Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 350539 razy)

Gładki

• Gość
Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #90 dnia: Czerwca 14, 2006, 20:19:39 »
Nie z FF, tylko z VF (Vibration Force). Co do jakości, to Saitek to też żadna rewelacja. Tak wiem, co niektórzy chcą powiedzieć, ale na dzień dzisiejszy, to chyba najlepiej zbudować swój drążek, niż męczyć się z tymi wszystkimi.......

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: Czerwca 14, 2006, 20:53:18 »
Gładki, nie każdy potrafi ;) :118:

Racja z VF.

mies2

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: Czerwca 20, 2006, 00:32:09 »
Jeżeli ktoś ma ochotę na Hotas Cougar to niech odwiedzi http://www.pixmania.com i wpisze HOTAS. Cena jest teraz względnie atrakcyjna -994zł. Taniej już chyba nie można, w Polsce sprzęt absolutnie niedostępny. Sklep sprawdzony (przed rokiem, za Cougara, zapłaciłem prawie 1500zł :005:), językowo wszystko po naszemu, szybka wysyłka. Sorry za agitację ale może ktoś się skusi.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: Czerwca 27, 2006, 21:06:27 »
Ktoś pisał, że Saiteki EVO Force mają przetworniki optyczne, a zwykłe EVO potencjometry. Jak jest w EVO Wireless?

KroXeN 44

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: Czerwca 28, 2006, 12:11:36 »
Który dżojstik jest waszym zdaniem lepszy saitek cyborg evo czy dżojstik  z zestawu przepustnica + dżojstik X45?? Pytam bo posiadam już cyborga i teraz nie wiem czy go sprzedać i kupić zestaw X45, czy też zostać przy cyborgu i dokupić samą przepustnice. Jakie są wasze rady??

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #95 dnia: Czerwca 28, 2006, 12:31:51 »
Sama przepustnica nic Ci nie da, bo podłącza się ją przez joystick, zresztą nie wiem, kto by chciał sprzedać pół zestawu. Tak czy siak musisz posiadać komplet, więc wtedy sam ocenisz co lepsze.

BTW, czyżby redaktor Yoyo chiał wymienić swojego drąga na Playstation 2?  :118:
Bo zdjęcie na tej aukcji pochodzi z jego stronki:
http://allegro.pl/item112680728_saitek_x45_kontroler_lotu_tanio_zamienie_na_ps2_.html
« Ostatnia zmiana: Czerwca 28, 2006, 12:38:23 wysłana przez some1 »
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

303_Hornet141

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: Lipca 04, 2006, 20:19:59 »
Samą przepustnice od Saitek X45 można przecież uruchomić ... Jest ona podłączana do joystick za pomocą portu gameport. Problem jest tylko taki ,że nie odpalisz żadnego softu a przepusnice będziesz musiał dodać manualnie w Kontrolerach gier ...

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #97 dnia: Lipca 04, 2006, 21:21:54 »
Aha, zasugerowałem się informacją na stronie Yoya, a tam stoi: "Podłączenie odbywa się kolejno: przepustnica>joystick>port USB w kompie.", sądziłem zatem, że nie da się podłączyć przepustnicy bez joystick'a. Jeśli jest inaczej to tym lepiej, psorry za wprowadzenie w błąd.  :008: Tylko jeszcze trzeba mieć gameport w komputerze.

W Saitek'u X52 wygląda to inaczej, bo wtyk łączący joy z przepustnicą wygląda jak S-video o 6 pinach i nijak nie da się tego nigdzie wsadzić do komputera  :002:. Inna sprawa, że podłączenie jest: joystick->przepustnica->port USB w komputerze i nawet nie posiadając joya można bez przeszkód korzystać z przepustnicy i oprogramowania.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: Lipca 13, 2006, 01:17:43 »
Kupiłem sobie Saiteka Evo bez ff.

Spore luzy ma w neutrum we wszystkich 3 osiach (x,Y,Twist), ale co ciekawe nie wpływają one na jakiś nieopanowany ruch, tj. jest jakby fabrycznie ustawiony deadzone. Oprócz tego ruch jest precyzyjny i wykorzystuje 100% zakresu wychyleń joya.

Jak przy tym jesteśmy, to opiszę pokrótce software. Profiler działa, jest prosty i skuteczny. Gorzej z samymi sterownikami (bo chyba o nie chodzi), czasami joy po autokalibracji źle znajduje środek (z reguły troche zbyt "do siebie"). Z forum saiteka dowiedziałem się, że na to jest myk taki, że odłącza się joya, usuwa pewien wpis z rejestru (dot. kalibracji urządzenia) i podpina znowu, potem wszystko jest ok. Co prawda proces jest raczej prosty, ale fakt że jest to problem i to popularny (koleś od pomocy technicznej na tym forum ma chyba stale w schowku ten właśnie myk, bo co drugi post rozwiązuje skutecznie robiąc ctrl-v tej metody). Nie jest to jakis showstopper, ale wkurza.

Konstrukcja: Nie udało mi się w pełni dopasować tego do mojej łapy, mimo tylu bajeranckich ustawień. Po prostu ma mało anatomicznie-ergonomiczny kształt. Np. podstawka pod dłoń jest pozioma i płaska, po pewnym czasie wrzyna się i robi się niewygodna o ile nie ma się odpowiednio ustawionej dłoni.

Materiał z którego wykonano rączke przypomina nieco gumę i faktycznie jest lepszy od zwykłego śliskiego plastiku, ale niewiele. Dość powiedzieć, że po ostatnim emocjonującym locie w Falconie z podejściem nad cel poniżej 200ft z dłoni dosłownie lał się pot :) Ręka poci się mniej, niż na moim starym, plastikowym joysticku, ale to wciąz nie jest to. Kupiłem sobie rękawiczki skórzane bez palców i w nich latam :) Oczywiście trzeba brać pod uwagę, że piszę to siedząc w ponadtrzydziestostopniowym (ale długi wyraz) upale, w którym poci się wszystko i wszędzie.

Urządzenie jest dosyć lekkie, ale nie skacze i nie przesuwa się. W razie czego, zawsze pozostaje taśma dwustronna, ale ja nie mam problemów.

Sprężyna jest średnio mocna, wolałbym twardszą, ale to kwestia gustu.

Niektóre guziki są zrobione mało dokładnie, tzn. mam wrażenie, że zaraz odpadną, tak się telepią w siodełkach - konkretnie numer 6, czyli po prawej od grzybka sprawia wrażenie, że trzyma się na włosku i guzik 3 lubi odskakiwać nieco w górę po podważeniu, co zdaża się przy przekładaniu kciuka - nic wpływającego bezpośrednio na ich używalnośc, tylko takie niuanse. Nie wiem też, czy to problem mojego egzemlparza czy całej serii. Spust chodzi za to bardzo fajnie i nie sprawa wrażenia łamliwego. Grzybek ma mocno zaznaczone punkty, dokładnie czuje się, kiedy wskakuje trigger.

Przepustnica wcale nie jest tak niewygodna, jak wszyscy mówią, przynajmniej dla mnie :) Daje radę, chodzi z dokładnościa 1-2%. Za to orczyk (skrętny drążek) jest niewygodny i ciężko nim np. kontrować moment ściągający przy starcie Spitami czy innymi 109. Z powodu małego skoku łatwo przedobrzyć i wtedy fikamy koziołka przez skrzydło :) Ale taki już urok wszystkich wbudowanych w joye orczyków, po prostu siłą rzeczy musi to mieć mały skok, bo inaczej niewygodnie by było.

Światełka wkurzają, bo kiedy zapuszczam ściąganie plików na noc, to muszę odłączać joya z USB, żeby zgasło cholerstwo i nie dawało po oczach. Nie lubię spać przy takich światełkach, nawet zapalona lampka Numlock na klawiaturze potrafi mnie wnerwić, jeśli to jedyna rzecz, jaką widzę w ciemności. Może jakiś porąbany jestem :D

Tak sobie stoi i świeci

Podstawkę można ustawić na trzech czy czterech wysokościach, nie da się regulować jej pochylenia. Można też w ogóle ją odkręcić, jak ktoś ma fetysz.

Rozmazana główka.

Tu widać, że kciuk leży jakby na dwóch przyciskach i używając czubka można wcisnąć nr 5, a kostką (tak jakby stawem, wiecie) nr 3. Całkiem wygodne.

Moja czaderska rękawiczka.

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #99 dnia: Lipca 14, 2006, 19:08:17 »
This is cmd.lt Jake Graffton......"Cool Hand" :020: :020: :020:
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #100 dnia: Lipca 27, 2006, 18:44:52 »
Heh.. to chyba "Karząca Ręka Sprawiedliwości"

właśnie zerknąłem na stronkę podaną powyżej i... o mało z krzesła nie spadłem !!! Spójrzcie na to!!

1) http://www.pixmania.com/pl/pl/89009/art/thrustmaster/joystick-hotas-cougar.html#

i tu

2) http://www.pixmania.com/pl/pl/323542/art/saitek/joystick-throttle-x52.html

Aż mi się wierzyć nie chce.. Czy tam jest jakiś haczyk? Może coś gdzieś małym białym drukiem na białym tle napisali ?? Bo jeśli nie to chyba zacznę oszczędzać na HOTASa z prawdziwego zdarzenia  :021:
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: Lipca 27, 2006, 19:04:52 »
ZTCW pixmania to sklep z siedzibą we Francji, stąd inne (niższe) ceny niż na naszym zadupiu. Haczykiem mogą się okazać duże koszty przesyłki, chociaż luzie z tego forum zamawiali i nie było z tym problemów (http://www.il2forum.pl/index.php/topic,6828.0.html pod koniec tematu).

Bartolnikow

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: Sierpnia 11, 2006, 12:24:43 »
Sama przepustnica nic Ci nie da, bo podłącza się ją przez joystick, zresztą nie wiem, kto by chciał sprzedać pół zestawu.

Byś się zdziwił :) Ale to niestety nie przepustnicę sprzedają...
http://cgi.ebay.pl/Saitek-J24C-X45-Flight-Control-System-Joystick-Throttle_W0QQitemZ120018206486QQihZ002QQcategoryZ74944QQrdZ1QQcmdZViewItem

« Odpowiedź #103 dnia: Sierpnia 11, 2006, 13:07:16 »
Ktoś pisał, że Saiteki EVO Force mają przetworniki optyczne, a zwykłe EVO potencjometry. Jak jest w EVO Wireless?

Pytanie padło już jakiś czas temu, ale ponieważ dopiero ostatnio rozebrałem swojego, więc odpowiadam:

Potencjometry.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline dekar

• *
  • http://www.youtube.com/watch?v=eOjWdKbvoZE
« Odpowiedź #104 dnia: Sierpnia 21, 2006, 09:38:09 »
Witam Asów Przestworzy (Łamaczy joy-stick'ów).

Ja również posiadam sprzęt o jakim tutaj panowie rozprawiacie natomiast co do marki i modelu to nie ma się czym chwalić a w zasadzie to nawet wstyd się przyznać i mimo to nie narzekam i niejednokrotnie manto spuszczam właścicielom "mistrzowskich maszyn".

Jeśli macie jakieś informacje na temat joja z przepustnicą i orczykiem w przystępnej cenie to proszę o namiar.

Serdecznie pozdrawiam