Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 350336 razy)

Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #120 dnia: Listopada 10, 2006, 23:31:57 »
Panowieja się chwalić nie lubię ale kilka tygodni temu udało mi się, podkreślam, "udało mi się " kupić na Allegro Saiteka X52 , nówkę z paragonem z września 2006 za 250zł , oczywiście sprawnego i w pudełku, no wogóle jak ze sklepu + 2 lata gwarancji (podobno nieudany prezent) więc namawiam, jeśli się komuś nie śpieszy z kupnem, to warto czasami poczekać. Ja na Allegro polowałem na taką okazję 2 misiące, ale warto było.  :020:

ps. nie zmyślam, nówka x52 za 250zł  :012:  :012:  :012:
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: Listopada 12, 2006, 01:19:43 »
...brakuje mi testu Joy'ów do 100 zł bo nie kupie sobie Saiteka za 145zł czy modelu z osobną przepustnicą za 380- 460zł. Czasem grając też z chłopakami i gadając na TS brakuje mi odrobine  poczucia chumoru wyluzowania, bo przecież pilot to nie usztywniony super bohater, twardziel ale zwykły człowiek, którego pasją jest latanie. Niestety gorzej jak spoza drązka czy wolantu przestaje dostrzegać drugiego człowieka. Warto zastanowić się po co się tu spotykamy, co nas łączy ale jednocześnie zdać sobie sprawę z tego co jest najważniejsze w życiu i, że fajnie jest polatać w sieci choćby dlatego, że jest ktoś kto chce z Tobą latać.
Nie jestem twardzielem w potocznym tego słowa znaczeniu ale nie chce też być maniakiem sprzętu. Chce poznać na tym forum ludzi, którzy bedą dzielić ze mną moją pasję-lotnictwo i nie będe musiał się stresować, że nie wiem jaki ciąg ma każdy z silników Mig'a 29, że mój joistick, mój komputer czy cokolwiek innego nie pasuje do obecnego stylu. Nie wiedza to nie to samo co głupota a latanie na joyu za 400 nie zrobi z nikogo dobrego symulotnika.
Serdecznie Pozdrawiam ...Wasz oddany forumowicz         Przemysław vel Eskel
PS: Bardzo proszę aby nie traktować mojej wypowiedzi jako jakiegokolwiek zarzutu, a raczej refleksją nad oczekiwaniami, kierunkiem rozwoju, jak również ewentualnymi zagrożeniami dla naszej społeczności.

Drogi Przemysławie
Po przeczytaniu twojego tekstu, jako osoba która stosunkowo niedawno zaczęła zamieszczać na tym forum swoje epistolarne wynurzenia, czyli mająca jeszcze w miarę obiektywne spojrzenie pragnę Cię zapewnić i uspokoić bo wszelkie Twoje obawy co do zagrożeń tej społeczności są nieuzasadnione.
Cała czołówka tego forum to dziwacy i romantycy czyli idealne zestawienie przesłanek osobowości określanej jako „pasjonat lotnictwa”. Tylko romantyk może zafascynować się lotnictwem a by uprawiać je czynnie trzeba być jeszcze trochę wariatem, masz tu jednych i drugich … coś cię jeszcze niepokoi Eskelu ?

In plus należy natomiast podkreślić to, że niejednokrotnie ci osobnicy mają sporą wiedzę merytoryczną i potrafią powiedzieć/wyszperać np jaki ciąg ma silnik MiG’a 29. Totalną rewelacją jest fakt, że znajdziesz nawet Kogoś kto tym bóstwem lata. Tu nieśmiało puka do nas wiadomość, że by zrealizować swoją pasję potrzebna jest jeszcze trzecia przesłanka - wiedza przeogromna.

Ironią losu jest, że większość pasjonatów lotnictwa mimo spełniania obu pierwszych, głównych przesłanek (tj bycie romantykiem i wariatem) może się zrealizować jedynie na kanapie przed PC.
Histerycznie próbując podnieść realizm swoich doznań inwestują w hardware i nie powinno Cię zaskoczyć, że okazuje się to proporcjonalnie kosztowne do obiektu pasji … mamy chyba kolejną przesłankę spełnienia.

Drogi Eskelu, jeżeli dobrze zrozumiałem Twój punkt widzenia to zapewniam Cię, że Ty nie potrzebujesz joysticka w ogóle bo przy takim założeniu to i klawiatura wystarczy, lepiej zainwestuj tę stówę np w lepszą kartę VGA … albo zdeponuj ją u małżonki (murowany plus)

Ja osobiście mam Logitech Freedom 2.4 Cordless 

Gdy go kupowałem nie byłem jeszcze świadom korzyści z takich rozwiązań jak np. osobna przepustnica itp. Nie wdając się w opis szczegółów działania powiem, że jestem b zadowolony z działania technologii bezprzewodowej, ergonomii i design’u.

Co do twojej konkluzji, pomijając fakt, że głupi trafi się zawsze i wszędzie, i nic tego nie zmieni to dobrym można być ale jak nie masz kontrolera to nie będziesz kontrolował.

Jest to moja lużna refleksja, zabrania się obrażania i łapania mnie za słowa.

Hornet

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: Listopada 13, 2006, 10:39:51 »
Czy wiadomo już kiedy wyjdzie X-52 Pro? Noszę się z zamiarem kupna HOTAS'a i będzie to chyba X-52, ale jeśli wersja Pro ma ukazać się niebawem to może jednak warto poczekać  :002:

Cloud

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: Listopada 25, 2006, 19:06:56 »
na poczatek witam serdecznie wszystkich na forum, ale przejdzmy do rzeczy. jako, ze ostatnio mam nadmiar wolnego czasu odkurzylem polki z grami i chwycilem sie za starego ila. no wlasnie -  chcialbym troche polatac ale nie widze sensu w inwestowaniu duzych sum w joy'a, gdyz traktuje to jako chwilowa zabawe. na forum jest troche napisane o tanim sprzecie, ale wole sie jeszcze na wszelki wypadek zapytac co wybrac:

Logitech Attack 3
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8697

Saitek Joystick Stick ST90
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10829

Tracer TR-JF JetForce V2
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=26500

czy jednak warto dolozyc te pare zlotych i kupic cos lepszego?

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #124 dnia: Listopada 25, 2006, 19:33:42 »
Tego Tracera za tę cenę sobie daruj.W marketach znajdziesz takiego samego za 25-30 zł.Na temat reszty się nie wypowiadam
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: Listopada 25, 2006, 19:41:03 »
Z logitechów to ja bym nie schodził poniżej http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=1992
Można nówki dostać tak z 10-15zł taniej, niż w komputroniku.

Wygodniejsza przepustnica i obrotowa rączka (rudder) - średnio precyzyjna w locie ale ułatwia mimo wszystko np. starty albo lądowania przy bocznym wietrze. A dopłacasz ze 15-20zł.

Ps, traktuj to sobie jako chwilową zabawę, ale zobaczysz, że się wciągniesz ;)

Cloud

• Gość
« Odpowiedź #126 dnia: Listopada 29, 2006, 15:18:06 »
nie mam zamiaru kupowac poprzez komputronik, podalem go raczej jako przyklad. bylem dzisiaj w kilku sklepach, ale specjalnie nie bralem pieniedzy zeby nie kupic czegos pochopnie :P mialem w rekach pare joyow i musze powiedziec ze wywarl na mnie wrazenie saitek cyborg evo. nie mowie juz o tym, ze posiada wiecej przyciskow czy funkcji, ale po prostu lepiej lezy w dloni. wydaje sie takze bardziej stabilny i wykonany z lepszej jakosci materialow (szczegolnie raczka) co sobie bardzo cenie. przeczytalem wiec komantarze na necie o nim i ogolnie tez jest pozytywnie. co prawda jest drozszy niz zakladalem ale chyba jednak sie skusze. jakby ktos mial cos przeciw temu joystickowi bylbym wdzieczny za kazda uwage. w weekend wybieram sie na zakupy :)

Przypominam koledze o stosowaniu poprawnej pisowni. Zdania rozpoczynamy wielką literą. Dziadek Kos
« Ostatnia zmiana: Listopada 29, 2006, 15:23:18 wysłana przez Kos »

« Odpowiedź #127 dnia: Listopada 29, 2006, 16:11:19 »
Saitek cyborg evo mimo, że ma niby 12 przycisków, to tak naprawdę da się korzystać tylko z 9 (ręka obsługująca drążek bedzie przeszkadzać w obsłudze 3 pozostałych- w podstawie). Obsługa przepustnicy też nie jset najwygodniejsza. Do tego sprężyna mogłaby być dużo bardziej miękka. Mimo to, jakoś jeszcze nie znalazłem lepszego sprzętu za tą cenę.

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #128 dnia: Listopada 29, 2006, 20:01:33 »
Seria Cyborg jest przeznaczona dla lewo i prawo ręcznych.Po za tym nie znalazłeś lepszego za tę cenę z prostego powodu-coś takiego nie istnieje  :021:
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #129 dnia: Listopada 29, 2006, 21:27:13 »
Eskel jak chce się grać w simy to nie trzeba dżoja ważne są chęci a apetyt rośnie w miarę jedzenia. Mam taki przypadek mój bardzo drogi kumpel z którym razem zaczynaliśmy latać w Hornet 3.0 w Iła itp. Ukradli mu kompa jego Logitach Wingman 2 się rozleciał a zarobki też nie te co powinny być a żyć trzeba. Staje na głowie żeby mieć kompa i dzoja X52 bo na niego się uparł i strasznie mi zazdrości że to mam i  mogę sobie wieczorem polatać pogadać na  forum  itp. Ale wierzę że będzie dobrze z Mazakiem kombinowaliśmy jak nie wiem ( dzięki Mazaku i tak się jeszcze muszę odwdzięczyć za poświęcony czas) by kupić coś w miarę dobrego i z przyszłością pod nowe simy .
I to jest właśnie to zboczenie do latania w simy i nie tylko bo wokoło tego tworzy się specyficzna otoczka więc albo się to ma we krwi albo gra idzie po tygodniu w odstawkę .

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #130 dnia: Listopada 29, 2006, 22:42:08 »
Ale wierzę że będzie dobrze z Mazakiem kombinowaliśmy jak nie wiem ( dzięki Mazaku i tak się jeszcze muszę odwdzięczyć za poświęcony czas) by kupić coś w miarę dobrego i z przyszłością pod nowe simy .

Grzeczny bądź i rosnij duży. Nie ma o czym mówic :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Tygrys205

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: Grudnia 04, 2006, 21:38:20 »
Chciałbym się zapytać szanownych forumowiczów-pilotów po ile chodzą teraz Saiteki X45? Pytam się, ponieważ chciałbym wymienić mojego wysłużonego Geniusa F22X na coś nowego i dobrego a z przeczytanych Waszych wypocin wynika, że Saitek to dobra czy też b. dobra marka. Z zakupem poczekam do stycznia, więc jeszcze uzbieram dość kasy na lepszy sprzęt niż mój żęch o ile cena Saiteka nie przekracza 200-250zł (w co wątpię niestety).

Pozdrowienia dla wszystkich lotników.

« Odpowiedź #132 dnia: Grudnia 04, 2006, 22:15:15 »

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #133 dnia: Grudnia 04, 2006, 22:29:10 »
Saitek cyborg evo mimo, że ma niby 12 przycisków, to tak naprawdę da się korzystać tylko z 9 (ręka obsługująca drążek bedzie przeszkadzać w obsłudze 3 pozostałych- w podstawie). Obsługa przepustnicy też nie jset najwygodniejsza. Do tego sprężyna mogłaby być dużo bardziej miękka. Mimo to, jakoś jeszcze nie znalazłem lepszego sprzętu za tą cenę.
Przycisków to ma niby.... 30  -  z shiftami i nie licząc hata.
Sprężynę możesz skrócić   :banan
Jak się dobrze i sprytnie rękę ułoży to palce i dłoń lewej ręki obsłużą dwa shifty. A pozostałe dwa prawe przyciski to np. skok (trzymanie wajchy już nie potrzebne), albo makro do wciągnięcia podwozia Wildcata  :003:
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Rysiu

• Gość
« Odpowiedź #134 dnia: Grudnia 06, 2006, 20:54:26 »
A to do czegoś się nada? Czy lepiej już na klawie grać?

http://allegro.pl/item144557922_markowy_joystick_trust_na_usb_najtaniej_wyprzedaz.html