Autor Wątek: Szmajser Słodowy zaprasza  (Przeczytany 259709 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: Szmajser Słodowy zaprasza
« Odpowiedź #960 dnia: Kwietnia 30, 2008, 14:13:58 »
Może zrobić to na kliszy fotograficznej ? Największe jakie widziałem to A0 :) Więc możesz sobie nawet kilka na raz zamówić i eksperymentować ;)

« Odpowiedź #961 dnia: Kwietnia 30, 2008, 15:42:56 »
A może części później widoczne zakleić elementami z folii samoprzylepnej, następnie natryskowo pomalować cały element. Po wyschnięciu farby kawałki foliowe usunąć delikatnie (np podważając skalpelem)?

PS.: Gotowe litery i cyfry o różnych wielkościach są dostępne w sklepach z artykułami biurowymi.Już wycięte - będzie łatwiej.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #962 dnia: Kwietnia 30, 2008, 15:59:06 »
Tylko te litery dostępne w sklepach są za duże - chciałem tak zrobić na swoim panelu, ale nie znalazłem tak małych liter i cyfr.

« Odpowiedź #963 dnia: Kwietnia 30, 2008, 16:12:01 »
Folię można przykleić bez "bąbli" natryskując wodę na oklejany element i spodnią warstwę folii samoprzylepnej. Następnie usuwamy czymś płaskim, bez ostrych krawędzi wodę i bąble powietrza. Po zakończeniu i właściwym pozycjonowaniu pozostawić element na parę godzin do wyschnięcia.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #964 dnia: Kwietnia 30, 2008, 16:35:14 »
Dziękuję za rady.Co do kliszy to pytanie jak ją przykleić do pleksi.Sundowner czy już stosowałeś tą metodę?
Pytanie do Kelso.Czy stosowałeś w praktyce tą metodę?Zaraz zrobię eksperyment.Swoją drogą w zakładach np.reklamowych muszą też ten problem umieć rozwiązać.
Pytanie uzupełniające.Jeżeli rozwiązanie Kelso powiedzie się to chciałbym zabezpieczyć folię z nadrukiem.Czy można użyć jakiegoś lakieru czy raczej zostawić bez zmian?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #965 dnia: Kwietnia 30, 2008, 16:58:54 »
Kliszę można przykleić za pomocą kleju do laminowania, takim jak ten

Na koniec niezależnie od metody warto nanieść jakaś powłokę ochronną - jakiś lakier bezbarwny połysk, lub mat - zależy co chcesz osiągnąć, możesz zakupić w spreju, lub jak masz aerograf to modelarski w słoiczku (nie akryl !)

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #966 dnia: Kwietnia 30, 2008, 17:32:57 »
Do mojego panelu odbitkę wykonaną na papierze fotograficznym pokryłem specjalną folią ochronną w zakładzie reklamowym. Metoda droga (wywołanie odbitki + cena za pokrycie folią). Wydruk można zamówić w takim zakładzie bezpośrednio na solwencie (folii samoprzylepnej). Wyjdzie taniej i nie trzeba niczym zabezpieczać powierzchni.

« Odpowiedź #967 dnia: Kwietnia 30, 2008, 18:33:07 »
Dziękuje za informacje.Najpierw pytanie uzupełniające dotyczące kliszy fotograficznej.Czy w zakładzie fotograficznym przyjmą takie zamówienie?W jakim formie musi być projekt?Ja wykonałem go podobnie jak vowthyn w inkscape.
Co do metody Kelso to wykonany test rokuje nadzieję,zobaczę po wyschnięciu foli.
Co do lakieru to Sundowner ma rację jeśli chodzi o lakier w aerozolu.Robiłem eksperymenty z tym lakierem i wynik był negatywny.Powierzchnia zrobiła się trochę "chropowata" oraz jest problem z przyklejaniem się na powierzchni kurzu.Nie wiem czy w warunkach domowych można zapewnić dobre warunki do lakierowania.Używam tego lakieru do modeli plastikowych dlatego użyłem go do foli.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #968 dnia: Kwietnia 30, 2008, 19:00:20 »
W zakładzie fotograficznym wywołują odbitki z cyfraków, więc jak zaniesiesz im cokolwiek w formacie rastrowym (.jpg, .bmp, .gif itp.) to zrobią bez problemu. Wektorowego formatu raczej nie otworzą, więc pliku Inkscape im nie zanoś, ale już w agencji reklamowej powinni plik wektorowy obsłużyć bez problemu.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #969 dnia: Kwietnia 30, 2008, 19:25:43 »
Ale ja nie piszę o odbitkach, a o kliszy - takiej na jakiej są np wykonywane zdjęcia rentgenowskie - to pozwala na wykonanie podświetlenia napisów. Te klisze mogą być wykonywane na bazie każdego typu grafiki, znajomy wykorzystuje je w procesie foto trawienia elementów do modeli i projekty wykonuje i oddaje w Corel DRAW.

« Odpowiedź #970 dnia: Kwietnia 30, 2008, 19:33:47 »
Sundowner uprzedziłeś moje pytanie.Vowthyn czy robiłeś zdjęcie z wydrukowanego panelu z inkscape?Wiem,że robiłeś projekt w tym programie.Ja myślałem tak jak sugeruje Sundowner,że wystarczy dać im format vektorowy i sobie poradzą.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #971 dnia: Kwietnia 30, 2008, 19:55:50 »
Owszem robiłem odbitkę, tylko ja chciałem mieć opisy białą czcionką na czarnym tle. Nie wykonywałem podświetlenia tak jak Ty.

« Odpowiedź #972 dnia: Kwietnia 30, 2008, 22:29:32 »
Dziękuję wszystkim za pomoc.Po modyfikacji technologi wykonania opisu na foli prześlę zdjęcie panelu.Myślę,że jest szansa na poprawę jakości wykonania napisów na ICP
pozdrawiam,vito_zm

DocPL

• Gość
Moje biurko
« Odpowiedź #973 dnia: Maja 04, 2008, 20:42:34 »
Witam.
Trochę się poprzechwalam. Zawsze chciałem mieć biurko do "latania" kupienie jakiegoś gotowego produktu raczej nie wchodziło w rachubę. Poza tym miałem ochotę zrobić coś samodzielnie.
Na zdjęciach widzicie biurko które wykonałem samodzielnie. Materiały to: 2 blaty pozostałe po wykonywaniu mebli w kuchni, 4 nogi kupione w Castoramie i 8 krótkich nóżek aby połączyć dolny blat z górnym i dodatkowe 2 x po 2 na których stoją podstawki pod małe monitory.
Joke jest przykręcony do środkowego wysuwanego elementu. Teraz chce wyprodukować sobie siedzisko, muszę wybrać się na giełdę samochodową po jakiś fajny fotel.
No i spostrzegawczy zauważą brak ............ komputera. Chwilowo stary PC zakosił mój syn, a nowy muszę zrobić. To znaczy obudowę chcę wyprodukować samodzielnie bo tzw. klocki już mam, z założenia cały PC za wyjątkiem zasilacza ma być chłodzony wodą.
Zdjęcia poniżej.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #974 dnia: Maja 04, 2008, 22:03:24 »
 :karpik
CHCĘ!  :002: