Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 350478 razy)

Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #1605 dnia: Stycznia 06, 2021, 20:34:35 »
Odnośnie T16000 - spoko joystick za niewielkie pieniądze. Wcześniej miałem Saiteka EVO (RIP). Chodziło mi o to, że na takim czymś też da się latać. Teraz szukam jednak czegoś na bogato. Z rozbudowaną przepustnicą, tak żeby to był faktycznie HOTAS a nie HOTASAK (And Keyboard ;) ).

X52 - raczej ni nie pasuje, z ww. powodu. Ale swoją drogą intrygujące, że ten sprzęt nadal jest w sprzedaży normalnie (np. w X-Kom), a Rhino nie jest nigdzie dostępny. Czy ktoś wie może co jest tego przyczyną? Na stronie Logitecha jest podane tylko "wyprzedano". To kurde nie mogą więcej egzemplarzy wyprodukować, czy o co chodzi? Czy może Logitech szykuje już jakiegoś następcę? BTW cena podana na stronie producenta to 1149 PLN. :/

Odnośnie tego Warthoga - jeszcze poczytam recenzje. Ta promocja trwa jeszcze 11 dni. Jeśli mam być szczery to jakoś bardziej kusi mnie ten X56 - głównie wyglądem i integracją z G HUB. Nie uważam, żeby to był produkt z gatunku tandeta plastikowa, ale zresztą plastik mi nie przeszkadza. Nie będę tym gwoździ wbijać. A Warthog też przecież nie jest w całości z metalu wykonany.

Tym niemniej, Wartog to taki ścisły top w zakresie HOTAS. Wyżej już zasadniczo nic nie ma (tak jak np. w simracingu jest jeszcze np. Fanatec). Więc nadal mam dylemat czy rezygnacja z jego zakupu jest dobrym rozwiązaniem. Tylko wtedy czeka mnie zakup pedałów, czego wolałbym uniknąć.

Może ktoś tu na forum miał te 2 zestawy i może się wypowiedzieć jak wypada porównanie? Zasadniczo też mógłbym zamówić jedno i drugie i odesłać w ramach zwrotu konsumenckiego ten który mniej mi leży (po to w końcu to jest przy sprzedaży wysyłkowej), choć wolałbym tego uniknąć...

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1606 dnia: Stycznia 06, 2021, 20:45:45 »
Tym niemniej, Wartog to taki ścisły top w zakresie HOTAS. Wyżej już zasadniczo nic nie ma (tak jak np. w simracingu jest jeszcze np. Fanatec).

Jest jest :) Virpil, VPC, Komodo, kilka innych manufaktur rzeźbi same pedały albo bardziej egzotyczny sprzęt. Warthog to projekt sprzed ponad 10 lat i mechanicznie nie zachwyca. Ale Logitech to też rebrandowany Saitek i swoje lata ma.

Na temat jakości się nie będę wypowiadał, bo Logitecha nie miałem a Thrustmastera mam z początku produkcji i też może nie odzwierciedlać do końca tego, co obecnie zjeżdża z taśm w Chinach.

Jakieś pedały do Warthoga to praktycznie mus.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #1607 dnia: Stycznia 06, 2021, 21:20:35 »
Mam Saiteka X55. Ten X56 od Logitecha to praktycznie to samo, tylko podobno lepszej jakości. Generalnie jak wszystko, ma swoje wady i zalety. Saiteki miały słabej jakości przełączniki i potencjometry, które po intensywnym, długim użytkowaniu nie wyrabiają. Okablowanie w przepustnicy lubiło pękać. Ale jak pisałem, podobno Logitech poprawił jakość. I wg mnie największa wada dżoja to luz, który powstaje na takiej tulei cenrującej. Tego Logitech nie poprawił, bo musiałby całą konstrukcję zmienić. Ale poza ty to bardzo ok sprzęt, w sumie wart swojej ceny.
https://www.youtube.com/watch?v=JBIMn8UHTcg

« Odpowiedź #1608 dnia: Stycznia 06, 2021, 21:29:47 »
Posiadam x-56 przepustnica to tragedia, chodzi o potencjometry. Właśnie mam problem z nimi a oryginalnych nie dotniesz, więc trzeba przerabiać. Cały zestaw trzeszczy i szkoda pieniędzy.

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #1609 dnia: Stycznia 06, 2021, 23:06:45 »
Mam X55 kupiony zaraz jak się pojawił i nie mam problemów ani z przełącznikami, ani z przepustnicą. Nic mi nie trzeszczy ani nie pęka. Luzy na joyu są, ale małe i łatwo nad nimi zapanować odpowiednim ustawieniem stref martwych. Jedyna wada to ciężko pracująca przepustnica przez pierwsze kilka sekund używania i kilka rzeczy konstrukcyjnych (brak zauważalnego przeskoku do dopalacza/wyłączonego silnika, podwójnego spustu, trochę niewygodnie/za wysoko umieszczony jeden z przycisków na joyu). Ale to ciągle najlepszy zestaw HOTAS z wbudowanym rudderem i przepustnicą na dwa silniki (nie mam miejsca na razie na pedały więc warthog i inne konstrukcje niestety odpadają).
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

« Odpowiedź #1610 dnia: Stycznia 07, 2021, 06:42:32 »
Jascha by Ci doradzić musisz podać więcej konkretów.
1. Pedałki znaczy ruddery mają być czy bez będziesz latał?
2. Do użycia na biurko czy będziesz budował jakieś stanowisko?
3. Czym będziesz latał? Śmigłowiec, samolot 2 wś, suszarka?

« Odpowiedź #1611 dnia: Stycznia 07, 2021, 11:15:08 »
Jest jest :) Virpil, VPC, Komodo, kilka innych manufaktur rzeźbi same pedały albo bardziej egzotyczny sprzęt. Warthog to projekt sprzed ponad 10 lat i mechanicznie nie zachwyca. Ale Logitech to też rebrandowany Saitek i swoje lata ma.

Z tych firm kojarzę tylko Vipril. Ale to chyba bardziej, jak napisałeś, manufaktury produkujące ręcznie sprzęt totalnie niszowy (na i tak niszowym rynku), gdzie wyższa cena wynika chyba bardziej z małej produkcji i braku możliwości optymalizacji kosztów, a nie wyżej klasy jakości w stosunku do TM. Tak mi się wydaje w każdym razie. Ten Twój Warthog przez tyle lat działa bez zarzutu?

Jascha by Ci doradzić musisz podać więcej konkretów.
1. Pedałki znaczy ruddery mają być czy bez będziesz latał?
2. Do użycia na biurko czy będziesz budował jakieś stanowisko?
3. Czym będziesz latał? Śmigłowiec, samolot 2 wś, suszarka?

1. Wołałbym bez. Szczerze - szkoda mi miejsca na to. Pominę już to, że jeśli chodzi o zakup nowych, to teraz i tak jest praktycznie niemożliwy (niczego nie ma na stanie).
2. Na ten moment biurko i to luzem.
3. Głównie DCS suszarki. Może BoS i FS. Śmigłowce raczej nie (bez pedałów na pewno nie ma to sensu).

Obejrzałem wczoraj sporo filmów na YT (recenzji) i muszę powiedzieć, że im bardziej wdrażam się w temat, tym bardziej jednak przekonuję się do Warthoga. Faktycznie wychodzi na to, że jest to po prostu zupełnie inna liga jeśli chodzi o wykonanie, co zresztą oczywiście wynika również z tego, że jest to inna półka cenowa. Może trochę te metalowe przełączniki w X56 mnie nieco zwiodły. Tak się teraz złożyło, że ta różnica cenowa między tymi zestawami jest nieco mniejsza bo z powodu braków magazynowych ceny X56 poszły do góry o kilkaset złotych (z tego co sprawdziłem dobiły nawet do 1500 zł przed okresem świątecznym). Warthog kilka miesięcy temu też był znacznie tańszy - wg Ceneo kosztował poniżej 1900 zł. Tak więc aktualna "promocja -17%" pozwala kupić go za 100 zł więcej, niż w normalnej cenie przed podwyżką ceny. Nie wiem z czego wynika to zawirowanie cenowe... Może COVID i braki magazynowe? Może zwiększony popyt na rynku HOTAS w związku z premierą nowego FS? Ceny skoczyły w październiku. Wychodzi mi na to, że X56 jest teraz ok. 17% droższy niż w normalnej cenie sprzed pół roku, a Warthog jest droższy o ok. 5% (we wspomnianej wyżej "promocji").

Odnośnie X56 sprawy, które mnie trochę zniechęcają:

https://www.youtube.com/watch?t=238&v=sP_UG12uD_Q

Myślałem, że ta baza od przepustnicy jest cięższa. U mnie przykręcanie tego ustrojstwa do biurka nie wchodzi w grę, więc jeśli tak to ma latać, to słabo... Jednak Warthog z tego co czytałem nie ma absolutnie tego problemu, bo kloc swoje waży (https://www.youtube.com/watch?t=270&v=9zUkHNb_-Fw).

https://www.youtube.com/watch?t=695&v=HCm8fsN-AT0 (ogólnie dość krytyczna recenzja)

Kwestia problemów z zasilaniem z portu USB. W ogóle jestem zdziwiony, że zarówno ten X56 jak i Warthog mają zasilanie tylko po USB. Rozumiem, że podpięcie pod pasywny HUB USB nie wchodzi w takim razie w rachubę...?

Odnośnie kwestii orczyka jeszcze... Czy w Warthog nie ma jakiejś analogowej gałki, którą można by zaadoptować na potrzeby steru kierunku? Chodzi mi o coś mającego oś wychylenia, bo w przypadku normalnego grzybka wiadomo, że będzie to działać tak jak na klawiszach czyli 0 lub 1.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 07, 2021, 11:20:42 wysłana przez Jascha »

« Odpowiedź #1612 dnia: Stycznia 07, 2021, 11:33:13 »
Nie wiem o jakich problemach z zasilaniem z portu USB chodzi, ale u mnie na X55 przepustnica i wolant plus panel potrójnej przepustnicy saiteka podłączone są na pasywnym HUBie USB i jest zero problemów więc raczej dla X56 będzie podobnie. Problem wynikał raczej z ustawień w centrum zasilana, które powodowały, że porty USB przechodziły w tryb uśpienia, ale to jest do ogarnięcia. Zresztą temat był poruszany na forum.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1613 dnia: Stycznia 07, 2021, 11:44:25 »
Z tych firm kojarzę tylko Vipril. Ale to chyba bardziej, jak napisałeś, manufaktury produkujące ręcznie sprzęt totalnie niszowy (na i tak niszowym rynku), gdzie wyższa cena wynika chyba bardziej z małej produkcji i braku możliwości optymalizacji kosztów, a nie wyżej klasy jakości w stosunku do TM. Tak mi się wydaje w każdym razie. Ten Twój Warthog przez tyle lat działa bez zarzutu?

Virpil to właściwie już fabryka, tylko na Białorusi a nie w Chinach https://forum.virpil.com/index.php?/topic/2244-whats-going-on-at-virpil-controls/

Odnośnie Warthoga, to cóż:
- krótko po zakupie przepustnica przestała działać. Elektronika wymieniona na gwarancji, częsty problem pierwszych egzemplarzy, obecnie już chyba nie występuje.
- po kilku latach odkleił się gumowy pierścień wewnątrz mechanizmu joysticka. Okazało się, że joystick działa praktycznie tak samo bez tej części, ale ostatecznie dokupiłem na forum DCS teflonowy zamiennik.
- trzeba regularnie smarować, bo inaczej joystick przestaje płynnie działać.
- farba miejscami schodzi
- minijoy na przepustnicy jest bezużyteczny, można dokupić zamiennik Delta Sim.

Poza tym wszystko nadal działa, ale od kilku lat nie używam już bazy joysticka, wymieniłem na Virpil. Z tego co czytałem w pewnym okresie jakość trochę spadła i pojawiło się więcej mechanicznych problemów z przełącznikami i przyciskami, nie wiem ile w tym prawdy.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1614 dnia: Stycznia 07, 2021, 12:44:00 »
Nie wiem o jakich problemach z zasilaniem z portu USB chodzi, ale u mnie na X55 przepustnica i wolant plus panel potrójnej przepustnicy saiteka podłączone są na pasywnym HUBie USB i jest zero problemów więc raczej dla X56 będzie podobnie. Problem wynikał raczej z ustawień w centrum zasilana, które powodowały, że porty USB przechodziły w tryb uśpienia, ale to jest do ogarnięcia. Zresztą temat był poruszany na forum.

Ok, dzięki za info. A X55 też ma podświetlenie RGB? Bo może z tego wynika ta sytuacja przedstawiona na tym podlinkowanym filmie...

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1615 dnia: Stycznia 07, 2021, 13:13:01 »
X-55 ma podświetlenie jednolite zielone. Jeżeli chodzi o wagę elementów to problem jest iluzoryczny i rozwiązałem go gumowymi antypoślizgowymi podkładkami. W razie czego blachę 1 mm przykręć i będzie git:-). Ja jestem bardzo zadowolony ze swojego Saiteka, czwarty czy nawet a może piąty rok bez problemów. A kupiłem za chyba 700 stów, więc patrząc na dzisiejsze ceny to zakup życia po prostu :) .
Co fajnych przepustnic, to był chyba jakiś Ukrainiec co robił takie kolorowe wzorowane na Beefie instrumenty. Wyglądało to jak zabawka dla 3 latka w porównaniu z Warthogiem czy X-55, ale ze względu na odzwierciedlenie przyrządów ciekawe. Nie umiem tego jednak znaleźć.

znalazłem: Sell Throttle GVL "Bf 109" - Hardware, Software and Controllers - IL-2 Sturmovik Forum

btw. jeśli podstawą latania ma być DCS brałbym Warthoga, będziesz czuł się bardziej PRO ;)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 07, 2021, 13:20:34 wysłana przez rutkov »
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #1616 dnia: Stycznia 07, 2021, 16:08:02 »
X-55 ma podświetlenie jednolite zielone. Jeżeli chodzi o wagę elementów to problem jest iluzoryczny i rozwiązałem go gumowymi antypoślizgowymi podkładkami. W razie czego blachę 1 mm przykręć i będzie git:-). Ja jestem bardzo zadowolony ze swojego Saiteka, czwarty czy nawet a może piąty rok bez problemów. A kupiłem za chyba 700 stów, więc patrząc na dzisiejsze ceny to zakup życia po prostu :) .

No fakt, Panzerplatte 100mm problem przesuwania rozwiąże definitywnie. :evil:

Generalnie jestem zaskoczony, że aż tyle osób ma ten zestaw tutaj (X55 to w sumie to samo). Opinie z tego co widzę raczej w większości pozytywne. Problemem dla mnie jest teraz jednak cena. Pisałem "cena nie gra roli", co nie znaczy, że jestem skłonny przepłacać z uwagi na chwilowe zawirowania cenowe i problemy z dostępnością. Kiepski moment na zakup tego zestawu. W przypadku Warthoga ta cena jest w miarę do przyjęcia (w stosunku do ceny podanej przez producenta).

BTW. Za 1000 zł można kupić X56 niebieski. To chyba jakaś poprzednia wersja? Ktoś wie czym się różnią poza wyglądem?

Aha, dotarłem do tego, że niestety X56 nie jest obsługiwany przez Logitech G HUB, tylko jakiś inny soft (pewnie po Saiteku). Wielka szkoda.

Ok. Potrzebne dane mam w większości załadowane. Teraz trzeba przemyśleć i podjąć decyzję o zakupie lub odłożyć sprawę na zaś. Generalnie, jeśli ten Warthog miałby orczyk w uchwycie, to bym się bardzo nie zastanawiał...

PS. Rutkov, 700 zł za nowy zestaw X55? Czy używka?

« Odpowiedź #1617 dnia: Stycznia 07, 2021, 17:12:51 »
2. Na ten moment biurko i to luzem.
Jeśli tak to pozostaje Ci kupno joya ze sterem kierunku. Saiteki odradzam, maja tam zamontowane zwykłe potencjometry kiepskiej jakści. Pozostaje Ci Virpil lub VKB. Nazywanie tych firm manufakturami to gruba przesada. To prężnie działające przedsiębiorstwa sprzedające sprzęt wielu klientom wszędzie na świecie. Sklepy masz zlokalizowane na terenie EU, więc odpadają wszelakie formalności. Serwis w razie czego też działa. Jest ok. Mam sprzęt obydwu tych firm i mogę tylko dodać, że Logitech/Saitek przy tym to zabawki. A jeśli chodzi o Warthoga. To przereklamowany przeżytek. Tak kilka lat temu był królem. Nie mówię, że to zły sprzęt. Ale za tą cenę masz plastikowe bebechy. Tak więc smarowanie smarem teflonowym co kilka miesięcy. Wymiana uszczelek. No i dla Ciebie brak steru kierunku. Ponadto jak chcesz używać go na biurku bez przedłużki, to musisz mieć łapę jak u Pudziana. Alternatywą może być zielona sprężyna od Sahaja.
Virpil ma dwie bazy. WarBRD o kącie użycia 22 stopnie (do użytku właśnie na biurko) i T-50M2 (kąt 15 stopni do stosowania z przedłużką i mocowania do podłogi). Jeśli chcesz mieć ster kierunku w drążku masz do wyboru dwa gripy. WarBRD i Alpha. Pierwszy to taka trochę bieda wersja, jego zaletą dla Twojego trzymania joya na biurku jest jego długość. Nie jest zbyt wysoki. ALPHA jest droższy ale naprawdę napakowany. Obydwa maja wbudowany ster kierunku oparty na technologii bezkontaktowej podobnie jak główne osie. WarBRD występuje w dwu wersjach, skrętnej i bez, jakbyś zamawiał nie pomyl się. Obydwa gripy mają możliwość zablokowania osi steru kierunku jakbyś kiedyś dokupił pedałki. ALPHA ma ponadto analogową oś hamulca, dla Ciebie szczególnie potrzebna gdy nie masz pedałków i nie możesz używać hamulców nożnych. VKB też ma w ofercie joye ze sterem kierunku z bezstykowym czujnikiem (nie potencjometrem). Gdybyś jednak chciał kupić Saiteka, polecam X52 Pro. Joy jest znacznie wygodniejszy niż ten z X55/56. Chodzi o dziwne i niekomfortowe ułożenie hatów na gripie.
Jeśli chodzi o przepustnice to ta od Virpila prezentuje się znakomicie. Możesz jednak używać tych od Saiteka. Są to bowiem urządzenia, które działają bez podłączonego joya. Ja tak np. używam przepustnicy od X52 i joya Virpila. Tej przepustnicy od X52 tak szybko bym nie skreślał w porównaniu do przepustnicy od X55/56. Jeśli nie potrzebujesz dwu oddzielnych przepustnic (latanie dwusilnikowymi samolotami) to ta od X52 jest bardzo wygodna i ma tylko jeden potencjometr mniej. Jeśli potrzeba Ci przełaczników/buttonów to zawsze możesz sobie dokupić dodatkowy panel od Saiteka lub Virpila. Na pewno na biurku znalazł byś dla niego miejsce. Przepustnica od Warthoga też jest godna polecenia, szczególnie dla takiego pilota jak Ty, który chce latać suszarkami. Po prostu do suszarek potrzebne haty, a do samolotów 2 wś potencjometry. Jednak tutaj trzeba uważać na padającą w tych przepustnicach elektronikę.
Kiedyś jakbyś zdecydował się na pedałki to do zastosowania pod biurko polecam te od VKB. Małe, nie zajmują duzo miejsca no i są tak skonstruowane, ze wygodnie ich używać jak sie siedzi na krześle, ponieważ pedałów nie przesuwasz do przodu , tylko ich naciskać od góry. Jeśli chodzi o dostępnośc to w sklepie VKB na Europę są pedałki mk.IV. Około 960 PLN z przesyłką. Sklep w Niderlandach zlokalizowany. Kilka dni i kurier Ci przywiezie. Bazy i gripy w sklepie Virpila też dostępne.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 07, 2021, 17:23:31 wysłana przez =L/R=Rafcio »

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1618 dnia: Stycznia 07, 2021, 17:51:38 »

PS. Rutkov, 700 zł za nowy zestaw X55? Czy używka?
Nówka. Warthog stał wtedy po ok. 1300. Jeśli dobrze pamiętam.

Gdyby nie te ceny dzisiejsze, to sprzedałbym swojego X55 i kupił sobie graty od GVL bo bardzo podoba mi się ich koncept, no i pasowałyby mi do pedałów Slava od 109.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 07, 2021, 18:15:09 wysłana przez KosiMazaki »
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #1619 dnia: Stycznia 07, 2021, 18:32:10 »
Jeżeli chodzi o VKB i Gunfighter to trzeba dokupić linearny CAM (space sim CAM)(lub combo CAM-tu dodatkowo jest avia CAM) standardowy soft CAM jest zbyt luźny w centrum przez co nie wymaga trymowania. Zapowiedziano też CAM z "innego" stopu
https://forums.eagle.ru/topic/253533-vkb-cams-last-week-yesterday-today/

Szczegółowa recenzja techniczna VKB i porównanie
http://jaytheskepticalengineer.com/fathering-and-hobbies/flight-simming/flight-sim-gear-reviews/vkb-gunfighter-mcg-pro-mk-ii/

https://jaytheskepticalengineer.com/fathering-and-hobbies/flight-simming/flight-sim-gear-reviews/an-engineers-look-at-high-end-flight-sim-pedals-and-the-slaw-rx-viper-version-2s/
(wygląda na to że niedostępne, przenoszone na inny serv...)

Z tańszych. Ostatnio VKB wprowadził ster ze smarem Nyogel. Ciekawie to wygląda.
https://youtu.be/pM4cj2WiJ4c?t=225