Autor Wątek: Akrobat MX rozpiętości 2,2m  (Przeczytany 14309 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Akrobat MX rozpiętości 2,2m
« Odpowiedź #45 dnia: Listopada 21, 2017, 20:03:37 »
Garb wstępnie oszlifowany, poprawię w weekend na dworze. Teraz już ciemno by wychodzić na dwór, a w modelarni te tumany pyłu balsowego mnie pokonały i nie miałem ochoty już więcej szlifować. Kadłub wraz z wklejonym i oklejonym garbem, statecznikiem pionowym i kabinką bez przyklejonej kabinki węglowej (tylko położonej luzem) waży 1234g. Nie mam porównania, ale chyba nie jest źle :)

« Odpowiedź #46 dnia: Listopada 24, 2017, 21:47:52 »
Oszlifowane żeberka i inne elementy skrzydeł. W chwili obecnej podkleiłem na żywicę wzmocnienia pierwszego żeberka (przykadłubowego) x 2 i teraz żywica łapie.

Ponieważ moja zagadka nie wzbudziła nadmiernego zainteresowania, więc zdradzę szczegóły. Autor małej (1,5) PZL-ki, którą zrobiłem i przedstawiłem na forum, kończy projektowanie dużej (2m rozpiętości) i dostałem propozycję, by zrobić wersję elektryczną, jak najbardziej lekką. Oczywiście z entuzjazmem i radością propozycję przyjąłem, więc gdy skończę MX-a i dostanę puzelki dużej, zabiorę się za jej składanie. Jako że model większy, tym razem poza uzyskaniem jak najmniejszej wagi do lotu, postaram się ten model jak najbardziej zwaloryzować. Z tego względu jeśli szanowni Forumowicze posiadają jakieś zeskanowane plany, schematy, fotki i zechcieli by się podzielić będę niezwykle wdzięczny. Mam cały czas fotki jakie dostałem od kliku Kolegów przy okazji składania małej, zrobione w Krakowie, jeszcze raz dzięki, to też wykorzystam.

Jeszcze jeden mały konkurs, a w zasadzie prośba. Jako, że jestem ciekawy i interesuje mnie stosowanie nowych technologii w modelarstwie jakiś czas temu podpatrzyłem w sieci firmę, która projektuje modele nadające się do druku na drukarce 3d i całkiem fajnie latają. Wypuścili Spitfire`a MK IX rozpiętości 1,7m przeznaczonego do napędu elektrycznego. Parametry modelu wydały mi się dość fajne, mam akurat wolny silnik, który by się świetnie nadawał do napędu takiego modelu, więc nie mogłem się oprzeć i zamówiłem wydrukowane części.
Tu link do firmy 3DLabprint i wspomnianego Spita
https://3dlabprint.com/shop/supermarine-spitfire-mkix/
W pierwszej chwili pomyślałem, że jak już zrobię to pomaluję go w kolory z Cyrku Skalskiego, egzemplarz ZX 1, czy ZX 6, zdaje się, że na obu latał Skalski, albo też w wersję z Donaldem Zumbacha. Jak ktoś ma jakieś fajne schematy malowań obu, albo ma inne propozycje, to będę wdzięczny za sugestie. Dopóki nie zmontuję, kwestia malowania otwarta.

« Odpowiedź #47 dnia: Listopada 25, 2017, 00:28:44 »
Z tego co widzę ro wersja ze spiczastym statecznikiem, więc PFT z tego nie zrobisz, natomiast możesz się pokusić o dopasowanie do Mk XVI. fajnie było by poszukać (o ile jest) śmigła czterołopatowego. Trzyłopatowe to Mk V.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #48 dnia: Listopada 25, 2017, 08:08:47 »
Słusznie, dzięki, wiedziałem gdzie o nim napisać :)
Muszę się przyjrzeć temu wydrukowanemu statecznikowi i posprawdzać na planach jeden w stosunku do drugiego i pokombinować w jaki sposób zrobić konwersję.
Tak czy siak będzie w naszych barwach :)

« Odpowiedź #49 dnia: Listopada 26, 2017, 20:35:24 »
Przez cały weekend ciężko trenowałem (przyjechał Miszczu :) ), więc nie miałem czasu na modelarstwo, ale coś niecoś zrobiłem. A to coś to wklejenie małych nakrętek kłowych w końcowe (zewnętrzne) żeberka skrzydeł (projektanci przewidzieli dziurki). Mam zamiar wykonać winglety i w ten sposób będę mógł je do skrzydeł mocować. Jeśli model będzie ładnie latał na żyletkę i nie będzie miał tendencji do kiwania skrzydłami w harrierze, to pewnie ich nie wykorzystam, ale jeśli nie to zawsze mogę użyć, a zdecydowanie polepszają lot nożowy, czy latanie z małymi prędkościami na dużych kątach.

« Odpowiedź #50 dnia: Listopada 30, 2017, 22:58:54 »
Rozpocząłem sklejanie prawego skrzydła od połączenia trzech pierwszych żeberek, włącznie ze wzmocnieniami. Teraz klej łapie. Fotki jutro.

« Odpowiedź #51 dnia: Grudnia 01, 2017, 15:15:56 »
Doklejone kolejne (czwarte żeberko i wzmocnienie fragmentu drugiego. Klej łapie.
Obiecana fotka :)

« Odpowiedź #52 dnia: Grudnia 02, 2017, 19:15:11 »
Skrzydło coraz bardziej zaawansowane, brakuje jeszcze ostatniego żeberka. Dla porównania wielkości położyłem na biurku eFika w skali 1:48 - moja zeszłoroczna działalność. Wróciłem do plastików po ponad 20 latach i uczyłem się wszystkiego na nowo, nowej chemii i malowania aerografem. Plan był aby tej jesieni i zimy zrobić kolejne, ale na razie duże modele zwyciężyły :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #53 dnia: Grudnia 02, 2017, 20:37:13 »
Kawał skrzydła i jaszczompa ;)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #54 dnia: Grudnia 02, 2017, 22:09:10 »
Taa, jak na treningowy, służący jako poletko doświadczalne do nauki to całkiem jestem z niego zadowolony (mam na myśli jaszczompa ;) ). Może kiedyś zrobię edfa-a, to jeden z modeli, które bym chciał ulotnić.

« Odpowiedź #55 dnia: Grudnia 04, 2017, 21:55:22 »
Piękna robota, zawsze podobała mi się pięknie wykonana drewniana konstrukcja.
Szkoda że całe jej piękno zniknie pod pokryciem (dobrze, że dokumentacja foto pozostanie).
Gratulacje.  :)

« Odpowiedź #56 dnia: Grudnia 04, 2017, 22:14:57 »
Wielkie dzięki :)
Też mam słabość do tych kratowniczek i wyłaniającego się powoli kształtu, może dlatego też tak celebruję i się nie spieszę. To najprzyjemniejsza część budowy, nie da się ukryć.
Wczoraj zdążyłem jeszcze dokleić ostatnie żeberko i niestety do czwartku pewnie nic nie zrobię z braku czasu.
Ale do wiosny zdążę ! ;)

« Odpowiedź #57 dnia: Grudnia 15, 2017, 23:44:57 »
Po przerwie kolejny kroczek. Wkleiłem w skrzydło rurkę węglową stabilizującą i kieszeń na bagnet.

« Odpowiedź #58 dnia: Grudnia 16, 2017, 16:33:18 »
Dziś wkleiłem wzmocnienie dźwigara z listwy sosnowej 3x10 najpierw na długości chyba  4-5 pierwszych żeberek, a potem na długości całego skrzydła, naklejając na poprzedni kawałem, teraz klej łapie.

« Odpowiedź #59 dnia: Grudnia 26, 2017, 11:21:22 »
Skrzydło gotowe do wklejenia natarcia i pokrycia. Fotkę zamieszczę później.