Autor Wątek: Szmajser Słodowy zaprasza  (Przeczytany 259232 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

BigMac

• Gość
Odp: Szmajser Słodowy zaprasza
« Odpowiedź #915 dnia: Grudnia 15, 2007, 14:44:03 »
Pytanie do kolegi BigMac'a
Z perspektywy czasu (twój post z lipca) jak się sprawują prowadnice szufladkowe?
Ze swojego doświadczenia z szufladami, wiem że bywa z nimi różnie, potrafią sie kulki wysypać.

Nic mi się jeszcze nie wysypało ;) Jedynym mankamentem jest skrzypiące drewno (od naprężeń), bo sprężyny centrujące dosyć mocno pracują. Ja jako podstawę użyłem tandetnej płytki pilśniowej czy innej takiej (nie znam się, ale wygląda to badziewnie). Mój projekt jako taki wydaje się poprawny.

« Odpowiedź #916 dnia: Grudnia 17, 2007, 18:08:36 »
Znalezione na http://www.hovercontrol.com/

Bardzo ciekawy pomysł na kołyskę do joya, zwłaszcza dla tych, którzy nie mają dostępu do narzędzi, do obróbki stali.

Polecam :010:

http://64.34.169.161/cgi-bin/ifolio/imageFolio.cgi?action=view&link=Screenshot_Gallery/SimPits_and_Hardware&image=Cyclic_006.jpg&img=18&search=RATES&cat=all&tt=&bool=
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #917 dnia: Grudnia 19, 2007, 00:03:40 »
Mała korekta:

Po kliknięciu na link, który podałem powyżej, w ramce, która nam się pojawi trzeba kliknąć napis "here". Wtedy na 100% zobaczymy zdjęcie, o które mi chodzi.

Pozdrawiam PolBaj
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #918 dnia: Grudnia 19, 2007, 09:19:41 »
ale komplikujesz człowieku :004:
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #919 dnia: Grudnia 19, 2007, 23:02:55 »
Dalej potrzebuję sposobu na ręczne ustawienie centrum przy kalibracji. DXTweak2 nie działa. Czy mogę to zrobić z jakoś regeditem? Albo znacie może inny program do tego?

« Odpowiedź #920 dnia: Grudnia 27, 2007, 15:26:01 »
Znalazłem coś ciekawego na elektrodzie
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic902484.html
Gość sprzedaje części od ruskich samolotów przełączniki , wskaźniki etc.

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #921 dnia: Grudnia 27, 2007, 15:35:51 »
Znalazłem coś ciekawego na elektrodzie
LOL... podobny miliamperomierz mam w domu .... zacznijmy proszę montować Ła-7....  :karpik

« Odpowiedź #922 dnia: Stycznia 07, 2008, 12:55:53 »
Czołem!

"Samochwała w kącie stała..." - jednak coś wam pokażę:
http://www.simtube.com/view_video.php?viewkey=66792401a6972d477dcc

Tutaj widać (dosyć słabo) nowy nabytek-orczyk.Konwersja wolantu z Mi-2.Działa o wiele lepiej niż poprzedni.

bh91

• Gość
« Odpowiedź #923 dnia: Stycznia 22, 2008, 18:45:12 »
Hej! A widzieliście ruchome wskaźniki?! Przeglądajac forum Viperpit natrafiłem na filmik który pokazywał, że chodzą elegancko! Znalazłem też stronkę

http://www.mikesflightdeck.com/mfdbooks.htm

i plik pdf z kawałkiem oferowanej książki:

http://www.mikesflightdeck.com/Downloads/BSAI%20Sample%20Chapter.pdf

czy ma ktoś może tą książkę i wie coś więcej o tych przyrządach? Jeśli to działa jak powinno to super by było  :banan

« Odpowiedź #924 dnia: Stycznia 22, 2008, 23:06:34 »
Ciekawe....ile to sobie niektórzy trudu zadają. Joy rozumiem, ruder, przepustnicę też, Freetrack lub TrackIr też, ale po co dublować coś co mamy no monitorze.. :011:   Tak Tak wiem pasja.....  :karpik

HL- EKG_Polbaj

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #925 dnia: Stycznia 23, 2008, 00:10:08 »
To nie taka prosta sprawa, fakt na monitorze mamy wskaźniki będące częścią kokpitu, tylko pytanie, ile czasu zajmuje obrócenie głowy aby można było je sprawdzić - w grze, a ile w rzeczywistości, w rzeczywistości rzucamy szybkie spojrzenie, nawet nie ruszając głowy - to samo można by robić mając kilka podstawowych wskaźników przy monitorze. Taki wskaźnik kąta natarcia, sztuczny horyzont, wysokościomierz i prędkościomierz, bardzo by się przydały. Książka i ta elektronika istnieje już od dawna, tylko trochę drogowa aby się w nią zaopatrzyć.

« Odpowiedź #926 dnia: Stycznia 23, 2008, 07:07:13 »
Sundowner masz rację.Ja myślę o takim rozwiązaniu,które ma być kompromisem.Gracz podczas dynamicznej akcji ma wzrok skupiony na ekranie i każdy ruch głowy powoduje opóźnienie reakcji i dekoncentrację.Przy moich testach minikokpitu mając do wyboru przyciski MFD lub alternatywę realizacji tych samych funkcji na Cougarze wybieram joystik,ale pewne operacje mogę zrobić tylko na MFD na moim minikokpicie.Przykładem jest namierzanie i niszczenie ruchomych celów za pomocą rakiet AGM-65 Maverick.Podziwiam kolegów,którzy potrafią wygrywać w walce posługując się tylko joystikiem oraz klawiaturą.Mając pod ekranem minikokpit F-16 muszę na moment przesunąć wzrok poniżej ekranu aby nacisnąć odpowiedni klawisz na MFD.Jest to wadą,ale w porównaniu do klawiatury to jest to duże udogodnienie.Co do wskaźników to jeśli ich nie umieszczę w kokpicie to jest alternatywa zastosować mały ekran obok minikokpitu i przy pomocy FalconGauges przechwytywać dane z sima.

bh91

• Gość
« Odpowiedź #927 dnia: Stycznia 23, 2008, 09:18:40 »
No tak tak przyrządy na lcd wyglądają na tańsze rozwiązanie, ale ile satysfakcji by człowiek miał jak by zrobił działający w falconie zegar! za książkę powinno wyjść nieco więcej niż 100zł - jak by to wszystko działało z Falconem można by zakupić. W takim kokpicie można by życie spędzić oglądając ruchome wskazóweczki :D

2 sprawa. - jestem w trakcie konstruowania orczyka do kokpitu f-16. Pozstanowiłem wykorzystać i lekko zmodyfikować projekt z tej strony:

http://www.thaiflight.com/mach/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=13599&postdays=0&postorder=asc&start=15

Rozwiązanie ciekawe i tanie do wykonania. Zastanawiałem się też czy może użyć zamiast sprężyn takie tłoczki jak są od otwierania bagażnika w samochodach naprzykład. Wyglądało by bardziej realnie :D albo sprężyny pionowo zamontowane do pedała i kawałka ramy pod nim - też zachowywał by swoją pozycję. Ma ktoś może wymiary oryginalnego orczyka?

3 sprawa - jak wykonać podświetlenie?! Szukałem już na wielu forach lecz nie znalazłem dokładnej odpowiedzi. Jakich materiałów użyć i na czym zrobić? chodzi o podświetlone napisy jak tu:

http://www.thaiflight.com/mach/modules/tfsshop_parts/images/b011f.jpg

Niedługo postaram się zamieścić gotowe plany orczyka które wymodziłem. Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2008, 09:26:48 wysłana przez bh91 »

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #928 dnia: Stycznia 25, 2008, 15:03:25 »
Możesz mieć problem z dostaniem odpowiednich sprężyn skrętnych. Sam w jednej z wersji mojego orczyka planowałem ich wykorzystanie, ale wszystkie firmy które odnalazłem w necie zajmują się produkcją i sprzedażą hurtową, wysyłkowo raczej nikt Ci nie sprzeda kilku sztuk w sensownej cenie. Pozostaje szukanie po różnych składnicach części do maszyn rolniczych (tam zakupiłem odpowiednie naciągowe), lub znajoma osoba z dostępem do takich gadżetów (szwagier-mechanik załatwił mi z kolei ściskane do toe-brakes'ów :-) ) Konstrukcja wygląda na dość złożoną, i konia z rzędem temu, kto mi powie jak te sprężyny skręcane zostały zamocowane do tych zawiasów w hamulcach? Chyba jedyny sposób to przyspawać.

bh91

• Gość
« Odpowiedź #929 dnia: Stycznia 25, 2008, 21:04:26 »
Mam ojca mechanika samochodowego na dodatek pracującego w komunikacji miejskiej więc z dostępem do sprężyn nie będzie kłopotu :D A znając życie mając w ręku elementy i skłądając je do końca na pewno znajdzie sie milion pomysłów na rozwiązanie problemów technicznych :D niedługo się za to zabieram to zobaczymy co wyjdzie. Pozdrawiam!