Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 350622 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #1560 dnia: Kwietnia 23, 2020, 00:41:27 »
Ma, ale to nie jest hotas no i ma też swoje wady.

« Odpowiedź #1561 dnia: Kwietnia 23, 2020, 02:18:05 »
Martwa przepustnica (nie świeciła) to była kwestia sterowników. Zainstalowałem i miodzio. Muszę przyznać, że joy jest fajny i pasuje mi, więc już nie będę zmieniał. Kumplowi jednak nie zepsuł się skręt, tylko jeden guzik przestał działać. Lut załatwił sprawę.

« Odpowiedź #1562 dnia: Maja 04, 2020, 16:39:29 »
Chciałbym sobie wrócić po latach do latania, szczególnie że mogę sobie wreszcie pozwolić na jakiś lepszy sprzęt niż stary plastikowy TM Hotas v.1.
Czy pojawiło się na rynku coś ciekawego ostatnio? Czy warto obecnie brać Warthog (max budżet) czy może któraś wersja Saiteka X** (tfu, Logi) jest godna polecenia i dobra do casualowego grania? Chce pobawić się w DCS i IL2 ale jednak Flight Sim 2020 nadchodzi i myślę o Honeycomb w przyszłości.

« Odpowiedź #1563 dnia: Maja 04, 2020, 18:20:28 »
Zobacz sprzęt firmy Virpil. Warthog to teraz przeżytek. Z Saiteków jak dawniej X52 w wersji pro jest ok. X56 dostał nową rewizję (czarno -szarą) w której kilka mankamentów poprawiono. Niestety joysticki Saiteka posiadają słabej jakości potencjometry w tym niestety też na osi odpowiadającej za orczyk.

« Odpowiedź #1564 dnia: Maja 04, 2020, 19:48:47 »
Ale warthog jako przeżytek, bo się znudził i przejadł społeczności, czy też są jakieś problemy z kompatybilnością? Jest już u mnie w domu, ale to amazon, więc myślę nad odesłaniem. Właśnie pojawił się Saitek X56 szary/czarny za £170 vs £350 (warthog). Połowa ceny jakby nie było
Virpil ma ceny z kosmosu, rozumiem jakoś i w ogóle, ale to mi wygląda na sprzęt do symulatorów w NASA niż w domu ;)

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #1565 dnia: Maja 04, 2020, 20:07:12 »
Produkty Thrustmaster tylko sprawiają wrażenie wytrzymałych ale są dość ładne. Virpil, VKB jak dużo grasz lepiej to zniesie.

« Odpowiedź #1566 dnia: Maja 04, 2020, 20:22:10 »
Ale warthog jako przeżytek, bo się znudził i przejadł społeczności, czy też są jakieś problemy z kompatybilnością? Jest już u mnie w domu, ale to amazon, więc myślę nad odesłaniem. Właśnie pojawił się Saitek X56 szary/czarny za £170 vs £350 (warthog). Połowa ceny jakby nie było
Virpil ma ceny z kosmosu, rozumiem jakoś i w ogóle, ale to mi wygląda na sprzęt do symulatorów w NASA niż w domu ;)
Przeżytek bo konstrukcja w porównaniu do Virpila to przeżytek. Trzeba porównać. Klasa wyżej. Chodzi mi o bazę do joya.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1567 dnia: Maja 04, 2020, 20:24:23 »
Mój Warthog ma ponad 10 lat i jakoś się nie rozpada, tylko smarowania wymaga od czasu do czasu.

Joystick Virpil ma zdecydowanie lepszą mechanikę. Ale już sama rękojeść z przyciskami oraz przepustnica wykonane są na podobnym poziomie co Warthog, jeśli nie gorszym. Jeśli to Twój max budżet, to zostawiłbym Warthoga i ewentualnie w przyszłości pomyślał o dokupieniu samej bazy Virpil, jeśli spodoba Ci się i będziesz szukał czegoś lepszego.

Ale zdajesz sobie sprawę, że Warthog nie ma skrętnej rączki (orczyka)?
« Ostatnia zmiana: Maja 04, 2020, 20:31:25 wysłana przez some1 »
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1568 dnia: Maja 04, 2020, 20:38:08 »

Ale zdajesz sobie sprawę, że Warthog nie ma skrętnej rączki (orczyka)?

Tak, wiem, dzięki ;) Będę walczył na pedałach od G29 albo rozważe szybciej jakiś rudder set bo i tak się przyda do latania Cesną w MSie.
Zastanawiam się tylko cały czas czy dla paru godzin tygodniowo i głównie latania w singlu dla zabawy różnica między plastikowym X56 a Warthogiem będzie zauważalna (stąd nawet nie rozważam produktów Virpila ;) jakkolwiek zajefajne by one nie były).

« Odpowiedź #1569 dnia: Maja 16, 2020, 12:54:07 »
Cześć właśnie padł mi joystick, niby nic dziwnego żeby o tym pisać ale jednak opiszę sytuacje bo licho nie śpi  :evil:
Tak sobie wczoraj wieczorem latam i podczas spokojnego przelotu wiecie herbatka, błogi spokój itd...  Więc zacząłem się zastanawiać kurcze jak długo ja już mam tego Joya ?
10-15 lat  (Saitek Cyborg Evo)  i jeszcze się nie popsuł, myślę sobie spoko warto było go kupić żywotny sprzęt a ma już tyle lat . No aż tu nagle akcja, kilka manewrów i mam bandziora na celowniku, poszła seria i nagle klik spust nie reaguje :(
Już wiedziałem że coś jest nie tak mechanicznie z Saitekiem i myślę sobie kurcze ja to chyba wykrakałem sobie tą awarie  :x
Ale że mam podejście takie, że zanim coś wyrzucę i kupię nowe próbuje to naprawić, więc następnego dnia do dzieła zobaczymy co się uwaliło  ;)

Otwieram szybka analiza zniszczeń.

No i jest przyczyna wyłamane  mocowanie mikrostyku oraz uszkodzona jego blaszka .

Po małej walce z tą blaszką w końcu udało się ją osadzić tak by nie wyskakiwała z zawiasów a resztę skleić klejem  ;)

Odetchnąłem z ulgą ufff pacjent żyje operacja się udała . ;D
Męczy mnie natomiast jedna myśl, jak długo będzie jeszcze sprawny i czy czasem nie kupić nowego Joya ?
Coś w podobnym przedziale cenowym co Saitek Evo ok 300-500 zł  macie jakieś propozycje coś nowego się może pojawiło godnego uwagi na rynku  ?

« Odpowiedź #1570 dnia: Maja 16, 2020, 14:05:13 »
Miałem wcześniej tego Saiteka. Aż łezka z sentymentu się w oku zakręciła.  Niestety przerosło mnie jego rozkręcenie... A raczej ponowne skręcenie. :D

Ja po tym joysticku przesiadłem się na Thrustmaster T.16000M. I po paru latach użytkowania bardzo sobie chwalę. Jak za tą cenę całkiem niezły joystick (na czujnikach magnetycznych). Sporo przycisków. Tylko przepustnica tragiczna. Jest też w wersji z przepustnicą osobno, ale jeśli już kiedyś się zdecyduję na zakup zestawu, to na pewno nie będę oglądał się wtedy za rozwiązaniami budżetowymi.

« Odpowiedź #1571 dnia: Maja 16, 2020, 15:00:21 »
Świetny joy. U mnie działał prawie 20 lat (pierwszy). Padł rudder, ale jako taki naprawiłem. Drugi po 2 latach to samo: "wciśnięty" spust. Może kiedyś rozkręcę, ale kupiłem X52.

« Odpowiedź #1572 dnia: Maja 16, 2020, 17:38:47 »
Mam wersję Evo Force. I też miałem kilka lat temu problem ze spustem, często po naciśnięciu pozostawał w tej pozycji. Pomogło odgięcie blaszki mikrostyku i delikatne poluzowanie śruby w okolicach spustu. Działa bez zarzutu do dziś :)

« Odpowiedź #1574 dnia: Czerwca 17, 2020, 10:30:59 »
Z cyklu pt. "Znalezione w internetach".
Thrustmaster coś tam kombinuje: