Autor Wątek: Szmajser Słodowy zaprasza  (Przeczytany 258952 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Szmajser Słodowy zaprasza
« Odpowiedź #1020 dnia: Marca 02, 2009, 15:01:20 »
Drodzy Forumowicze czy nie wiecie gdzie znajdę schemat układu do  joya który zrobił Bociek bo linki zamieszczone tutaj http://www.il2forum.pl/index.php?topic=1836.msg58536#msg58536
dają jakieś dziwne odnośniki i co tu dużo pisać nic mądrego nie znalazłem.
Wiem że od czasu tamtego postu minęły już prawie 4 lata a Bociek nie jest forumowiczem i nie wiem jak sie z nim skontaktować ale może ktoś z was coś wie w tym temacie ?

damos

• Gość
« Odpowiedź #1021 dnia: Marca 02, 2009, 18:38:13 »
Drodzy Forumowicze czy nie wiecie gdzie znajdę schemat układu do  joya który zrobił Bociek [...] jakieś dziwne odnośniki i co tu dużo pisać nic mądrego nie znalazłem.
Auu! Auu! Masz zdrowe kolana ? ;)  Przeczytaj to: http://www.il2forum.pl/index.php?topic=8603.0

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #1022 dnia: Marca 02, 2009, 18:42:34 »
Wybacz, zadałem nie precyzyjne pytanie ponieważ kot jeszcze nie zawitał do mojego domu wiem tylko z opisu(w przepustnicy padły potencjometry i przyciski)

Teraz to żeście Galimex palnęli jak łysy grzywką o kant kuli. Najpierw wirtualny kokpit, później wirtualny brat, wirtualny mod... a teraz masz wirtualny problem z Cougarem :D

Sprzęt jeszcze do Ciebie nie dotarł, nawet go nie pomacałeś ale już masz problem. Przecież stoi w opisie że sprzęt nie jest do końca sprawny więc widziały gały co brały ;) Tak jak napisali Ci poprzednicy - skoro świadomie wziąłeś uszkodzony sprzęt, to teraz poczekaj aż przyjdzie, obejrz sobie, rozkręć i zorientuj się co jest grane i jaki rzeczywiście masz problem. A potem zadaj pytanie.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1023 dnia: Marca 02, 2009, 18:44:10 »
Abschuss!  :020:
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1024 dnia: Marca 02, 2009, 18:51:02 »
Auu! Auu! Masz zdrowe kolana ? ;) 
Kolana tak ale płuca już niestety nie  :015: Ale nie widzę związku.
Widziałem ten temat ale są tam te same linki ( mindaugas.com ) które nie działają a nie podoba mi się MiJoy przez te diody w ilości hurtowej :020:

damos

• Gość
« Odpowiedź #1025 dnia: Marca 02, 2009, 20:36:23 »
Widziałem ten temat ale są tam te same linki ( mindaugas.com ) które nie działają a nie podoba mi się MiJoy przez te diody w ilości hurtowej :020:
Tak.. same linki, które nie działają... Pewnie monitor ci czerwonego koloru nie pokazuje, bo wytłuszczoną, czerwoną czcionką masz tam tego linka: http://mjoy16.googlepages.com/ A on działa. Sprawdzałem.
A jak nie lubisz diod w ilości hurtowej to ich nie montuj - zmniejszy ci się ilość działających przycisków a reszta (osie analogowe) będzie nadal OK. Z resztą - pytałeś się o projekt Boćka - to jest właśnie MJoy z diodami w ilości hurtowej (pewnie z 15 groszy sztuka). Ostatecznie - są jeszcze inne możliwości - jakiś Saitek, Cougar itd.

« Odpowiedź #1026 dnia: Marca 05, 2009, 20:50:43 »
Dostałem swojego kota i mogę wam sprecyzować rodzaj usterki.
Joy- wydaje się wszystko ok tylko mam około 1cm w każdą stronę luzu na osi X.
Przepustnica- oś działa bez zarzutów ale nie działają wszystkie przycisk.i

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #1027 dnia: Lipca 09, 2009, 02:29:23 »
Damos wyjątkowo nie masz racji... 4-5 groszy za sztukę... :)

« Odpowiedź #1028 dnia: Lipca 14, 2009, 08:53:07 »
Tak sobie czytam wasze przygody, spoglądam na smutnego MJoya na szafce i powoli kreuje mi się chęć wykonania przepustnicy. Nie mam jeszcze wszystkich elementów, dlatego póki co rozważam me idee teoretycznie.

Początkowe plany są wynikiem mojej totalnej nieudolności mechaniczno-konstrukcyjnej - planuję nabyć przepustnicę (jakąkolwiek, choć najchętniej nabyłbym coś w stylu 100% sprawnej niesprawnej przepustnicy, jak nasz wirtualny kolega - i tak przerabiam, a za uszkodzoną mniej zapłacę), wsadzić w nią dwie garście przycisków i wykonać w  ten sposób pseudo-HOTAS do kompletu z Aviatorem. Drobne poszukiwania zniechęciły mnie brakiem rezultatów (nigdzie nie mogę znaleźć przepustnicy), dlatego też pomyślałem o przepustnicy z drążka starego joysticka.

Tu się pojawia moje pytanie - czy lepiej zrealizować to na potencjometrze suwakowym (znajdź teraz jakiś długi...), czy może lepiej na zwyklym obrotowym. W drugim przypadku nie potrafię sobie wyobrazić, jak przepustnica, która obraca się, powiedzmy, maksymalnie o 90 stopni (choć nie znam się, nie wiem, jak to może działać) sprawnie chodzi na potencjometrze obrotowym. Takie sprzęgniecie potka z przepustnica widziałem na rozbieranych zdjęciach x45 na rosyjskiej stronie z saitekami. Czy można MJoya wykalibrować tak, żeby działał z takim potkiem, np. na 90 stopniach jego obrotu, kiedy potek ma 270? Czy będzie to precyzyjne? Ewentualnie, myślałem na gearboxem (małe na pot, duże na oś przepustnicy), gorzej z dobraniem wielkości. Proszę o jakiekolwiek rady, jak to wykonać.

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #1029 dnia: Lipca 14, 2009, 10:24:19 »
Skoro sobie nie wyobrażasz to ja pomogę twojej wyobraźni... 22 zł i masz 2 zębatki z magnetowidu :) dużą i małą. Jedna na pota druga na oś obrotu przepustnicy... w ten sposób możesz wykorzystać całe 270 stopni w zależności od tego jak duża będzie "duża" taki kąt obrotu będzie miała przepustnica. Generalnie przyjmij że im więcej przestrzeni pota wykorzystasz tym precyzyjniejsza będzie przepustnica. Nie ma co ograniczać ruchu manetki do 90 stopni bo im więcej tym lepiej (w granicach rozsądku).

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #1030 dnia: Lipca 14, 2009, 12:14:00 »
90 stopni to żadna tragedia, z MJoyem spokojnie da precyzję lepszą niż jakiekolwiek wajchy "ze sklepu". Plus, masz prostszą mechanikę, mniej części ruchomych i bezpośrednie połączenie dźwigni z potencjometrem. Użycie zębatek komplikuje projekt i naraża Cię na to, że jeśli nie będą super spasowane, to niedokładności i luzy w mechanice będą większe, niż zysk precyzji z wykorzystania całego pota.

Nie ma problemu z takim wykalibrowaniem, żeby np. 150 stopni było minimum a 240 maximum zakresu - to już zrobi windowsowa kalibracja.

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #1031 dnia: Lipca 14, 2009, 12:34:22 »
Nie przesadzaj... dlatego zaproponowałem części od magnetowidu żeby zębatki pasowały idealnie a do tego były trwałe... cała precyzja sprowadza się do precyzyjnego wywiercenia 2 otworów pod wspomniane osie a do tego potrzebny jest jedynie cyrkiel i ostre wiertło...

« Odpowiedź #1032 dnia: Lipca 15, 2009, 09:34:03 »
Super, dzięki za odpowiedzi. Na razie przepustnicę zrobię bez gearboxa, podejrzewam, że jeśli mi się powiedzie, to "wkręcę" się w konstruktorski klimat i powstanie coś kolejnego.
W związku z tym - wyczytałem na forum, iż najlepiej wykorzystywać potencjometry 10kΩ. Skoro nie wykorzystam całego obrotu potencjometru, tylko maks 90 stopni, to czy nie lepiej byłoby dać potek tak dopasowany, by te 10 kΩ było na długości przesuwu? ( czyli potek 30kΩ, choć nie wiem, czy znajdę) Chyba, że nie ma to różnicy.

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #1033 dnia: Lipca 15, 2009, 12:20:52 »
Istnieje jeszcze coś takiego co się nazywa dopasowaniem (zwykle to się nazywa impedancja wejściowa - o ile mnie biednego staruszka pamięć nie myli) dlatego trzymaj się wersji 10Kohm.

« Odpowiedź #1034 dnia: Lipca 21, 2009, 15:25:22 »
A przy okazji potencjometrów: Czy ktoś mógłby mi pokazać, jak wygląda Szmajser mod? Czy ciężko coś takiego zrobić?