Autor Wątek: Szmajser Słodowy zaprasza  (Przeczytany 259096 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Szmajser Słodowy zaprasza
« Odpowiedź #720 dnia: Marca 11, 2007, 21:30:50 »
Witam!

Jestem na etapie kompletowania elementów stąd moje problemy:

1) Mam zamiar zrobić obrotową gałę do kontroli wychylenia klap w Iłku. Co lepsze: potencjometr (będzie działać w starym Ile?), przełącznik obrotowy (są tu: http://www.cyfronika.com.pl/p_obrotowe.htm ale jaki wybrać? O co chodzi z sekcjami, NC, ZC?), czy może enkoder?

2) Taki sam patent chce zastosować w regulacji zoomu i to samo pytanie, co wybrać.

3) Ktoś miał w planach montaż skrzyneczki z trymerami, może są jakieś zdjęcia tego ustrojstwa?
"Verkaaft's mei Gwand 'I foahr in himmel!"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #721 dnia: Marca 11, 2007, 22:06:06 »
Przełączniki obrotowe raczej nie są do tego zastosowania, one mogłyby sie przydać np. w LockOn, do przełączania się między trybami awioniki. U ciebie albo enkodery (+ wykorzystująca je elektronika np. Mjoy16) albo potencjometr.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #722 dnia: Marca 11, 2007, 22:57:02 »
Przygody z francuskim joystickiem ciąg dalszy:

Wygrałem taki na allegro, oczywiście pierwsze co zrobiłem, to rozmontowałem na części pierwsze :)

Niestety było trochę rdzy

A nawet więcej niż trochę.

Ufundowałem geratowi kąpiel w oleju i jest ok.

Potencjometry są duże, dziwne i czerwone:

Z bajeranckimi zębatkami na końcach

Które można zdjać..

I założyć na telpody :)

A przy okazji obudowa jest stworzona do zamontowania sprężyn centrujących

Myślę, że to będzie świetna kołyska dla mojego joysticka.

A prace nad MJoyem nabierają powoli tempa, tu jednostka centralna w trakcie mozolnego lutowania taśm do złącz

« Odpowiedź #723 dnia: Marca 12, 2007, 01:51:34 »
Jeszcze jedna sprawa: jak wygląda zależność szumów od długości kabla, dla potencjometrów? Planuje całą elektronikę trzymać poza joy'em i tu pojawiają się problemy z doprowadzeniem kabli sygnałowych. Czy ładować wszystko do jednej grubej linii sygnałowej na 25 przewodów ze wspólnym ekranem, czy sygnał z każdego pota ładować w oddzielny ekran?
"Verkaaft's mei Gwand 'I foahr in himmel!"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #724 dnia: Marca 12, 2007, 11:03:27 »
Zależy jak daleko muszą iść kable, ja u siebie najdłuższy mam do orczyka - ma jakieś 1.2 metra. Wszystkie ważne poty (X,Y, orczyk i przepustnica) poprowadziłem kablami mikrofonowymi (2 żyły + ekran).

« Odpowiedź #725 dnia: Marca 13, 2007, 10:39:14 »
Sun z Twojego post wynika,że zaimplementować orczyk do MJoya.Jak to zrobiłeś?Czy można wykorzystać tylko pedały z kierownicy,umieścić przy nich potencjometr i poprowadzić sygnał do wejścia analogowego MJoya?Pomysł z chowaniem kierownicy i wykorzystanie pedałów jako orczyk mi się nie podoba.Wolałbym usunąć kierownicę,zamontować potencjometr i wykorzystać MJoya.Jeśli ktoś już to zrobił to proszę o szczegóły
pozdrawiam
vito_zm

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #726 dnia: Marca 13, 2007, 13:27:09 »
Dokładnie tak jak piszesz, najpierw oryginalne potencjometry rajdowych pedałów podpiąłem do Mjoy'a (Rx), potem wymieniłem potencjometry na telpodowskie. Jednakże nadal mam problemy z kalibracją - są precyzyjne, ale centrum jest w dziwnym miejscu - dwa potencjometry podpięte szeregowo to nie jest dobry pomysł - trzeba dążyć do orczyka opartego na jednym pocie.

« Odpowiedź #727 dnia: Marca 13, 2007, 19:02:38 »
Mam pytanie co ozn.potencjometry telpodowskie.Zauważyłwm,że forum wszyscy używają określenia telpody.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #728 dnia: Marca 13, 2007, 19:30:54 »
To po prostu potencjometry polskiej firmy TelPod, bardzo popularne i łatwo dostępne w sklepach z elektroniką w naszym kraju, ze względu na swoją cenę.

« Odpowiedź #729 dnia: Marca 13, 2007, 21:03:08 »
Dziękuję za wyjaśnienie.Ponieważ nigdy nie widziałem zamocowania potencjometrów do pedałów to domyślam się,że oś jest mechanicznie połączona z pedałem.Pełne wychylenie powinno spowodować obrót osi potencjometru w pełnym zakresie.W związku z czym mam pytanie jeśli chcę wykorzystać tylko pedały to czy ma znaczenie jaki typ kierownicy chcę użyć?Czy jest preferowany jakiś typ kierownicy jeśli chcę wykorzystać tylko pedały?Domyślam się,że kierownice posiadają dwa potencjometry jeden do przyspieszenia,drugi hamowania.W orczyku w pozycji spoczynkowej potencjometr powinien być w pozycji środkowej.Naciskanie na lewy pedał powinien przesuwać potencjometr w lewo prawy w prawo.Pełen skok pedału powinien pokrywać połowę zakresu potencjometru.Są to moje domysły,ponieważ tak jak zaznaczyłem na początku nigdy nie widziałem rozebranego orczyka ani kierownicy.
W MJoyu są dwa przyciski Ini oraz Calib.,które powinny załatwić problem centrowania.Z tego co piszesz wynika,że masz połączone 2 potencjometry szeregowo.Czy połączenie szeregowe wynika z konstrukcji pedałów?
Przy okazji mam pytanie dotyczące sposobu testowania MJoya.Czy są dostępne programy testujące precyzję ruch osi w MJoyu?
W zestawie cougara są dwa narzędzia do sprawdzania joystika Foxy Windows Joystic Analyse i Foxy DX8 Cougar Analyser
pozdrawiam
vito_zm

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #730 dnia: Marca 13, 2007, 21:46:13 »
Do testowania osi używamy zwykle programiku JoyTester2. Zasada jest taka by wykonać jak najciaśniejsza spiralę kręcąc wajchą - im więcej okręgów nie stykających sie ze sobą tym wyraźnie jakoś joysticka wyższa.

W większości pedałów przy kierownicach każdy z pedałów ma swój potencjometr - jego oś obrotu jest w osi obrotu pedału - ten porusza się tylko w niewielkim zakresie - 20-30 stopni, przez co z zakresu potencjometru wykorzystuje sie zaledwie 11% co rzutuje na jakość sterowania. Oczywiście i tak jest to lepsze rozwiązanie niż orczyk w drążku, czy przepustnicy. Ale jeżeli jest tylko możliwość kupienia, lub zmontowania samemu orczyka z prawdziwego zdarzenia z wykorzystaniem tylko jednego potencjometru - należy to uczynić.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #731 dnia: Kwietnia 22, 2007, 21:50:11 »
Nadal Work In Progress, zdjęcia sprzed tygodnia, żebyście nie wiedzieli nad czym teraz pracuje  :118:

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #732 dnia: Kwietnia 23, 2007, 11:37:15 »
Wygląda uber pro  :karpik

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #733 dnia: Kwietnia 23, 2007, 13:49:39 »
Ładne, ale mam nadzieję, że przepustnica będzie dwuczęściowa.  :004:
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #734 dnia: Kwietnia 23, 2007, 16:48:12 »
No właśnie się jeszcze nie zdecydowałem, czy będę sie opierał na przepustnicy z F-15, czy z F-14... najchętniej z F-22A, ale tej mam tylko jedno zdjęcie.