Autor Wątek: Szmajser Słodowy zaprasza  (Przeczytany 259117 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
Odp: Szmajser Słodowy zaprasza
« Odpowiedź #825 dnia: Września 05, 2007, 22:13:54 »
Napotkałem dość nieoczekiwaną trudność, odkąd zacząłem używać nożnego orczyka. Otóż stwierdzam, że zdecydowanie odmawia on współpracy z fotelem biurowym na kółkach. W związku z tym mam pytanie, znów o kółka, tym razem o takie do fotela biurowego wyposażone w hamulce tak, żebym mógł ten fotel na czas gry zablokować, żeby mi nie odjeżdżał jak kopię orczyk. Szukałem na allegro, ale nic takiego nie spotkałem, są tylko zwykłe.

« Odpowiedź #826 dnia: Września 05, 2007, 22:43:27 »
Problem tak stary jak pomysł budowy orczyka przy fotelu na kółkach  :118:  miałem to samo. Wyjścia są dwa.
1. Kupić kółka z hamulcami (są takie na 100% a Allegro nie jest jedynym sklepem)
2. Podstawiać/blokować kółka fotela czym się da  :121:  Ja do tego uzywałem dwóch, trzech kawłków sklejki podłożonych pod kółka fotelu. Działało.

Jesli sposób drugi wydaje Ci się zbyt prymitywny, to polecam pierwszy. Jestem na 200% pewien, ze takie kółka są do dostania (hipermarkety budowlane, małe sklepy typu 1001drobiazgów  :021:  itp.)
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #827 dnia: Września 07, 2007, 20:47:10 »
Mam kolejne pytanie w związku z budową panelu do locka, ponieważ w lokalnym punkcie poligraficznym pan zrobił wielkie oczy, jak zapytałem o nadruk na folii samoprzylepnej w liczbie egzemplarzy 2 :-]
Wychodzi na to że sam to jakoś muszę załatwić (chodzi o opisy przycisków na panelu). A więc w skrócie - da się to jakoś zrobić zwykłą drukarką?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #828 dnia: Września 07, 2007, 22:21:37 »
Czarne na białym - tak, białe na czarnym nie.... ale tutaj możesz zrobić to inaczej. Zlecić w punkcie poligraficznym wykonanie specjalnej kliszy (taką jak na rzutniki) i zamalować ją od tyłu na biało i od tej strony - uprzednio docinając i wycinając otwory pod przyciski - przykleić ją do panelu, nawet możesz spróbować dorwać w sklepie modelarskim farbę fosforyzującą  - wtedy napisy będą widoczne bez oświetlenia. Takie klisze są dostępne w rozmiarach nawet A3.

« Odpowiedź #829 dnia: Września 07, 2007, 22:24:24 »
W co lepiej zaopatrzonych sklepach papierniczych można nabyć arkusze folii/papieru samoprzylepnego (w formacie A4 najczęściej), na których spokojnie można drukować drukarką atramentową. Tylko trzeba pamiętać o jednym detalu: często owe arkusze są podzielone na "standardowe nalepki" (np. do drukowania nalepek adresowych przy korespondencji seryjnej), ale można też dostać arkusze niedzielone, z których spokojnie będziesz mógł wyciąć interesujące Cię, świeżo wydrukowane oznaczenia.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #830 dnia: Września 07, 2007, 22:40:47 »
Zależało mi na tym, żeby napisy były na biało, bo gram na ogół przy wyłączonym świetle i tak byłyby najbardziej widoczne. Poza tym biały panel mi sie nie komponuje z resztą sprzętu na biurku :-) a to wbrew pozorom dość ważne, bo ma być stałym elementem wystroju. Ostatecznie nie musi być czarny, może być jakiś ciemnoszary, taką folię chyba udałoby się zdobyć? Nie jestem kompletnie zorientowany w temacie, ale chciałbym to możliwie we własnym zakresie wykonać, bo każda poważniejsza sprawa wiąże się z wycieczką do Krakowa, bo w dziurze w której mieszkam punkty usługowe mają dość ograniczoną ofertę i myślę że i z tymi foliami na rzutniki byłby problem. Przyszedł mi jeszcze do głowy pomysł zrobienia tego zwyczajnie u fotografa na papierze fotograficznym. Musiałbym oczywiście o stosowny klej postarać się sam, ale chyba byłby to najprostszy sposób. Ręczne wycinanie szablonu pod malowanie sprayem z tak małymi literkami raczej nie wyszłoby dobrze.

Miron - właśnie z tymi "lepiej zaopatrzonymi sklepami" w mojej okolicy kiepsko. Wiem, jest internet i gdyby nie on to w zasadzie nie zrealizowałbym żadnej części projektu, tylko cały czas z każdym drobiazgiem rosną mi koszty do rozmiarów niespodziewanych, na szczęście to już prawie końcówka i właśnie te opisy są ostatnią rzeczą która stoi mi na drodze do realizacji całości. Z tą folią samoprzylepną, jak Sundowner zauważył, faktycznie byłby problem nadruku białych napisów na czarnym tle. Czarną folię przypuszczalnie trudno dostać, zresztą na biało żadna drukarka nie drukuje :-), a zadrukować białą folię w całości na czarno pozostawiając napisy też nieciekawie. Myślę że po ukończeniu projektu udam się do fotografa i jemu to podrzucę, tylko będzie problem jak się skala dokumentu rozjedzie, bo oni mają zdaje się zwoje określone formaty wydruku zdjęć.

« Odpowiedź #831 dnia: Września 08, 2007, 09:52:12 »
Mam ten sam problem.

W starym kokpicie na szarej foli umieściłem napisy wykonane na białej foli.Chcę zmodernizować moj kokpit i wykonać napisy w inny sposób,jeszcze nie wiem jak.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #832 dnia: Września 09, 2007, 15:13:56 »
Kolejne pytanie. Mam gotowy projekt panelu z opisami i rozmieszczeniem przycisków. Wykonane w Inkscape (polecam - rewelacyjny program do takich zabaw i dziecinnie prosty w obsłudze) ma toto format svg. Jakiego programu użyć, aby zamienić ten plik z z grafiką wektorową na jakiś nieegzotyczny format rastrowy, który mógłbym zanieść do fotografa, ale tak, aby pozostały zachowane wszelkie wymiary i proporcje? W samym Inkscape brak jest opcji konwersji, są tylko formaty wektorowe i pdf, ale on gubi informacje.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #833 dnia: Września 09, 2007, 15:44:33 »
Google "svg converter" :)

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #834 dnia: Września 09, 2007, 21:38:58 »
Dokładnie na to samo wpadłem kilka minut po wysłaniu wiadomości :-) Znów wychodzi mój brak cierpliwości. Przy pomocy tegoż gógiela dowiedziałem się zresztą, że Inkscape jednak posiada możliwość konwersji na bitmapę (dokładnie do formatu .png), tylko zamiast opcji "zapisz jako" trzeba użyć "eksportuj bitmapę". Jestem nieobyty z programami do grafiki wektorowej, to był mój pierwszy projekt w takowym, stąd brak rozeznania i przyzwyczajenie do zapisu różnorodnych formatów przy pomocy pierwszej wspomnianej opcji, wyniesione z różnych fotoszop i podobnych.

« Odpowiedź #835 dnia: Września 10, 2007, 07:19:05 »
Mam pytanie do vowthyn.Ponieważ mam ten sam problem tzn.opisu panelu to chciałbym zastosować preferowany przez Ciebie program.Pobrałem z sieci plik inkscap-0.45.1-1.win32 (22436 KB).Jeszcze go nie uruchomiłem.Czy jest to program o którym piszesz?

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #836 dnia: Września 10, 2007, 10:57:16 »
Dokładnie ten: Inkscape-0.45.1-1.win32.exe. Ściągnąłem to chyba z dobreprogramy.pl ale nie jestem pewien. W każdym razie jest ogólnodostępny.

Gładki

• Gość
« Odpowiedź #837 dnia: Września 10, 2007, 11:49:53 »
Witam.
Jakiś dłuższy czas temu zamieściłem w tym wątku swoją modyfikację przepustnicy SV-242. Jako, że nie dawno nabyłem drugą taką przepustnicę, również postanowiłem ją przerobić. Na chwilę obecną posiada jedną oś, 7 przycisków i 8-pozycyjny HAT. Dodatkowo przycisk PROGRAM podłącza przepustnicę do PC, a przycisk BYPASS działa jako SHIFT, dzięki czemu dostajemy kolejne 7 przycisków i HAT do dyspozycji.  Tryby przepustnicy sygnalizowane są na oryginalnych diodach. Całość działa na prostej elektronice wymontowanej z joystick'a Speedlink i działa pod USB. A o to i zdjęcia:

W późniejszym czasie planuję jednak niewielkie zmiany, a mianowicie:
Przyciski PROGRAM & BYPASS będą działały jako przyciski stabilne ON/OFF, przyciski 1..5 & HAT będą programowalne, a przyciski 6 & 7 będą wybierały jeden z czterech profili, co będzie sygnalizowane na diodach.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #838 dnia: Września 11, 2007, 17:03:38 »
Mam pytanie odnośnie polistyrenu. Właśnie przyszła przesyłka z Allegro. Wygląda toto bardzo elegancko, równo docięte gładkie białe płytki. Właśnie apropos tej gładkości mam dwie wątpliwości.
- czy zwykły lakier w sprayu utrzyma się dobrze na takiej powierzchni, czy nie będzie się zdzierał, ścierał i rozmazywał? (Mam na względzie to, że sprzęt będzie przeznaczony do intensywnego użytku i narażony na zużycie w takim stopniu jak klawiatura komputerowa. Być może w przypadku modeli, które po sklejeniu stoją grzecznie na półce nie jest to problemem, ale tutaj trochę się boję)
- jeśli po sklejeniu krawędzi przejadę spoinę papierem ściernym, to prawdopodobnie zmatowię ten odcinek, Czy nie będzie widać różnic w stosunku do gładkiej reszty? Może lepiej całość powierzchni zmatowić jednakowo?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #839 dnia: Września 11, 2007, 20:57:40 »
Zmatowanie całej powierzchni to dobry pomysł, proponuję zjechać wszystko wodnym papierem ściernym 800 , lub nawet 1200. Pod farbę możesz nałoży podkład, lub nie, na samą farbę potem natomiast możesz nałożyć lakier lub... sidolux. Najważniejsze to przed malowaniem dobrze umyć powierzchnię wodą z detergentem i/lub przejechać benzyną czy spirytusem. Nie powinieneś wtedy mieć problemów ze schodzącą farbą.