą wywiad z Wagsem na temat DCS: https://youtu.be/w3wt6VKglqE?si=jAd8r060D7RjnrAB.

Też tego kompletnie nie rozumiem. Ten pan wybrał zawód pilota, ryzyko jest w niego wliczone. Dostawał za to sowite wynagrodzenie jak i bonusy. Wdowa po śmierci dostanie odszkodowanie/zadośćuczynienie czy jak zwał tak zwał jak i emeryturę po mężu. Z całym szacunkiem ale ten człowiek nie umarł na wojnie jako męczennik by robić z tego szopki zbiórkowe dla rodziny.

Czekaj, ale jak to szło? Lepiej się płacze w Porsche niż na przystanku? Oczywiście to smutny żart, natomiast traktujmy to po prostu jako gest i tyle (akurat zbiórka jest lepsza niż inne wsparcie). Na pewno w takim przypadku rodzina będzie ustawiona i tak przynajmniej na pół życia. Jeszcze coś dziś czytałem, że sam Radom coś wypłaci rodzinie itp., nie mówiąc też o MON'ie, nie małej emeryturze i być może dodatku na dzieci do 18 roku. Oczywiście, żaden pieniądz nie zastąpi osoby ale też coś w tym jest, że ginie np. policjant na służbie z rąk przestępcy i potem mało kto o tym pamięta, a nie mówiąc już o polskich żołnierzach z PTSD np. z misji w Afganistanie, którzy do dziś ledwo wiążą koniec z końcem i takiego wsparcia nie mają.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #175 dnia: Sierpnia 29, 2025, 23:43:25 »
Panowie, dajcie spokój z rozmową nt. zbiórki dla wdowy i jego dzieciaków. Zwyczajnie nie wypada prowadzić rozważań na takie tematy. Zbiórkę można zorganizować i wtedy wpłaca na nią ten co chce i jest OK. A jak ktoś nie chce, to nie wpłaca i też jest OK.

YoYo i Mazaku, co do Migalskiego, to ten facet skompromitował się nie pierwszy raz (choćby jego wpisy o Monte Cassino). Podejrzewam, że postanowił wykorzystać sytuację, aby przypomnieć ludziom o swoim istnieniu na zasadzie: nie ważne czy mówią o mnie źle, czy też dobrze, byle tylko mówili... Niestety, tacy ludzie mają w Polsce tytuły profesorskie :(

Uważam natomiast, że pojawia się tu bardzo ważna kwesta.
Nie może być tak, że ginie dwóch, dobrze wyszkolony lotników (instruktorzy) na sprawnych samolotach. W krótkim odstępie czasu, w bardzo podobnych okolicznościach i nikt nie ma sobie nic do zarzucenia. Ewentualnie, winnym okaże się ten, co leży w grobie - bo to sowieckie standardy! Moim zdaniem, oba te wypadki (a szczególnie ten drugi) silnie uderzają w Inspektorat Sił Powietrznych i jego szefa gen. Ireneusza Nowaka. Może zatem czas, aby ktoś podał się do dymisji?

Ps. Widzę, że sprawą wypadku zajął się też Mover: https://www.youtube.com/watch?v=w3wt6VKglqE
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 29, 2025, 23:55:19 wysłana przez as.karo »

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #176 dnia: Sierpnia 29, 2025, 23:58:04 »
Może dajmy sobie ochłonąć kilka dni. Potem będą teorie i dociekania.

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 30, 2025, 13:22:29 wysłana przez Mekki »
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #177 dnia: Sierpnia 30, 2025, 00:48:38 »
Panowie powiedzcie mi jaka powinna być minimalna wysokość lotu w czasie tego pokazu. Czy dobrze pamiętam że 300 metrów? Bo mówi się o tym że braklo mu 15-20m, no ale to i tak byłoby przekroczenie dozwolonej minimalnej wysokosci. Idac dalej tym tokiem mojego myślenia coś poszło nie tak na wysokosci 320m? Bo tam powinien wyprowadzić manewr do lotu poziomego.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #178 dnia: Sierpnia 30, 2025, 08:38:56 »
Panowie powiedzcie mi jaka powinna być minimalna wysokość lotu w czasie tego pokazu. Czy dobrze pamiętam że 300 metrów? Bo mówi się o tym że braklo mu 15-20m, no ale to i tak byłoby przekroczenie dozwolonej minimalnej wysokosci. Idac dalej tym tokiem mojego myślenia coś poszło nie tak na wysokosci 320m? Bo tam powinien wyprowadzić manewr do lotu poziomego.

Minimalne wysokości lotów (rok 2022 – aktualne przepisy).

1. Loty inne niż akrobacyjne (z wykładnikiem kąta do 60°).
Kategorie I i II statków powietrznych – minimalna wysokość: 100 m (300 ft).
Kategoria III statków powietrznych i śmigłowce – minimalna wysokość: 50 m (150 ft).
Motolotnie i paralotnie – minimalna wysokość: 30 m (100 ft).

2. Akrobacje i inne loty specjalne
Loty imitacyjne (np. ratownicze, agrolotnicze, gaszenie pożarów, zawody itp.) mogą odbywać się poniżej minimalnych wysokości tylko jeśli:
zostały wpisane w program pokazu,
na przeprowadzenie uzyskano zgodę Prezesa ULC, z uwzględnieniem specyfiki lotów oraz kwalifikacji pilotów
Akrobacje między obiektami wymagają wcześniejszego lotu treningowego w strefie pokazu.

3. Bez ustalonej minimalnej wysokości
Statki powietrzne o masie własnej nieprzekraczającej 70 kg – brak ustalonego minimum
Śmigłowce w locie w zawisie lub zawisie z manewrowaniem, prędkość ≤ 40 km/h (20 kt) – również brak minimalnej wysokości.

4. Skoki spadochronowe w trakcie pokazu
Otwarcie spadochronu:
co najmniej 500 m (1650 ft) – ogólnie;
300 m (1000 ft) – w przypadku nieszybującego spadochronu desantowego;
bez limitu – w przypadku spadochronu towarowego;
Dodatkowe wymogi:
Zapasowy spadochron z automatem otwarcia must-have, jeśli wymaga tego dyrektor pokazu;
Skoczkowie muszą mieć łączność radiową z kierownikiem skoków, jeśli to dyrektor uzna za konieczne.

5. Przeloty nad terenami zabudowanymi
Lot nad osiedlem lub innym skupiskiem ludności (bez akrobacji):
minimalna wysokość: 300 m (1000 ft) ponad najwyższą przeszkodą w promieniu 600 m
Wlot do strefy pokazu z takiego terenu:
lot może odbyć się zniżając do 150 m (500 ft), ale kąt zniżania nie może być większy niż w normalnym podejściu do lądowania.

6. Loty akrobacyjne w strefie pokazu (ULC)
Akrobacje w dedykowanej strefie muszą być wykonywane na wysokości powyżej 300 m (1000 ft) nad poziomem terenu.
Jeśli organizator chce dopuścić niższe loty – musi to być jasno ujęte we wniosku do ULC.

Tyle tylko w mojej opinii tu nie należy patrzeć na minimalną wysokość, bo to była konsekwencja wykonania pętli, a nie świadomego przelotu na takiej wysokości. Tu trzeba zobaczyć co oni mieli w planach w zakresie szczytu pętli, ponieważ tutaj mogło dojść do błędu w planowaniu, albo błędu pilota. Słyszałem też, że wg.procedury, zawsze przy szczycie pętli jak i wejściu obowiązkiem jest odczyt parametrów, jeśli nie są zachowane, przerywa się manewr. Mogło w szczycie tego zabraknąć.

I taka podobno ciekawostka, to akurat powodem crasha nie było, ale było też takie uchybienie. Tu cała rozmowa.

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 30, 2025, 13:23:19 wysłana przez Mekki »

www.yoyosims.pl

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #179 dnia: Sierpnia 30, 2025, 13:23:49 »
Wywaliłem. Nie zwróciłem uwagi, że to nie ta oficjalna.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT