Autor Wątek: Szmajser Słodowy zaprasza  (Przeczytany 258700 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Szmajser Słodowy zaprasza
« Odpowiedź #285 dnia: Marca 14, 2006, 00:21:26 »
Podejrzewam, że coś w środku się uwolniło i powoduje taki efekt. Wiem, że pewnie masz już dosyć rozbierania joya, ale proponuję powtórzyć zabieg na wadliwej osi z kilkunastokrotnym pokręcenirm potencjometrem od skraju do skraju na mokro. Spróbuj też pierwsze kąpieli w benzynie ekstrakcyjnej, pokręcenia i WD-40. Próbuj - u mnie czasami "coś" dawało pozytywny efekt, a czasami nie. Wytrwałości !
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

jimm

• Gość
« Odpowiedź #286 dnia: Marca 14, 2006, 21:24:02 »
Śpieszę donieść że wymieniłem poty w moim ustrojstwie do latania(Ciągle się zastanawiam jak to nazwać) na 10k Telpod. Wynik taki :

Czyli według mnie dużej różnicy nie widać.
Teraz planuje jak tu trochę wydłużyć wajchę  :002:

lookas

• Gość

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #288 dnia: Marca 19, 2006, 20:31:38 »
Mam Saiteka X8-38.Joy to dobry,ergonomiczny i co najistotniejsze wytrzymały.Niestety jak każdy wie to analog.Co moźna z nim zrobić,oprócz podłączenia do ustrojstwa Mjoy?
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Bociek

• Gość
« Odpowiedź #289 dnia: Marca 20, 2006, 21:59:03 »
może podłączyć do kompa :002:

(a tak na powaznie to sprecyzuj o co ci chodzi)

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #290 dnia: Marca 21, 2006, 07:36:28 »
Precyzuję.Przeczytałem gdzieś o przejściówce z game port na USB.Domyśłam się,zę jest nie do kupienia i trzeba takie coś wykonać,W związku  z tym joy zmienił by się z analoga na cyfraka(dobrze rozumuję?),a co z tym idzie możliwości przeróbki chyba były by większe.Chodzi o to by sprzęt był bardziej precyzyjniejszy.
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #291 dnia: Marca 21, 2006, 08:03:05 »
ostatnio jak widziałem przejściówkę MIDI -> USB to kosztowała 65 zł , więc nie wiem czy Mjoy, który kosztuje około 20zł byłby droższy ;)

jimm

• Gość
« Odpowiedź #292 dnia: Marca 21, 2006, 11:28:09 »
Precyzuję.Przeczytałem gdzieś o przejściówce z game port na USB.
Jak cię interesuje przejściówka to proszę bardzo :
http://www.allegro.pl/item92807683_adapter_u_s_b_gameport_nowy.html
Ale Sundowner ma racje za przejściówkę zapłacisz więcej niż za Mjoya.

Chodzi o to by sprzęt był bardziej precyzyjniejszy

Nie jestem przekonany czy podłączenie do przejściówki zwiększy precyzje, obawiam się że może być wręcz odwrotnie

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #293 dnia: Marca 21, 2006, 12:07:48 »
Mniej więcej o to mi chodzi,czy opłaca się wprowadzać w nim jakiekolwiek przeróbki?

Bociek

• Gość
« Odpowiedź #294 dnia: Marca 21, 2006, 16:14:06 »
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,1836.msg85035.html#msg85035
tu masz genialną przeróbkę - pisz na PW do Ola, on ci wyjaśni że warto.
- co do przejściówki to od niej samej precyzja nigdy nie wzrośnie - podejrzewam że zmaleje.

Masz model idealnie nadający się do przeróbki - wsadź tam mjoya8 albo 16

pokpok

• Gość
« Odpowiedź #295 dnia: Marca 30, 2006, 20:22:31 »
Witam,
Ja z taką prośbą... Czy ktoś kto zbudował sobie Mjoy'a 16 byłby tak miły i wyjaśnił mi jak programuje się to ustrojstwo. Chodzi mi konkretnie o to jak podłączyć go do komputera.

Wielkie dzięki.

jimm

• Gość
« Odpowiedź #296 dnia: Marca 30, 2006, 22:30:43 »
Witam,
Ja z taką prośbą... Czy ktoś kto zbudował sobie Mjoy'a 16 byłby tak miły i wyjaśnił mi jak programuje się to ustrojstwo. Chodzi mi konkretnie o to jak podłączyć go do komputera.

Wielkie dzięki.

Proszę bardzo: :020:
Po pierwsze budujesz „ISP programming adapter” schemat jest razem z schematem Mjoya.
Ze strony www.lancos.com ściągasz programik PonyProg
Kalibrujesz  PonyProga (Setup -> Calibration)
Wybierasz ATMega16 (Device-> AVR micro-> ATmega16)
W setup(Setup -> Interface Setup) ustawiasz :
   parallel
   Avr Isp I/O
Podłącz Mjoya do usb i do portu drukarki
Sprawdzasz czy dział próbując odczytać co ma w pamięci (Command -> Read Programm (FLASH)) jeżeli wyświetli ci „Read Successfull” to się cieszysz :020:, jeśli nie to coś zrobiłeś źle :015:
Czyścisz pamięć (Command -> Erase)
Wczytujesz do programu firmware pobrane ze strony Mjoya (File -> Open Programm (FLASH))
Zapisujesz firmware do pamięci (Command -> Write Programm (FLASH))
Ustawiasz jeszcze konfiguracje chipa (Command-> Security and Configuration bits...)  Tam zaznaczasz tylko:
   Bootsz1
   Bootsz0
   Sut0
I Klikasz (Write)
Odłącz Mjoya od portu drukarki i USB
Podłącz ponownie do USB i cieszysz się  :021:

pokpok

• Gość
« Odpowiedź #297 dnia: Marca 31, 2006, 10:09:05 »
No własnie też tak na początku myslałem, ale w całej instrukcji budowy i uzytkowania Mjoya 16 nie jest nic wspomniane o tym, że robi się to tak samo jak w zwykłym Mjoyu czyli przez adapter. Natomiast na płytce i schemacie Mjoya 16 występuje złączka ISP socket o której w instrukcji konstruktor pisze : "The ISP connector is for connecting the MJoy16 to a computer for writing software to the ATmega16 chip.". Czyli moim zdaniem w tłumaczeniu "Połączenie ISP służy do podłączania Mjoya16 do komputera w celu zaprogramowania czipu Atmega16".  Ani słowa o adapterze.

jimm

• Gość
« Odpowiedź #298 dnia: Marca 31, 2006, 20:31:34 »
No własnie też tak na początku myslałem, ale w całej instrukcji budowy i uzytkowania Mjoya 16 nie jest nic wspomniane o tym, że robi się to tak samo jak w zwykłym Mjoyu czyli przez adapter. Natomiast na płytce i schemacie Mjoya 16 występuje złączka ISP socket o której w instrukcji konstruktor pisze : "The ISP connector is for connecting the MJoy16 to a computer for writing software to the ATmega16 chip.". Czyli moim zdaniem w tłumaczeniu "Połączenie ISP służy do podłączania Mjoya16 do komputera w celu zaprogramowania czipu Atmega16".  Ani słowa o adapterze.

Ale wszystko było opisane tutaj http://www.mindaugas.com/products/MJoy16-C1/programming.php 
A mianowicie punkt 5

5. Connect the board to USB and connect ISP adapter cable one end to ISP socket on the board and other end to you PC printer port.

« Odpowiedź #299 dnia: Kwietnia 05, 2006, 12:01:33 »
Wczoraj rozpocząłem prace nad orczykiem. Wszystko już mam tylko brakuje mi kabla z wtykiem do Game-Portu. Te pytanie może sie wydać troche śmieszne, ale nie wiem gdzie mogę dostać ten kabel albo czy moge go zastąpić jakimś innym kablem ? Przeszukałem różne sklepy komputerowe i elektroniczne i nic :012:
Z góry dziękuje. :)
"Stare Miasto, Stare Miasto,
Wiernie Ciebie będziem strzec,
Mamy rozkaz Cię utrzymać,
Albo w gruzach Twoich lec."