Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 350381 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rafalg78

• Gość
Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #390 dnia: Maja 31, 2008, 21:59:26 »
Ja poluję na Thrustmaster Cougar. Znalazłem w Sirius.pl za 699zł.
Myślę, że w tej cenie jest baaardzo konkurencyjny w stosunku do Saiteka i CH.
Co myślicie o tym?

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #391 dnia: Maja 31, 2008, 22:09:36 »
spider, Black Widow wygląda fajnie i pewnie jest wygodna ta przepustnica, ale Speedlink to beznadziejna firma. Miałem kiedyś wajchę od SL (model wyższy nawet niż BW) i nie dawała się nawet poprawnie skalibrować. Problem ten nie był odosobniony, to samo jest nawet z kierownicami dla simracerów. Po prostu sprzęt supermarketowy, trzymać się z daleka.

A szkoda, bo design fajny.
Bierz albo Saiteka Cyborg EVO albo Aviatora.

rafalq78, Saitek X52 kosztuje teraz 350zł więc raczej cenowo to ten Cougar średnio konkurencyjny ;)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #392 dnia: Maja 31, 2008, 22:12:16 »
rafalq78, Saitek X52 kosztuje teraz 350zł więc raczej cenowo to ten Cougar średnio konkurencyjny ;)

I troszkę bardziej userfriendly.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #393 dnia: Maja 31, 2008, 22:42:50 »
Spider ja bym polecił jeszcze ten do rozważenia: http://www.allegro.pl/item367836005_thrustmaster_flight_stick_x_ps3_pc_.html
Sam używam wprawdzie modelu z osobną przepustnicą, ale na sam joy nie narzekam. Chociaż Aviator też wygląda ciekawie.

spider103

• Gość
« Odpowiedź #394 dnia: Czerwca 01, 2008, 00:51:20 »
Jeszcze się odezwę do was koledzy piloci jak będe tuż przed zakupem ale wielkie dzięki za pomoc widzę że można na was liczyć tak więc czystego nieba!! i pozdrawiam!!!! cześć!!!!

rafalg78

• Gość
« Odpowiedź #395 dnia: Czerwca 07, 2008, 23:35:43 »
BigMac, ale Saitek to nie Trustmaster, tak myślę. Ale doświadczenia nie mam.
Miałem Saiteka X45 i trochę mnie denerwował. Szczególnie to że podstawki są za lekkie i często cały joy się ruszał, po drugie spust pod małym palcem dziwnie działał.
Ma ktoś doświadczenie z Saitekiem i Cougarem? Warto za 699zł przesiąść się na Kotka?

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #396 dnia: Czerwca 08, 2008, 08:56:20 »
@rafalg78 to nie podstawki w Saiteku są za lekkie, tylko nóżki gumowe są zbyt twarde i mało przyczepne. Przez pierwszy okres po zakupie x45 radziłem sobie przyklejając joya do biurka taśmą dwustronną, po czym poszedłem po rozum do głowy i wymieniłem nóżki na bardziej miękkie i przyczepne. Obecnie nie mam najmniejszych problemów z przemieszczaniem joya ani przepustnicy.
Co do przycisku pinkie, to używam go do nadawania na Team Speak, jest eksploatowany bardzo intensywnie i nie mam z nim żadnych problemów, nie wiem, co rozumiesz przez "dziwne" działanie w jego przypadku. Ogólnie rzecz biorąc x45 jest joyem, który przy pierwszym spotkaniu wydaje się mało wygodny i nieergonomiczny (w chwili gdy go zakupiłem posiadałem Afterburnera II oraz MS Sidewinder, oba jak wiadomo są kapitalne, jeśli o wygodę dłoni chodzi), przyzwyczajenie do x45 zajęło mi zaledwie kilka godzin, potem było już tylko lepiej. Zwłaszcza przepustnica jest można powiedzieć niemal doskonała, nieocenioną pomocą są również dwa Hat'y na joyu i kolejne dwa na przepustnicy właśnie.

Co do pytania o kotka, to w najbliższej przyszłości brak mi funduszy, ale zastanawiam się nad nim jako rozwiązaniem przyszłościowym, jednak mam dwie wątpliwości. Po pierwsze - co prawda kotek jest repliką prawdziwego kontrolera, a x45 to SF, jednak trzeba liczyć się z tym, że pilot wirtualny ma do obsługi przy pomocy drąga trochę więcej controlsów, niż rzeczywisty (w moim przypadku chodzi o dodatkowe potrzebne klawisze do obsługi FreeTracka, oraz Team Speaka, których w prawdziwej maszynie raczej nie ma :-) Obecnie używam do tego klawisza D na przepustnicy (centrowanie FT), pinkie (nadawanie w TS) oraz opcjonalnie jednego z suwaków na przepustnicy (zmiana czułości FT). Zastanawiam się czy w kotku po przypisaniu controlsów np pod Falcona mniej więcej w zgodzie z ich rzeczywistym przeznaczeniem pozostaną mi jakiekolwiek wolne przełączniki do obsługi wspomnianych funkcji.

Druga wątpliwość odnośnie Cougara dotyczy jego "twardości". Ogólnie wiadomo, że dżoj ten do miękkich nie należy, co może okazać się sporą wadą po przesiadce z x45, którego twardość jak najbardziej mi odpowiada. Wiem, że istnieją modyfikacje Cougara pozwalające zamienić go na drąga bezodchyłowego. Czy ktoś się orientuje, czy w podobny sposób można wymienić sprężyny centrujące na bardziej miękkie? A jeśli tak, to czy zestaw pierdółek do takiej modyfikacji można dostać w Polsce za jakieś normalne pieniądze?

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #397 dnia: Czerwca 08, 2008, 12:53:19 »
vowthyn na HOTASie z F-16 masz "UHF transmit" i "VHF transmit" których nie używa się w grze a pasują wyśmienicie pod TSa. Nie jest chyba używane jeszcze jakieś położenie CMS switcha (bo jest utajnione), ale nie jestem pewien. To chyba nie dotyczyło wszystkich wersji. W każdym razie, ze dwa-trzy dodatkowe guziki się znajdą.

Mod na bezodchyłowe sterowanie nie polega na wymianie sprężyn i przeróbka na miękkie sprężyny nie ma z nim nic wspólnego. Ale pewnie jest to możliwe.
Zapomnij o dostaniu jakichkolwiek zestawów do kota w Polsce, a już na pewno w normalnych cenach.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #398 dnia: Czerwca 08, 2008, 13:10:05 »

Mod na bezodchyłowe sterowanie nie polega na wymianie sprężyn i przeróbka na miękkie sprężyny nie ma z nim nic wspólnego. Ale pewnie jest to możliwe.

Wiem, że to nie to samo. Właśnie dlatego zaawansowane grzebanie w mechanice i elektronice (wymiana potów na tensometry + "usztywnienie" drąga) wydają mi się znacznie bardziej skomplikowane niż zwyczajna wymiana sprężyn, na bardziej miękkie, a mimo to są możliwe. Dlatego miałem nadzieję, że wymianę sprężyn da się załatwić w miarę prosto i niewielkim kosztem.  Pytanie tylko - czy są one w miarę konwencjonalne, czy też mają jakieś może dziwaczne kształty lub zaczepy, które uniemożliwiałyby znalezienie zamienników?
Słyszałem również, że pomimo metalowej konstrukcji zewnętrznej w środku znajdują się jakieś plastikowe elementy o względnie kiepskiej trwałości. Czy ktoś może to potwierdzić?

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #399 dnia: Czerwca 14, 2008, 16:20:58 »
PCB? :D Generalnie to nie ma co się tam połamać - chyba że mamy zamiar Kotkiem rzucać.

Sprężyny są mocne, to prawda, ale po kilku dniach latania przyzwyczaiłem się do nich i całkowicie zapomniałem o tym jak w X52 leciutko macha się wajchą. Są jakieś mody, które wymieniają cały mechanizm "sprężynowy" (np. Uber2), ale nie wiem czy po nich Kotek zaczyna lekko chodzić.

Kupując Cougara trzeba być przygotowanym na to, że trzeba będzie przy nim na początku sporo pogrzebać. Coś nasmarować, przestawić detenty, wymienić poty na nowe :icon_confused: (tak było w moim przypadku). Niemniej kiedy już się przebrnie przez ten etap to przyjemność z latania jest nieporównywalnie większa.

PS.
Mała ilość przycisków na Kotku wcale nie oznacza, że mamy małe możliwości przypisywania klawiszy. W rzeczywistości to można przypisać nawet więcej niż na X52 :)
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #400 dnia: Czerwca 14, 2008, 16:44:26 »
Dzięki za wszystkie porady. Dużo czytam, powoli zagłębiam się w tematykę Cougara i dojrzewa we mnie straceńcza myśl o jego zakupie. Nigdzie mi się nie spieszy, mój x45 sprawuje się całkiem dobrze więc mam dużo czasu na przygotowania i zbieranie kasy. Cougara rozpatruję, jako zakup na bardzo długo, i wydaje się być do tego odpowiedni (solidna metalowa konstrukcja i przede wszystkim rozbudowane community "świrów" pozytywnie zakręconych na jego punkcie, co jak się wydaje gwarantuje bardzo długą żywotność tego sprzętu). Jeśli zdecyduję się na zakup, to z całą pewnością mając w perspektywie również zakup moda NXT2, czyli nowe kołyski z dwoma zestawami sprężyn różnej mocy do wyboru + do tego czujniki Halla. Alternatywą pozostaje oczywiście x52 pro,  kosztuje 1/4 tego co kotek i niby ma  wszystko, czego potrzeba, jednak brakuje mu do Cougara tej specyficznej otoczki ;-) Jakoś strasznie mnie korci żeby położyć łapska na metalowej rękojeści :-)

« Odpowiedź #401 dnia: Czerwca 14, 2008, 22:47:30 »
Alternatywą pozostaje oczywiście x52 pro,  kosztuje 1/4 tego co kotek i niby ma  wszystko, czego potrzeba, jednak brakuje mu do Cougara tej specyficznej otoczki  Jakoś strasznie mnie korci żeby położyć łapska na metalowej rękojeści

Tylko czy jest sens wydawać tyle kasy by to poczuć, skoro X52pro jest na prawdę dobry i ma rozbudowany profiler a też pozwala to i owo poczuć  :118: . Ja latam na x52 (zwykłym) i za nic bym go nie wymienił, no chyba że na Pro  :004:
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #402 dnia: Czerwca 15, 2008, 10:45:09 »
Napisałem do Iana z forum Frugals, który zajmuje się produkcją moda U2NXT. Koszt tego moda (przypomnę - nowe kołyski i sprężyny) to 490 AUD (dolarów australijskich) czyli po obecnym kursie lekko ponad 1000PLN (shipping included). Do tego dochodzą sensory Halla do dżoja (100USD) i do przepustnicy (72USD) co w sumie z kołyskami daje troszkę poniżej 1400PLN + do tego sam kotek, najtaniej w Polsce jest za około 700PLN czyli razem 2100PLN za dżoja prawdopodobnie idealnego. PolBaj nie doszukuj się w tym sensu, bo takie poszukiwania są z góry skazane na porażkę. To tak jakby doszukiwać się sensu w ganianiu za dziewczynami  :118: Co z tego, że bez sensu, jak po głowie chodzi "chcę to mieć" :-) x52 jest brzydki jak radioaktywna kupa, x52pro jest ładny i do przyjęcia, ale kotek to dzieło sztuki. Zaczynam zbierać kasę.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 15, 2008, 10:50:55 wysłana przez vowthyn »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #403 dnia: Czerwca 15, 2008, 11:30:59 »
Żebyś się nie rozczarował... zwłaszcza jak przyjdzie go programować. Za taką kasę wolałbym chyba skusić się na zestawik drąg+manetka+pedały od CH:

http://www.sklep.pilots.pl/product_info.php/cPath/60_32/products_id/58

I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #404 dnia: Czerwca 15, 2008, 12:35:24 »
A może używane?
http://www.fighterops.com/forum/showthread.php?t=8864

"Thrustmaster HOTAS Cougar (Serial#16489) with IJ's UberII Nxt Gimbal's, Hall Sensors for the stick, leather boot mod and dust covers."