ZTCW są/były stosowane oba rozwiązania, a także inne np. pedały wciskane (jak w pedałach z kierownic komputerowych, tylko naturalnie zlinkowane), mogę się mylić.
Elektronika ma spory wpływ na precyzję, taki tani joy ma bankowo mniej punktów na oś (np. MJoy ma chyba 1024, a takie tanie badziewie może mieć 256) i może mieć problemy np. z kalibracją/centrowaniem (miałem takie przypadki w tanich zabawkach). Lutownicą grzałkową (transformatorową) da się MJoya polutować, a teraz można dostać taką "długopisową" za 30zł (sam na takiej "spawałem").
Jeśli już kupować tanio joystick do wybebeszenia, to lepiej używany i stary, ale z jakąś marką (w końcu zużyta będzie tylko mechanika i poty, a to wymieniasz). A nawet niekoniecznie musi mieć świetną markę, onegdaj to generalnie porządniej się zabierali do roboty, póki nie było Chińczyków. Albo mam już syndrom babcinych wspomnień

Co do potów - bierz zwykłe telpody, nie te alpsy, będą więcej niż wystarczające. ALPSy to poty dla fetyszystów audiofilów

Ale przed zakupem sprawdź, jaką potrzebujesz wartość. MJoy i sporo nowych joyów działają na 10kO, gameporty i stare joye usb czasem 100kO.
Sznurek i rolka - niby w teorii ma działać, ale w praktyce będą problemy z precyzją i wracaniem do centrum, bo sznurek będzie się rozciągał. Zawsze lepiej mieć jak najbardziej bezpośrednie (sztywne) połączenie z elementem ruchomym, ewentualnie jakąś przekładnię. Sznurki będą problematyczne, przerabiałem to przy okazji robienia drążka. Dałem sobie spokój i znalazłem kołyskę z zębatkami, która daje porządne, solidne przełożenie.
Umieszczenie sprężyn z jednej strony nie spowodowało żadnych problemów z symetrycznością sił. Bo i jak miałoby?

Oczywiście zadbałem, żeby ich napięcie było regulowane śrubką. Można ewentualnie ustawić te dwie sprężyny z jednej strony (np. obie od strony pięt, po przeciwnych stronach osi) ale wtedy siły w stanie neutralnym będą starały się wyrwać zawias, zamiast się niwelować. Dla symulotnika to różnicy w odczuciach nie zrobi, ale dla materiału już tak.
PS: Kto chce przepustnicę SV-242?
http://allegro.pl/item219272978_sv_240_pc_flight_force.htmlhttp://allegro.pl/item219658278_hit_przepustnica_interactpc_flight_force_sv_242.htmlNie moje, tak przyuważyłem, a pamiętam, że kiedyś to był popyt.