Autor Wątek: Szmajser Słodowy zaprasza  (Przeczytany 258899 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Szmajser Słodowy zaprasza
« Odpowiedź #585 dnia: Października 16, 2006, 20:43:16 »
Chodzi mi o sam pomiar siły na drążku. Jak go zmierzyć nie odchylając drążka ( choć w niewielkim zakresie) ? Pilot napiera na drążek, który jest nieruchomym kołkiem ?
I jak to miało by działać w joyach do PC ?
Za to odpowiadają tensometry-potrafią zmierzyć wyhylenie niezauważalne dla człowieka w jakiś sprytny sposów-poprawcie, jeśli bzdury piszę.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #586 dnia: Października 16, 2006, 20:48:07 »
http://www.xflight.de/f16/pe_sim_com_fssb.htm

Inside the SSC there are Force Transducers. These transducers modify their electric resistance depending on the amount of the applied force.

"Wewnątrz SSC (Side Stick Controller - boczny drążek) znajdują się "przetworniki sił" (tensometry?). Te przetworniki zmieniają swoją rezystancję elektryczną w zależności od przyłożonej siły."

a tu jeszcze troszkę

http://www.realsimulator.com/html/fssb.html

Oba linki się odnoszą do modyfikacju Cougara pod takie rozwiązanie i właśnie się zastanawiałem, czy da się takiego moda popełnić do innego joya w domowym zaciszu.

Aha i jeszcze w F-16 drążek ma minimalny skok "do siebie" dla lepszego wyczucia (bodajże ze 2cm, poprawcie).

damos

• Gość
« Odpowiedź #587 dnia: Października 16, 2006, 20:57:03 »
Fly-by-wire, w F-16 odbywa się pomiar siły na drążku
Fly by wire to nie drążek bezwychyłowy. Fly by wire do odłączenie drążka od powierzchni sterowych i podłączenia do komputera. Dopiero komputer przetwarzając sygnały z drążka pilota (wychyłowego lub tensometrycznego) i tak ustawia płaszczyzny sterowe, aby samolot lecaił tam, gdzie chce pilot. Komputer uwzględnia przy tym krytyczne kąty natarcia, odczyty z kilku akcelerometrów, własności lotne samolotu i masę innych rzeczy. Początkowo słaba implementacja filtrów cyfrowych doprowadzała do oscylacji i parę samolotów uległo efektownym katastrofom. Jednak teraz nawet coś o aerodynamice cegły ;) (F-117) potrafi całkiem sprawnie latać dzięki Fly-by-wire).

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #588 dnia: Października 16, 2006, 20:58:59 »
Aha i jeszcze w F-16 drążek ma minimalny skok "do siebie" dla lepszego wyczucia (bodajże ze 2cm, poprawcie).
Raczej 6mm z groszami i to we wszystkich kierunkach i przy bodajże 15 kilogramach nacisku.

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #589 dnia: Października 16, 2006, 21:23:29 »
Dzięki wszystkim za wiedzę.

linki się odnoszą do modyfikacju Cougara pod takie rozwiązanie i właśnie się zastanawiałem, czy da się takiego moda popełnić do innego joya w domowym zaciszu.
W zależności od wersji to 1300 i 1800 PLN …. sporo jak na ”zabawkę” do ”zabawki” .
Cokolwiek byś nie wymyślił dla zbicia kosztów bez utraty jakości to pewnie tanie to nie będzie i nie zamontujesz tego w jakimś badziewiu ala cyborg. (sam mam nie lepszy) 
Co nie zmienia też faktu, że twój pomysł może być skazany na sukces robiąc ster od podstaw z wykorzystaniem jakiegoś wolantu z demobilu lub kopii realnego. Będzie to oryginalne i z powodu owej jednostkowości pewnie równie nie tanie.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #590 dnia: Października 16, 2006, 21:46:03 »
Tak czy inaczej, teraz zmieniłem koncept i robie klasyczny ruchomy drążek "międzynożny" ;)

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #591 dnia: Października 17, 2006, 10:29:27 »
Ha, gdybym miał jakiekolwiek zdolności techniczne (no i te 1800 zł :D) to bym sobie zrobił takiego moda do kopii drążka i przepustnicy F-15 od Suncoma. Marzenia... :)
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

« Odpowiedź #592 dnia: Października 17, 2006, 14:25:08 »
Fly by wire to nie drążek bezwychyłowy
Wiem. Napisałem tak, żeby zaznaczyć, że do sterowania samolotem niepotrzebne jest wychylenie drążka, jeśli impulsy tensometrów są przetwarzane przez komputer itd. Napisałem to może zbyt skrótowo, lepiej byłoby: dzięki technologi fly-by-wire możliwe stało się stosowanie drążków bezodchyłowych.

Gładki

• Gość
« Odpowiedź #593 dnia: Października 17, 2006, 19:37:03 »
Same tensometry nie wystarczą. Do tego trzeba jeszcze trochę dobrej elektroniki, aby odpowiednio wzmocnić sygnał z tensometrów. Po drugie wydaje mi się, że rozwiązanie z F-16 najlepsze nie jest, i lepsze będzie np. takie jakie stosuje się w F18.

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #594 dnia: Października 18, 2006, 20:54:51 »
bym sobie zrobił takiego moda do kopii drążka i przepustnicy F-15 od Suncoma.
A gdzie byś to najpierw kupił ?
Ja nie mogę nawet znaleźć strony tej firmy: Suncom Technologies.
Natomiast produkt zaiste wygląda przednio.
Tu co nieco po rusku.

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #595 dnia: Października 19, 2006, 16:28:46 »
Na wstępie proszę jakiegoś łaskawego Moderatora o połączenie postów :) - zrobione  :001:

Wymieniony wcześniej gerat można kupić tutaj albo tutaj

A gdzie byś to najpierw kupił ?
Ja nie mogę nawet znaleźć strony tej firmy: Suncom Technologies.
Natomiast produkt zaiste wygląda przednio.

Bo niestety firma już nie istnieje. Jednak ich produkt można było jakiś czas temu kupić np. na eBayu. Sundowner (znowu :D) będzie wiedział więcej na ten temat.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Października 19, 2006, 18:20:17 wysłana przez Razorblade1967 »
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

damos

• Gość
« Odpowiedź #596 dnia: Października 20, 2006, 14:23:10 »
Zgłębiając możliwośc zrobienia małego paneliku do locka znalazłem takiego "słodowego":
http://www.harraeus.de/flugsim/index.html
co wy na to ?
BTW - jest techniczna możliwość sterowania zewnętrznymi urządzeniami (kompas, IAS, uślizg (kulka), alarmy, tryb pracy radaru, ostrzeżenia, stan pracy silników itp) Lock to wszystko eksportuje na zewnątrz...

HID to jeden z lepszych wynalazków Microsoftu :)

« Odpowiedź #597 dnia: Października 29, 2006, 10:01:56 »
Witam wszystkich.

No i mam problem z MJoy16. Chciałem go zaprogramować, postępowałem zgodnie z instrukcją i jak dałem Read Program (Flash) moim oczom ukazał się taki komunikat " Communication port not available (-16) "   :015:

Co z tym zrobić?

____________________________________________________________________________________________

Panowie chba mi działa (sam sobie odpowiadam i podaję rozwiązanie) bo przeczytał pamięć procesora  :002:  .

Okazało sie ,że w  Setup -> Interface Setup oprócz zaznaczenie "Parallel " i  "Avr Isp I/O" trzeba jeszcze zaznaczyć LPT1 . i Działa :banan
« Ostatnia zmiana: Października 29, 2006, 10:09:55 wysłana przez PolBaj »
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #598 dnia: Października 29, 2006, 10:47:21 »
Przepraszam,że tak post pod postem ale sprawy nabrały pędu.
Mjoy16 mam już zaprogramowany (programem PonyProg v206f). W kontrolerach gier w Windows (XP) system go widzi jako MJ16 (chyba tak ma być jeśli nie to pomocy  :004: )
Do płytki MJoy16 nie mam jeszcze podpiętego ani jednego przycisku  ani też żadnej osi. Po włączeniu właściwości w Mjoy16 pokazuje mi się taki obrazek.

Wszystko było by ok, gdyby część przycisków się nie świeciła a osie "szaleją".
Chciałbym Was zapytać, czy tak ma być (przypominam że nic nie jest do płytki podpięte) czy mam coś nie tak ?

Ps. Dzięki Sundower za opis wtyczki.
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #599 dnia: Października 29, 2006, 11:44:06 »
Wariujące osie zapewne są spowodowane tym, że nie są uziemione, wszystkie nieużywane powinieneś uziemić łącząc pierwszy i trzeci pin. Co do przycisków... sprawdź czy gdzieś nie masz zwarcia.