Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 351627 razy)

radoslavv

• Gość
Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #690 dnia: Maja 17, 2010, 20:34:33 »
Zostawszy zgnębiony w dziale o Ile2 usunąłem tam wątek i wale tutaj, mam nadzieję mniej się narażać na ostrzał.  :005:

Sprawa wygląda następująco. Kolega ma w sobotę weselicho. Jako że lubi grac w symulatory, zwłaszcza w grę o Iłach, stąd wpadłem na pomysł, że mu sprezentuję joya, bo narzekał kiedyś tam na granie na klawie. Po przeczytaniu kilku artykułów i rożnych postów na forach zastanawiam się nad takowymi strzałami (do 200zl):

1) Saitek Aviator
2) Saitek EVO Force
3) Thrustmaster Flight Hotas Stick X

Ogólnie najfajniej wygląda nr 3, ale ze wiem, ze wygląda ma tu najmniej do powiedzenia, stąd zwracam się do Was z prośbą o poradę. Widziałem, że sporo osób poleca Aviatora, ale opinie też dobre są a propos tego Thrustmastera, a ma on przepustnicę, a jako ze się nie znam, zastanawiam się czy to ważny element w grze. Macie jakieś porównanie tych joyow, czy po prostu nie marudzić i kupic Aviatora?

Pozdrawiam.
Radek.
« Ostatnia zmiana: Maja 17, 2010, 23:13:57 wysłana przez Syringe »

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
« Odpowiedź #691 dnia: Maja 17, 2010, 20:46:34 »
1)
3)
.
.
2)

Aviator nie dość że niezły, to jeszcze pierwsze wrażenie po wyjęciu z pudełka zapewni, jak gość grał na klawiaturze :)

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #692 dnia: Maja 17, 2010, 20:56:01 »
Przy czym 1) tylko w wersji na PC (AV8R 01 czy jakoś tak).
Opcja 3 też jest dobra.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #693 dnia: Maja 17, 2010, 21:57:17 »
Jeśli nie chcesz mieć na pieńku z panną młodą - zapomnij o joyu jako prezencie ślubnym  :007:. Ewentualnie jako pamiątka po wieczorze kawalerskim.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

radoslavv

• Gość
« Odpowiedź #694 dnia: Maja 17, 2010, 22:19:03 »
Oj tam panna młoda i tak mnie lubi. :P W takim wypadku skłonię się ku Aviatarowi, ale właśnie trochę mam obaw, a propos tej wersji o której mówicie, czytałem też gdzieś o tym, że mają inną ilość guzików czy coś? Skąd mam wiedzieć, ze wybieram dobra opcję? Będę zapewne kupował na allegro, znalazłem takę ofertę http://allegro.pl/item1027656682_joystick_saitek_aviator_do_ps3_i_pc_2_przepustnice.html (bom z Łodzi) ale u każdego sprzedawcy jest napisane że XBOX360 & PC albo PS2 PS3 PC. Nie widziałem wersji tylko na PC :( Czym mam się kierować, żeby był zadowolony. Jutro już muszę coś zamówić, jeśli miałbym nie brać od kogoś z Łodzi.  :008:
« Ostatnia zmiana: Maja 17, 2010, 23:18:33 wysłana przez Syringe »

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #695 dnia: Maja 17, 2010, 22:40:51 »
A odwiedzasz czasami strony producentów? Jak nie, to powinieneś.
http://www.saitek.com/uk/prod/joysticks.htm
http://www.saitek.com/uk/prod/av8r.htm

Sprawa jest prosta. Ten pod PC (bo rozumiem, że ma być pod PC) ma oznaczenie 01
http://ii.alatest.com/product/600x400/3/a/Saitek-Aviator-Black-PC-0.jpg

a tu do porównania masz pozostałe "wynalazki"
http://www.feedmygeek.net/wp-content/plugins/wp-o-matic/cache/efd00_saitek-aviator-01-07-09.jpg

radoslavv

• Gość
« Odpowiedź #696 dnia: Maja 17, 2010, 23:05:56 »
O ludzie, czy to wszystko musi być tak skomplikowane?  :015: Czyli rozumiem, że jeśli sprzedający nie mają joya z oznaczeniem 01 to mam go nie kupować? Tamte są do bani? Nie ma na allegro wersji PC tylko :( Może podpowiecie, gdzie wy kupowaliście, jeśli macie takowe wersje? W takim wypadku mam brać tego Thrustmastera?
« Ostatnia zmiana: Maja 17, 2010, 23:20:23 wysłana przez Syringe »

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #697 dnia: Maja 17, 2010, 23:19:44 »
A co tu niby jest skomplikowane?
Wygląda na to (wpisy na stronie Saiteka), że wszystkie Aviatory działają pod PC. Dla mnie największe potencjalnie ryzyko to to, że tamte 2 nie mają 3 trybów pamięci (?) (czerwone pokrętło). Resztę porównaj sobie sam.

Ja mam 01. Dziwne pytania zadajesz - to nie jest czarny kruk. Można kupić w sklepach. Thrustmaster jest gorszy (czujniki), ale też niezły.

radoslavv

• Gość
« Odpowiedź #698 dnia: Maja 17, 2010, 23:27:52 »
Bucic pytam, bo chce dobrze kupic i tyle. Napisaliscie, ze jesli Aviator to tylko wersja PC, stad moje pytanie czy jesli wezme tego z allegro, do ktorego dalem link to czy bedzie zly? Nie znam sie na tym zupelnie, a nie chce zeby ziomek byl niezadowolony. On przesiada sie z klawiatury na joya, wiec moze jednak nie bedzie az taki zly ten z allegro? Potrzebuje opinii czy po prostu warto go kupic i tyle, nawet jesli nie dostane wersji PC?

ps swojego kupowales przez neta?
« Ostatnia zmiana: Maja 17, 2010, 23:35:19 wysłana przez radoslavv »

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #699 dnia: Maja 17, 2010, 23:50:30 »
Tak jak napisałem - z opisów na stronie Saiteka wynika, że wszystkie typy będą działały z PC. Różnią się między sobą liczbą przycisków i pamięciami, co amatorowi klawiatury nie powinno przeszkadzać.

Nie, w sklepie w Warszawie.

« Odpowiedź #700 dnia: Maja 18, 2010, 01:47:24 »
Również szukam modelu wyłącznie na PC. Początkowo nie byłem w stanie nic znaleźć, dopiero po kilku stronach Google wypluło takie wyniki:
Podaję linki, gdyby ktokolwiek miał podobny problem jak ja ze znalezieniem tej konkretnej wersji (oznaczenie producenta bodajże PS33, wersje dodatkowo na PS3 i Xbox mają oznaczenie odpowiednio: PS40 i PS41, jeśli dobrze się przyjrzałem)

http://strefagracza.info/produkty.php?id=2340&kategoria_id=456
http://h4g.pl/Joysticki/JOY-SAITEK-AVIATOR
http://tinyurl.com/396tjlh (sklep DeniKomp.pl - Zabrze, link był potwornie długi)
http://sklep.madtech.pl/go/_info/?id=30365 (hurtownia)

Do wszystkich czterech źródeł wysłałem zapytanie czy na pewno mają model wyłącznie PC, a nie tylko PC/Xbox, PC/PS3. Do pierwszych trzech sklepów (detalicznych) dodatkowo pytanie o dostępność w magazynie/na zamówienie, a do hurtowni o ewentualną możliwość sprzedaży detalicznej lub wskazówki co do współpracujących z nią sklepów, przez które pośrednio możnaby położyć łapę na tym joysticku (których pewnie nie dostanę).

Jeśli dobrze rozumiem, chociaż mogę się mylić, to wersje pecetowo-konsolowe nie mają możliwości programowania funkcji przycisków w różnych trybach (czerwone pokrętło), mają ogólnie mniej przycisków (nawet nie licząc braku programowania) oraz ich przepustnica jest pojedyncza, niepodzielna (?) - tego nie jestem pewien.
"Every Man and Woman is a Star."
- Aleister Crowley

radoslavv

• Gość
« Odpowiedź #701 dnia: Maja 18, 2010, 08:21:33 »
Ja niestety nie mam czasu na dokladne szperanie. Poza tym z tego co widze, to i tak dostepnosc tej wersji jest znikoma. Koledze i tak raczej prezent bedzie sie podobal, bo tak jak pisalem, przesiada sie z klawy po raz pierwszy na joya. Mam jedynie nadzieje, ze w precyzji i jakosci wykonania te wersje sie nie roznia, jesli nie to powinno byc ok wszystko :)

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #702 dnia: Maja 18, 2010, 10:52:53 »
Tylko wersja PC Aviatora posiada podwójną przepustnicę i dedykowane oprogramowanie. Więc jeśli nie kupujesz tej wersji, to lepiej weź mu Thrustmastera, będzie miał człowiek więcej frajdy z osobnej przepustnicy.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

radoslavv

• Gość
« Odpowiedź #703 dnia: Maja 18, 2010, 11:37:09 »
Jestescie okropni :D Zamiast napisac, ze wszystko bedzie ok to jeszcze mi metlik robi no :) W opisie kazdego jest napisane ze ma podwojna przepustnice. Kurde no, robia wersje dzialajaca na PC, w sumie joy dedykowany dla IŁ-2 i komp bedzie go zle obslugiwal?  :karpik

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #704 dnia: Maja 18, 2010, 11:47:39 »
Będzie działał, ale wersja 01 ma WIĘCEJ funkcji.

To może tak - w wersji 01 każdemu przyciskowi joya można przypisać dowolne 3 różne funkcje (3 różne kombinacje klawiszy z klawiatury) i przełączać się między nimi za pomocą czerwonego pokrętła. W pozostałych wersjach nie ma takiej możliwości. Jest tylko jedna funkcja dla jednego przycisku na joyu.

Przykład (tylko w 01 tak):
Czerwonym pokrętłem przestawiasz w prawo w trzecie położenie i możesz teraz używać funkcji zupełnie innych niż dla tych samych przycisków, jak pokrętło jest ustawione "w lewo".

Jak tego nie czaisz, to już nikt Ci nie pomoże.