Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 350767 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #1695 dnia: Listopada 04, 2022, 10:31:46 »
Zestaw Thrustmaster TCA Yoke Boeing Edition można do dziś tj. 04.11 do 23.45, zakupić za 1500 zł (przeceniony z 2330 zł)  w RTV EURO AGD

https://www.euro.com.pl/kontrolery-do-gier/thrustmaster-wolant-thrustmaster-tca-yoke-boeing-ed-.bhtml

A Zestaw Thrustmaster T.Flight Full Kit X (czyli Thrustmaster T.Flight HOTAS One + Pedały samolotowe Thrustmaster T.Flight Rudder Pedals) za 650 zł (przeceniony z 1070 zł)

https://www.euro.com.pl/kontrolery-do-gier/thrustmaster-joystick-pedaly-t-flight-full-kit-x.bhtml

« Odpowiedź #1696 dnia: Listopada 04, 2022, 17:55:18 »
Zestaw Thrustmaster TCA Yoke Boeing Edition można do dziś tj. 04.11 do 23.45, zakupić za 1500 zł (przeceniony z 2330 zł)  w RTV EURO AGD

https://www.euro.com.pl/kontrolery-do-gier/thrustmaster-wolant-thrustmaster-tca-yoke-boeing-ed-.bhtml
Coś nie tak z tym zestawem, bo to nie zestaw a sam wolant. Nawet na pudełku brakuje przepustnicy.
Okazja też żadna, bo na x-komie sam wolant był za 1150 zł.
Zestawy z przepustnicą są obecnie za 1800 zł (x-kom) lub 1850 zł (morele.net).
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1697 dnia: Listopada 08, 2022, 11:00:48 »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1698 dnia: Listopada 08, 2022, 13:24:39 »
Coś nie tak z tym zestawem, bo to nie zestaw a sam wolant. Nawet na pudełku brakuje przepustnicy.
Okazja też żadna, bo na x-komie sam wolant był za 1150 zł.
Zestawy z przepustnicą są obecnie za 1800 zł (x-kom) lub 1850 zł (morele.net).

Podejrzewam, że osoba która tworzy strony produktów w EURO RTV AGD pomyliła zdjęcia, gdyż oni mają dwa razy ten zestaw na stronie

w cenie 2330 zł (ten na który była promocja)

oraz w cenie 2120 zł
https://www.euro.com.pl/kontrolery-do-gier/thrustmaster-zestaw-tca-yoke-pack-boeing-edition.bhtml

Ten droższy ma zdjęcia samego wolantu, a ten tańszy ma zdjęcia wolantu z przepustnicą. Podejrzewam, że albo pomylili zdjęcia albo ceny na kartach tych produktów. Trzeba by to u nich wyjaśniać, ale ta promocja już minęła.

« Odpowiedź #1699 dnia: Grudnia 14, 2022, 09:28:47 »
« Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2022, 09:34:55 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1700 dnia: Stycznia 16, 2023, 17:48:46 »
Może ktoś się skusi na taki zestaw hotas z orczykiem:

https://www.amazon.pl/dp/B099XLFW95?tag=ugcplpepper21-21&ascsubtag=402003263

Thrustmaster T.Flight Full Kit X: Kompletny Zestaw do Symulacji Lotu, Joystick i Odłączana Dźwignia Przepustnicy, Pedały Steru Kierunku z Szynami Ślizgowymi, Zgodność z Xbox Series X|S, Xbox One i PC

Cena: 533,69 zł zamiast 799 zł
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1701 dnia: Stycznia 16, 2023, 19:37:55 »
Cześć,

Po długim marzeniu o lataniu samolotem, trochę przez przypadek wpadł mi w ręce joystick Speedlink Phantom Hawk (czy jakoś tak).
Spróbowałem go jak działa ze Star Wars Squadrons (od których się odbiłem grając na klawiaturzę), i niesamowicie się wciągnąłem.
Nie jest to symulator, ale z czasem na pewno przyjdzie kolej na coś z drugiej wojny światowej.

Jako że obecnie setup mam bardzo podstawowy, chciałem go trochę rozbudować. Przepustnicę planuje wydrukować na drukarce 3D, ale chciałem też wymienić joystick.
Tu pojawił się problem, bo z jednej strony chciałbym kupić coś fajnego i porządnego, z drugiej zmieścić się w budżecie, około 300 zł.
Po przeczytaniu wielu wątków i opini, najbardziej spodobał mi się Gladiator NXT Space Combat Edition:
https://flightsimcontrols.com/product/gladiator-evo-space-combat-edition/
Sprzęt niektórym znany, bo widziałem że były na jego temat dyskusje na forum.

Oczywiście jego cena trochę przekracza mój budżet, więc miałem nadzieje znaleźć jakąś używany/uszkodzony (lubię naprawiać rzeczy) egzemplarz.
Niestety Allegro, OLX i Ebay świecą pustkami, więc po przydługim wstępie moje pierwsze pytanie:
1. Orientujecie się może czy te josticki pojawią się co jakiś czas na aukcjach i czy da się kupić używane za 300-400zł? Może ktoś kiedyś na niego polował i może podzielić się swoim doświadczeniem?

Druga sprawa, to szukając informacji na jego temat trafiłem na posty wspominające o Javelinie od Ravcore. Polski joystick który jest bardzo bliską kopią Gladiatora WW2.
Można je bez problemu kupić za 200 zł, niestety jest to wersja uboższa w przyciski (11 pod palcami prawej ręki).
2. Czy używa ktoś go od dłuższego czasu i mógłby się wypowiedzieć na temat ich trwałości? Czy jeżeli kupię używkę jest szansa że wytrzyma jeszcze kilka lat, czy raczej były projektowane pod dwuletnią żywotność (czyli rozpadające się zaraz po upływie gwarancji)?
3. Oryginalne Gladiatory mają wymienne gripy, czy w Javelinie jest tak samo? Jest szansa że grip z Gladiatora będzie pasował do Javelina?

4. Za czym mógłbym się jeszcze rozglądać w okolicach 300 zł? Najchętniej coś używanego lub do naprawy, żeby jak najwięcej wycisnąć z tej kwoty.

Post wyszedł dłuższy niż się spodziewałem, mam nadzieję że nikogo to nie zniechęci :)
Z góry dziękuje za każdą pomoc!

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #1702 dnia: Stycznia 17, 2023, 18:06:37 »
Do 300 zł jest np. Thrustmaster T.16000M / Thrustmaster TCA Sidestick Airbus Edition._Ten drugi można obecnie kupić za 189 zł. Jest o nich sporo napisane na forum więc nie będę się powtarzał.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 24, 2023, 18:51:41 wysłana przez KosiMazaki »
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

« Odpowiedź #1703 dnia: Stycznia 24, 2023, 18:49:48 »
Dzięki, przyglądałem im się, ale estetycznie mnie nie przekonują :) plus najpierw spróbuję kupić coś używanego, może się uda trafić coś z wyższej półki ;).
« Ostatnia zmiana: Stycznia 24, 2023, 18:51:53 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #1704 dnia: Stycznia 25, 2023, 20:24:37 »
Ravcore miałem dość długo. Bardzo dobry sprzęt. O wymianie grip zapomnij. Pamiętaj, że przyciski joysticka można przypisać np. w DCS jako modyfikatory. Wtedy modyfikator + klawisz i masz kolejną pulę przycisków.
Wykonanie też stoi na wysokim poziomie. Ciężka metalowa podstawa. Co mi w nim nie pasowało to to, że miał krótki skok/zakres ruchu drążka. Oczywiście w tej klasie sprzętu cudów nie ma i każdy joystick ma dość krótki zakres ruchów ale sam zmieniłem Ravcore na Thrustmaster TCA Sidestick Airbus (wcześniej na T.16000M ale tegoż sprzedałem, gdyż wkurzało mnie podświetlenie - pomarańczowe) i TCA ma zakres ruchu nieco większy. Wiesz, nie jest to 2 cm więcej ale nawet 0,5 cm robi różnicę w precyzji ruchu. Połączyłem to z przepustnicą też z zestawu T.16000M.

W Ravcore masz czujniki Halla, więc nie jest to taniocha na potencjometrach. Precyzja była w nim dobra (i przede wszystkim nie było fałszywych impulsów na osiach - stabilne jak skała). Centrowanie nie było przesadnie silne, a to też niektórzy lubią.

Pozdrawiam

Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #1705 dnia: Stycznia 29, 2023, 22:49:40 »
Czyli jest spora szansa, że używka jeszcze trochę polata.
Patrząc na dostępność chyba go właśnie kupię "na chwilę", a w międzyczasie będę patrzył za gladiatorem.

Obawiam się, że nawet jak poustawiam modyfikatory, to nie ogarnę wszystkich kombinacji :)
Ale kończę przepustnicę z 30 przyciskami, więc może po prostu na nią przeniosę więcej.

Dzięki :)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 30, 2023, 07:50:33 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #1706 dnia: Kwietnia 07, 2023, 20:43:36 »
Czy ktoś używa: Gladiator NXT EVO?

Precyzja mojego Saitek X56 (Stick) zaczyna pozostawiać wiele do życzenia. Mam TH Warthog, ale do małego GA jest dla mnie zbyt sztywny. Rozglądam się za jakąś alternatywą, która będzie miała regulacje sprężyn. Jak na razie rozważam dwa produkty od VKB.

Widzę, że:
  • Gladiator NXT EVO + SCG GNX 'Space Combat' Grip jest za 220 Euro.
  • GUNFIGHTER MK.III + SCG GNX 'Space Combat' Grip jest za 464 Euro

Ta nowsza baza wychodzi sporo drożej, czy jest warta swojej ceny? Ile czeka się na dostawę od złożenia zamówienia?
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

« Odpowiedź #1707 dnia: Kwietnia 07, 2023, 22:35:55 »
A nie prościej do warthoga dodrukować przedłużkę 10-12 cm + kabelek przedłużka, którą można zrobić samemu? Joy ma po przeróbce znacznie większy zakres ruchów, robi się miękki i bardzo przyjemny pilotażu.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 08, 2023, 11:37:24 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #1708 dnia: Kwietnia 08, 2023, 09:56:32 »
Niestety, bo joystick jest na biurku. Nie mogę wyżeć podnieść rękojeści.

A jeszcze zastanawiam się nad zakupem bazy od Virpil (VPC WarBRD-D Base). I później ew. rozważyć dokupienie od nich jakiegoś dodatkowego grip'a.
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11