Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 351598 razy)

Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #1020 dnia: Czerwca 15, 2012, 16:16:14 »
Mój  T.16000M jest w stanie rozkładu (zarówno mechanicznie, jak i elektronicznie nie dałem mu szans przetrwania tak mnie zirytował) ... po awarii łoża,  miał być podstawą do joya na sensorach halla, ale w połowie projektu darowałem sobie i zakupiłem płytkę leo bodnara i sensory halla do tego.
Napisz konkretnie co robisz lub czego potrzebujesz na PW to może mam, bo złomu joyowego różnych firm Ci u mnie dostatek.

« Odpowiedź #1021 dnia: Czerwca 15, 2012, 16:22:42 »
Witam
Mam dylemat, jaki joy wygrać ? (potrzebuję do PS i PS3)
Na PC będzie grany na IŁ2
- Thrustmaster Flight Hotas X PC/PS3
- SAITEK AVIATOR PC/PS3

Na co panowie zwrócić uwagę?
Ja mam  Thrumastera T.Flight Hotas X i jestem z niego bardzo zadowolony. Gdy użyjesz jeszcze programiku SV Mapper, to będziesz miał więcej programowalnych guzików. Nigdy go nie używałem do PS3, ale do symulatarów na piecu nadaję się jak złoto. Jest wygodny, choćby z tego powodu, że jak go skręcisz z przepustnicą, to możesz trzymać na kolankach i siedzieć sobie w wygodniejszej pozycji przed kompem lub telewizorem. Jedyna jego wada jest taka, że nie posiada sterowników i profilera, gdzie użycie np. w takim tytule jak Falcon 4.0 BMS jest trochę utrudnione, ponieważ możesz ustawić tylko jeden szablon przycisków a reszta z klawiatury. Przy innych symulatorach działa bez zarzutu. Jest, to tylko jeden taki wyjątek z, którym się spotkałem.

« Odpowiedź #1022 dnia: Sierpnia 30, 2012, 14:37:57 »
Witam.
Czy może którys z was był w wcześniejszym posiadaniu tego Joysticka? :
http://www.amazon.co.uk/ThrustMaster-2960623-Thrustmaster-USB-Joystick/dp/B00006AMA2/ref=pd_luc_sbs_01_01_t_lh

I drugie pytanie czy ten joystick:
http://www.amazon.co.uk/gp/product/B00004Y6FM/ref=ox_sc_act_title_1?ie=UTF8&smid=A3GC31L9B05NBM
będzie działać bez problemów pod Win 7(64).

Z góry dziękuję za odpowiedź.

« Odpowiedź #1023 dnia: Września 14, 2012, 08:19:37 »
   Jeśli chodzi o rękojeść to osoby o małych dłoniach/krótkich palcach (szczególnie dot. kciuka), będą miały pewną trudność
w swobodnym operowaniu hat-em i przyciskami na górnej części rękojeści, jeśli oprzemy wygodnie dłoń na podstawie rękojeści
to ciężko dosięgnąć wspomnianego hat-a i przycisków.
Nie mam tego problemu, gdybym jednak miał, niezwłocznie wykonał bym podkładkę na podstawkę z mikrogumy, starej gumowej podkładki pod myszkę czy nawet wykładziny dywanowej, tak by ręka spoczywała wyżej.

T.16000 ma jedną z mniejszych rękojeści jakie spotkałem, a zjadłem już sporo joysticków na śniadanie obiad i kolację, wszystkich znanych firm. Mam zdaje się normalne dłonie, ani wielkie ani małe, jak na kolesia  w wieku 30+, a T.16000 ma ergonomię rękojeści jakbym trzymał małego ogórka, a nie joystick. Hat i dostęność przycisków na rękojeści są bardzo niewygodne. Wielkość rękojeści i jej kształt determinują również niewygodę w stosowaniu osi ruddera.
Kto to widział jeść joysticki, porównywać do warzyw, zgroza...
Ustawiłem to co mam pod ręką: Saitek Cyborg Evo, Saitek x36, MS Sidewinder FF Pro i T16000.
Jeśli chodzi o ergonomie Evo i X36 to izba tortur w porównaniu do Sidewindera i T16000, a te dwa ostatnie są tak zbliżone, oba rewelacyjnie wygodne, że ciężko powiedzieć, który o włos jest lepszy.

suwakowa przepustnica, elementy stykowe przycisków w podstawie na gumkach, jak w pilocie do TV, skutecznie mnie zniechęciły do tego joya. Przyciski w podstawie są też niewygodne, bo zostały umieszczone uniwersalistycznie dla lewo i praworęcznych, przez co praworęcznym jest ciężko używać przycisków po prawej stronie i analogicznie leworęcznym po lewej - kolejne ergonomiczne nieporozumienie.
1. Przepustnica - przepustnica jak przepustnica, każda poza oddzielną jak w x36/45/52 czy Thrustmaster Hotas X, będzie tylko namiastką przepustnicy.
2. Przyciski jak w pilocie do TV - rozwiązanie bardzo trwałe jak dowodzi praktyka z pilotami do TV czy klawiaturami, mam nadzieję, że w joysticku będzie podobnie.
3. Niewygodne przyciski, bo tylko 6 po jednej stronie - Zróbmy więc ranking, który z konkurentów cenowych T16000 ma więcej przycisków po "wygodnej stronie" i ile ma po drugiej stronie. 6 wydaje się bliskie ideału, łatwo je szybko ogarnąć, trzy palce bliżej- 3przyciski, trzy palce dalej-kolejne 3, jak nam mało programujemy jeden jako funkcyjny i mamy 10 przycisków po "wygodnej" stronie, dodatkowe 4 lub 8(z hatem) w rączce, a na drugiej stronie mamy 6 przycisków do funkcji, których można użyć po oderwaniu ręki od steru np. światła itp.
grubo ponad 240zł z przesyłką!!!
Powyższa opinia jest subiektywna i wynika z własnych doświadczeń i porównania z konkurencją.
1. Raczej około 200zł.
2. Jakie porównania? Z jaką konkurencją? W okolicach 200zł nie ma konkurencji dla T16000! Dopiero mając trochę ponad 400zł można się zastanawiać nad x52 (tym bez pro).
BTW paru znajomych używa przepustnicy x52 i joysticka T16000, twierdzą, że to super zestaw, tyle że to już 600zł.
Co miałem powiedzieć, napisałem, teraz tylko wyślę linka do tego postu do Thrustmastera i czekam na solidny rabat na Warthoga, bo jak nie... to napiszę o wadach the szesnastki.

« Odpowiedź #1024 dnia: Września 23, 2012, 10:04:36 »
Zaglądałem do środka T16000, więc pozwolę sobie uzupełnić co pisałem wcześniej.

Dokładność wykonania w środku (jakość lutowania) tylko dobijają wybór tego joya...
Dziwne.
Jak dla mnie lutowanie bez zarzutu, równo, ładnie, czysto, lutował zapewne automat.
O składzie użytej "cyny" się nie wypowiem, bo nie robiłem analiz, ale w moim i paru innych T16000 używanych przez moich kolegów, nie pojawiły się zimne luty, więc jak dla mnie lutowanie jest OK.
Do dobicia dodam, że łatwo ulega uszkodzeniu łoże (ślizgowe!) panewki rękojeści w podstawie.
Czy mógłbyś zamieścić na forum zdjęcia uszkodzonego mechanizmu i opisać jak do tego doszło.

Rozebrałem mechanizm T16000, oglądałem, nie rozumiem.
Co tam może łatwo ulegać uszkodzeniu?

Jedynie wyobraźnia, której mi nigdy nie brakowało, podsuwa mi pewne rozwiązanie.
Ktoś po przeczytaniu paru tematów w dziale Software & Hardware/Sprzęt wykonany samodzielnie i obejrzeniu kilku odcinków czeskiej bajki Sąsiedzi postanowił poprawić swojego Thrustmastera.
W tym celu domontował pół metrową rurę by przedłużyć jego rękojeść. Po zakończonej operacji i solidnym uczczeniu odniesionego sukcesu, przy próbie wstania z fotela następuje utrata równowagi... Rozpaczliwe machanie rękami, chwycenie się rączki joysticka, walkę z konstrukcją joya wygrywa grawitacja.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #1025 dnia: Września 23, 2012, 15:31:57 »
Szukam strony, na której były zdjęcia wnętrz rozkręconych joyów. Na pewno były tam Saiteki, nie wiem czy też i innych firm.

Szukam tego, bo mam peiem problem. Mianowicie, pociągnięcie drążka na siebie w moim Cyborgu Evo (bez force) powoduje spadek mocy w grze, tak jakbym pociągnął przepustnicę do tyłu. Ruch drążkiem od siebie i zwykle moc wraca do normy. Latanie więc jest wręcz niemożliwe, co drugie podciągniecie nosa w górę i moc ze 100% spada nawet do 20%. Nie znam się na elektronice, więc wolę zobaczyć jak to w ogóle wygląda od środka.

« Odpowiedź #1026 dnia: Września 23, 2012, 22:28:45 »
Mechanicznie jest to niemożliwe aby ruch drążka wpływał na położenie przepustnicy.
Jedyne co może być to jakieś zakłócenia na osiach, ale to powinno być już widoczne w oknie kalibracji joystika.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #1027 dnia: Września 23, 2012, 23:11:00 »
Wykręciłem w końcu śruby, namęczyłem się potem dość długo z rozdzieleniem połówek obudowy. Wyciągnąłem ze środka jakiegoś "kota" z kurzu, dmuchnąłem powietrzem z puszki, wepchnąłem główny kabel pod płytkę drukowana, tak żeby nie zawadzał o przepustnicę i złożyłem z powrotem. Problem, może nie zniknął zupełnie, mogę jednak teraz "pomachać" joyem we wszystkie strony, i wahania na przepustnicy za naprawdę o wiele mniejsze, na tyle, że w sumie wystarczyło ustawić w sterownikach pewną martwą strefę przy krańcach zakresu osi. Polatałem trochę dogfight, więc joyem się namachałem, i tym razem już nie uświadczyłem takich hecy. Nie wiem więc co było nie tak ani co "naprawiłem", ale jak na razie działa całkiem OK. :)

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #1028 dnia: Września 25, 2012, 03:24:14 »
Witam wszystkich - mój X52 powoli zaczyna pokazywać oznaki zmęczenia (drgania osi, niektóre guziki nieco nie łapią)... Powoli przymierzam się do wymiany gałki, ale na żaden HOTAS raczej mnie nie stać w tym momencie i to się raczej nie zmieni szybko - myślałem o TM 1600, gałka ponoć dobra i można ją dostać za dobrą cenę, natomiast to co mnie zastanawia, to czy taka uboga ilość guzików i hatów wystarczy mi do zabawy w DCS? A-10 ma tego od metra, czy ktoś może ma jakieś doświadczenia z graniem w study simy na "zwykłej" gałce? Da radę jakoś to kompromisowo rozwiązać, czy udręka raczej?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1029 dnia: Września 25, 2012, 07:08:19 »
Zapewne możesz znaleźć jakiś wolny przycisk na przepustnicy i wykorzystać go jako "shift" dublując ilość przycisków joysticka. Jak na DCS A-10C, to nawet joy X52 ma mało funkcji ;)

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #1030 dnia: Września 25, 2012, 15:13:53 »
Mam już i shift, i alt, a jeszcze jeden by się przydał. :(

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1031 dnia: Września 25, 2012, 15:38:28 »
No to CH Fighterstick ;)

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #1032 dnia: Września 26, 2012, 16:34:15 »
Wiem, że marudzę, ale CH to droga impreza - nie ma osi orczyka, więc doszedł by mi zakup pedałów. :(

« Odpowiedź #1033 dnia: Października 16, 2012, 18:26:52 »
Szukam joya do iłka, jaki polecicie, by miał:
1. Force Feedback.
2. Przepustnicę - może być "zintegrowana"; z dużym kątem obrotu ~~ 90 stopni.
3. Ster kierunku w skręcanej osi.
4. Cenę do 500 złotych.
Leszek

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #1034 dnia: Października 16, 2012, 20:58:29 »
Takich cudów nie ma. Do 500 do Iłka to Thrustmaster T1600, albo Saitek X52, jeden wyrwiesz za około 200, drugi 400. Żaden z nich nie ma FF, bo obecnie jedynym joyem na rynku z FF jest Logi G940, ewentualnie możesz szukać starego Logi FF, albo MS, ale tylko używki i trzeba sporo szczęścia by trafić w dobrym stanie, jeśli w ogóle.