Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 350670 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #930 dnia: Kwietnia 07, 2011, 08:17:37 »
Ktoś ma jakieś opinie o tym Thrustmaster T.1600M ?

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #931 dnia: Kwietnia 07, 2011, 08:23:15 »
Dokładność jaką wykazał w testerze zrobiła na mnie wrażenie.. Rozważę jego zakup jak mi już X52 całkiem zdechnie.
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #932 dnia: Kwietnia 07, 2011, 08:44:16 »
OK. To biorę :D. Postaram się napisać recenzję jakaś. Jak mi się nie spodoba to zobaczycie go na SPRZEDAM/ZAMIENIĘ :D

Offline Jocker

• JG300
  • *
« Odpowiedź #933 dnia: Kwietnia 14, 2011, 00:04:58 »
Panowie, czy jest ktoś wstanie polecić mi joystick do Sturmovika? Nie patrząc na przedziały cenowe. Myślę głównie o Logitechu G940 ale boje się, że poczuje te straszne zębatki nie wspominając o precyzji tego czegoś.  :-\

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #934 dnia: Kwietnia 14, 2011, 07:11:04 »
W chwili obecnej, ani Saitek, ani Logitech nie mają nic dobrego w ofercie (może potencjalnie prócz Saiteka X52), sprawdź Thrustmastera - Warthog, albo T.16000M, zależy ile chcesz wydać i co dostać.

Offline Jocker

• JG300
  • *
« Odpowiedź #935 dnia: Kwietnia 14, 2011, 11:39:01 »
Czyli ten G940 to zła opcja? Ten Warthog jakiś taki...nowoczesny jak dla Sturma.  :002: Ale jeśli nie ma nic innego? Tak jak pisałem, nie patrzę na cenę.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #936 dnia: Kwietnia 14, 2011, 11:41:40 »
Na temat tych joysticków na forum już jest tyle informacji, że powinieneś sam sobie na to pytanie odpowiedzieć.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #937 dnia: Kwietnia 14, 2011, 11:44:38 »
Jeżeli nie patrzysz na cenę, to Warthog + pedały (Saitek lub CH... albo najlepiej samoróbka) jest najlepszą opcją niezależnie od tego na czym się lata.

Oczywiście trzeba pamiętać, że prawda jest taka, że nic nie ma wad, błędów i problemów i jedyne co w tym wątku robimy to polecamy to co ma najmniej niedociągnięć ;)

Warto poczytać wątek poświęcony temu zestawowi:
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,12341.0.html

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #938 dnia: Kwietnia 14, 2011, 12:11:15 »
Jakiś czas temu dojechał do mnie ten Thrustmaster T.1600M.
Opis:D
- nieporównywalna precyzja na + (porównuje do Logitecha Wingman 3D (elo)PRO ).
- możliwość konfiguracji pod lewo i prawo ręcznych.
- z ergonomią mogło by być lepiej (porównuje do Logitecha Wingman 3D (elo)PRO ).
- za mało przycisków wokół HAT'a i są one trudniej dostępne niż w Wingmanie (jak dla mnie).
- joy jest dość...miękki :P w obsłudze. Sprężyna w Wingmanie jest silniejsza, dla niektórych to wada dla innych zaleta.
- mały zakres przepustnicy - ale to mi nigdy nie przeszkadzało.
- joy ma mniejszą czułość niż Wingman, ale jest ona zadowalająca. Przez to nie szarpie się tak samolotem.
- duża ilość przycisków na samym joy'u.
- brak przycisku pod kciukiem, gdy on spoczywa - takiego jak w Wingmanie (przyzwyczaiłem się).

Generalnie joy jest pod pewnymi elementami lepszy od LW3D Pro, pod niektórymi lekko gorszy. Wingman ma chyba lepszy wygląd też jak dla mnie.
Thrustmaster T.1600M jest udanym produktem i myślę, że jest porównywalny do tego co można dostać za 130 - 160 złotych.

Offline Jocker

• JG300
  • *
« Odpowiedź #939 dnia: Kwietnia 14, 2011, 16:33:48 »
Drogi Mazaku, wątki z wszystkimi liczącymi się tematami na temat jojsticków zostały wielkrotnie przeczytane a i tak mam wątpliwości co kupić. Dlatego pytam ogólnie, bo jak wiesz 1000zł piechotą nie chodzi.

Czy kolega Sundowner może mi opisać najważniejsze wady tego Trustmastera? (najlepiej pod kątem Sturma) Bo rozumiem, że jesteś jego właścicielem. narazie mam ten x52 + pedały. W x52 denerwuje mnie troche ta miękka wajha i ten delikatny luz. Jak to jest w przypadku Tustmastera?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #940 dnia: Kwietnia 14, 2011, 18:24:52 »
Nie, nie jestem jego właścicielem, gustuję w samoróbkach  :020:

Co do Warthog w Sturmie, to nie będzie jakiś większych problemów, szczególnie porównując z alternatywami. Jedynie z samym joyem/przepustnicą zdarzają się drobniejsze problemy czasami zmuszające do zaznajomienia się z usługami gwarancyjnymi firmy Thrustmaster.

Offline Jocker

• JG300
  • *
« Odpowiedź #941 dnia: Kwietnia 14, 2011, 21:49:43 »
A czy można na tym czymś ustawić sensownie trymowanie? Saitek x52 miał dwa fajne pokrętła. nie wiem jak tu to będzie wyglądało.

Nikt nie lata (albo latał) na tym joisticku w Sturma?

« Odpowiedź #942 dnia: Kwietnia 15, 2011, 19:36:21 »
Witam.

Ciezko mi cokolwiek znalesc wiec po prostu zapytam.
Krotko i na temat. Jaki joystick sposrod nizej wymienionych mozecie mi polecic. Dodam, ze latalem kilka lat temu na Saiteku Rumble Force, ale bylo to doswiadczenie raczej kilku dniowe. Nalezy wiec, traktowac mnie jako poczatkujacego :).

1. THRUSTMASTER T-FLIGHT HOTAS X
2. Joystick Thrustmaster T.1600M
3. Saitek X52

Normalnie pewnie zdecydowalbym sie na pozycje nr. 2 ze wzgledu na dokladnosc, ale brak osobnej przepustnicy mnie lekko demotywuje przed jego kupnem. Z drugiej jednak strony nie wiem czy taka przepustnica jest mi do szczescia potrzebna na poczatek i jak bardzo takie cos ulatwia latanie.

Chyba, ze macie jakies inne propozycje, np z FF ?....

Doradzcie, prosze.

Pozdrawiam.

« Odpowiedź #943 dnia: Kwietnia 15, 2011, 22:15:15 »
1. THRUSTMASTER T-FLIGHT HOTAS X
Mam ten joystick od miesiąca i sprawuje się świetnie :)

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #944 dnia: Kwietnia 20, 2011, 18:36:08 »
Czy kolega Sundowner może mi opisać najważniejsze wady tego Trustmastera? (najlepiej pod kątem Sturma) Bo rozumiem, że jesteś jego właścicielem. narazie mam ten x52 + pedały. W x52 denerwuje mnie troche ta miękka wajha i ten delikatny luz. Jak to jest w przypadku Tustmastera?
Thrustmaster też ma delikatny luz w położeniu neutralnym, nie więcej niż milimetr, nie przeszkadza to w niczym. Jest też odpowiednio twardy.

Warthog to dużo HAT'ów i przełączników, mało zwykłych przycisków i zero pokręteł. Jeśli ci to odpowiada, plus twarde przyciski i gorsza niż w x52 ergonomia (brak regulacji, ludzie o małych dłoniach mogą mieć problem), to możesz brać, bo nic lepszego w produkcji seryjnej po prostu nie ma. Jeśli nie, to pozostaje kombinowanie.

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"