Cześć,
Po długim marzeniu o lataniu samolotem, trochę przez przypadek wpadł mi w ręce joystick Speedlink Phantom Hawk (czy jakoś tak).
Spróbowałem go jak działa ze Star Wars Squadrons (od których się odbiłem grając na klawiaturzę), i niesamowicie się wciągnąłem.
Nie jest to symulator, ale z czasem na pewno przyjdzie kolej na coś z drugiej wojny światowej.
Jako że obecnie setup mam bardzo podstawowy, chciałem go trochę rozbudować. Przepustnicę planuje wydrukować na drukarce 3D, ale chciałem też wymienić joystick.
Tu pojawił się problem, bo z jednej strony chciałbym kupić coś fajnego i porządnego, z drugiej zmieścić się w budżecie, około 300 zł.
Po przeczytaniu wielu wątków i opini, najbardziej spodobał mi się Gladiator NXT Space Combat Edition:
https://flightsimcontrols.com/product/gladiator-evo-space-combat-edition/Sprzęt niektórym znany, bo widziałem że były na jego temat dyskusje na forum.
Oczywiście jego cena trochę przekracza mój budżet, więc miałem nadzieje znaleźć jakąś używany/uszkodzony (lubię naprawiać rzeczy) egzemplarz.
Niestety Allegro, OLX i Ebay świecą pustkami, więc po przydługim wstępie moje pierwsze pytanie:
1. Orientujecie się może czy te josticki pojawią się co jakiś czas na aukcjach i czy da się kupić używane za 300-400zł? Może ktoś kiedyś na niego polował i może podzielić się swoim doświadczeniem?
Druga sprawa, to szukając informacji na jego temat trafiłem na posty wspominające o Javelinie od Ravcore. Polski joystick który jest bardzo bliską kopią Gladiatora WW2.
Można je bez problemu kupić za 200 zł, niestety jest to wersja uboższa w przyciski (11 pod palcami prawej ręki).
2. Czy używa ktoś go od dłuższego czasu i mógłby się wypowiedzieć na temat ich trwałości? Czy jeżeli kupię używkę jest szansa że wytrzyma jeszcze kilka lat, czy raczej były projektowane pod dwuletnią żywotność (czyli rozpadające się zaraz po upływie gwarancji)?
3. Oryginalne Gladiatory mają wymienne gripy, czy w Javelinie jest tak samo? Jest szansa że grip z Gladiatora będzie pasował do Javelina?
4. Za czym mógłbym się jeszcze rozglądać w okolicach 300 zł? Najchętniej coś używanego lub do naprawy, żeby jak najwięcej wycisnąć z tej kwoty.
Post wyszedł dłuższy niż się spodziewałem, mam nadzieję że nikogo to nie zniechęci

Z góry dziękuje za każdą pomoc!