Autor Wątek: Potęga Wojska Polskiego  (Przeczytany 17060 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Potęga Wojska Polskiego
« Odpowiedź #75 dnia: Marca 09, 2019, 12:34:13 »
Nie mamy licencji na modernizację MiG-a, więc nie możemy nic istotnego zmieniać. Tankowanie w powietrzu nie stanowi przeszkody. Nasz kraj jest mały, więc jak pisał nawet Toyo - jak odkręcisz i się zagapisz to zanim się zorientujesz będziesz za granicą. Już prędzej braku możliwości zintegrowania go z resztą graciarni NATO. Reszta to polityka, brak kasy i szeroko rozumiany bajzel (żeby nie napisać bur...). To nie wina pilotów i techników. Żaden technik nie wypuści niesprawnego samolotu na loty i nie będzie narażał życia pilota. Podrzucałem ostatnio artykuł na forum gdzie dość krótko ale rzeczowo był opisany problem dlaczego mamy to co mamy. Poza tym na forum też kiedyś był artykuł jak w Polsce wygląda eksploatacja F-16, jak dokonuje się kanibalizmu, jak chodzi się na skróty, bo nie ma kasy na części i był poruszony problem naszej "wysokiej kultury technicznej".
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #76 dnia: Marca 09, 2019, 12:38:10 »
Wystarczy popatrzeć ile kasy poszło w WOT i jak to wygląda obecnie. Wcześniej NSR. Wszystko to takie topielce kasy, a ta kasa mogła trafić do wojska na konkretne modernizacje lub podreperowanie stanu technicznego. Długo by można było tak wymieniać. Miejmy nadzieję, że w końcu coś ruszy i nastąpi odbicie od dna.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #77 dnia: Marca 09, 2019, 14:02:36 »
Proces kanibalizacji samolotów zachodzi praktycznie wszędzie, nie tylko w demoludach ale i w najbogatszych krajach. Wystarczy poczytać co się dzieje z Eurofighterami w Europie albo Hornetami czy nawet F-22 w USA. Tak już jest, że wojsko wchłonie każde pieniądze i zawsze będzie za mało. Zwłaszcza w krajach nie zagrożonych bezpośrednio konfliktem zbrojnym, gdy nie ma parcia na zbrojenia ze strony polityków.

Pompując odpowiednią ilość pieniędzy moglibyśmy z MiGami zrobić wszystko, wliczając montaż zachodnich radarów i uzbrojenia, podobnie jak kilka krajów zrobiło z Migami-21. Z błogosławieństwem producenta czy bez. Czy byłaby to opłacalna impreza w obliczu starzejących się płatowców i wysokich kosztów utrzymania, to inna sprawa.

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #78 dnia: Marca 09, 2019, 15:20:15 »
Owszem kanibalizacja na jakimś rozsądnym poziomie nie jest niczym złym i jest akceptowalna. Rozumiem, że na niektóre części trzeba długo czekać, a jak jakiś egzemplarz Jaszczompa jest uziemiony to i tak stoi, więc czemu nie wymontować czegoś, ale sytuacja jest gorsza jak się wymontowuje, a potem nie uzupełnia na czas z braku kasy.

Z tego co wiem to możemy sobie modyfikować jakieś "nieistotne" elementy lub doposażać. Nie możemy wymienić np. silników na lepsze itd. Podobnie zresztą z "efami".
« Ostatnia zmiana: Marca 09, 2019, 15:25:32 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #79 dnia: Marca 09, 2019, 15:44:22 »
W tych co kupiliśmy bezpośrednio i od Czechów to możemy wszystko. Nie wiem jak to jest z tymi niemieckimi. Jaka tam była umowa odsprzedaży. Z tego co mi wiadomo to Niemcy np. decydują co ma się stać z każdym egzemplarzem po zakończonej eksploatacji w PSP.

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #80 dnia: Marca 09, 2019, 19:56:34 »
Jeśli chodzi o decyzje to faktem jest że WOT to pomysł dobry, ale źle zrealizowany podobnie jak NSR... szczególnie z tym ostatnim przekonałem się na własne oczy.
Miron jeśli chodzi o to, co poprzednie ekipy zrobiły/robiły otóż powiem Ci, że pomysł z zakupem śmigłowców to niestety nie jest dla mnie aż tak mocny argument. Jak wspomniałem dłuuugi byłby mój referat, ale postaram się na tyle krótko żeby pokazać o co mi chodzi.
Jeśli nawet zakup śmiglaków Caracal doszedł by do skutku, nie wyczerpał by potrzeb w wiropłaty dla wojska i nie_chodzi tylko o ilość, ale też TYP. Jak znam życie (w wojsku) na tym zakupie  skończyły by się zakupy śmigłowców na długo - ale to tylko moja hipoteza.
Bardziej jestem pewny tego, że np. 49BL po wygranych wyborach opcji przeciwnej przestała by istnieć i być może inne garnizony... i nie chodzi mi tu o zmianę dyslokacji, ponieważ wizja wojska poprzedniej opcji politycznej była minimalistyczna. Jakość jest ważniejsza od ilości... a ja bym dodał, że pomimo tego ilość nie straciła na znaczeniu.
Wybór samego  śmigłowca Caracal  też nie jest jednoznacznie dobry ani zły. Kiedy jeździsz polonezem w obecnych czasach i chcesz kupić jakiś nowy samochód, to do jakiego salonu nie wejdziesz to i tak kupisz lepsze niż to co masz. Dlatego pytanie jest, czy wybraliśmy najlepszy jaki był na rynku - bo mnie się wydaje że nie.
Z Caracalem skłaniam się niestety do teorii, że raczej ratowaliśmy obcy przemysł niż stan naszej armii.
Z Blackhawkiem to było trochę walenie w ch..._Zaproponowali wydmuszkę, a jakby zapomnieli wspomnieć, że są jeszcze koszta wyposażenia... no tak to dla mnie wyglądało.
AW-149 to po_prostu zwykły dostawczak, który dopiero zbierał by doświadczenia na naszym garbie żeby zrobić z niego maszynę dla wojska. Na to w naszym kraju niema ani kasy, ani mentalności.
Po_prostu jaki by przyszedł, taki by już długo się z nim nic nie zmieniło. Ciekawą rzeczą jest że kiedy odwołano zakup Caracali firma Agusta szybko zmieniła opcję i zaproponowała AW-101... no to już jakiś konkret.
Na koniec zapytam co wszystkie ekipy robiły od 2000 kiedy śmigłowce już wtedy wymagały wymiany lub modernizacji? Kiedy zaczęły się misje, a my śmigłowcami staraliśmy się wspierać ludzi na ziemi, a brakowało odpowiedniego wyposażenia opto-elektronicznego. Brakowało mocniejszych silników do latania w warunkach Iraku i Afganistanu - nawet afgańskie lotnictwo miało mocniejsze silniki niż my.
Z tego powodu nie byliśmy w stanie dotrzeć w niektóre miejsca, gdzie byliśmy potrzebni.
Co gorsza - z wyjątkiem 2-óch przypadków stracone w wypadkach śmigłowce na misjach były pośrednim wynikiem niedoboru mocy. Czy ktoś o tym pisał wtedy? Czy ktoś zwrócił uwagę jak ryzykowaliśmy samym wykonywaniem lotów w tamtych warunkach?
Czy media rozgłaśniały te sytuacje jak teraz z MiG-ami?  Też nie lubię teorii spiskowych, ale pewne rzeczy narzucają się aż za bardzo.
Dla przykładu pan gen. Skrzypczak bardzo szybko skończył karierę kiedy w kontrowersyjnych okolicznościach wyraził braki sprzętowe.

Come on... Cygan trochę wolniej i mniej byków. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Marca 09, 2019, 20:31:18 wysłana przez KosiMazaki »
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #81 dnia: Marca 09, 2019, 20:36:12 »
Sorry, miotam się między kompem a kuchnią to i ucieka między palcami.

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #82 dnia: Marca 09, 2019, 20:42:22 »
Znaczy czekaj, żebyśmy się dobrze rozumieli. Marudzisz na brak dostaw sprzętu i jednocześnie twierdzisz, że dostawy sprzętu są be, bo nie wymieniano od razu wszystkich typów śmigieł?

A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: Marca 09, 2019, 21:41:22 »
Chodzi zwyczajnie o to, że nawet jeśli  kupiono by Caracale to na tym by się skończyło. Wg zasady  - cieszcie się, że macie to, co macie. A wiadomo w kolejce do podmiany czekają  Mi-2 i uderzeniowe Mi-24. W obecnej chwili prawie cała flota śmigłowcowa patrząc przez pryzmat współczesnego pola walki nadaje się już tylko do wymiany na nowe i to w odpowiedniej ilości. Ale nie na zasadzie, że jedna platforma do wszystkiego lub prawie wszystkiego.
Tymczasem przez lata problem stanu technicznego lotnictwa bagatelizowano, przez co skumulowały się  potrzeby, a kasa na drzewach nie rośnie.  Sami widzicie co się dzieje teraz z myśliwcami. Jak zastanawiają się nad kupnem 5-tej generacji to trudno spodziewać się kasy na wymianę reszty śmigłowców.

No to jest to, o czym pisałem. Trzeba by dłuższej pogadanki na temat tego, czego potrzebujemy i ile mniej więcej i jak to się ma do całej hucpy politycznej, która się dzieje. Bo pisząc wyrywkowo to nie zawsze można przedstawić obraz sytuacji.
Czas pokaże jak będzie, bo tylko to chyba nam pozostało.
« Ostatnia zmiana: Marca 09, 2019, 22:28:17 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #84 dnia: Marca 09, 2019, 22:40:22 »
Mi się wydaje Cygan, że do jednego wora wrzucasz dwie osobne sprawy.

Pierwsza to plan modernizacji. Tu bez wątpienia potrzeba planu długofalowego i to jest bezdyskusyjne.

Druga sprawa to za jednym zamachem, jednym pstryknięciem, wszystkiego się nie wymieni. To są lata zaniedbań i niedofinansowania. Jeden typ śmigłowców to oszczędności, a nie rozmienianie się na drobne. Niektóre formacje miały by już nowy sprzęt i pomału sukcesywnie wymieniano by kolejny. Natomiast teraz nie ma nic, latka uciekają, sprzęt nie młodnieje, a my stoimy dalej na etapie targowicy. Przy takich inwestycjach przetargi i negocjacje toczą się latami. Do tego trzeba się wyszkolić, dostosować i jeszcze dostarczyć... wszystko to trwa.

EDIT>>>
Scaliłem temat, bo się wątki dublowały :).
« Ostatnia zmiana: Marca 09, 2019, 22:46:45 wysłana przez KosiMazaki »

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: Marca 10, 2019, 10:01:27 »
To właśnie próbuję wytłumaczyć co moze nie do końca sie udało. Skoro proces jest długofalowy (szkolenie, dostawy) to potrzeba go przygotować odpowiednio wcześniej - a było to zaniedbywane przez lata. Dlatego teraz mamy skansen. To że odwołano zakup śmigłowców Caracal to kolejna sprawa.
Ale nie możemy ograniczać się tylko do jednej platformy, bo jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Może nie dosłownie, ale czasem trzeba by zdecydować się na inny typ, jeśli koszt-efekt byłby zadowalający. Bo nas "nie stać" na kupowanie tanich rzeczy, bo tańsze rozwiązanie nie zawsze jest najbardziej efektywne i może ograniczać możliwości lub generować koszta w przyszłości.
Dobra, bo miało być krótko, a znowu się uruchamiam.

Potrzebujemy śmigłowców różnego przeznaczenia - przypominam że w śmigłowcach nie ma foteli katapultowych.

« Odpowiedź #86 dnia: Marca 10, 2019, 11:01:08 »
Podtrzymuję moją tezę o zaniedbywaniu armii przez wszystkie rządy po '89. Od prawa do lewa, bez wyjątku. Armia ma ładnie wyglądać na defiladach. Owszem - coś tam się kupuje/modernizuje - ale są to akcje chaotyczne, doraźne i nie spójne z resztą potrzeb. Nie ma wizji, długoletniej strategii rozwoju realizowanej przez kolejne rządy. Powtórzę się - liczy się tylko tu i teraz.
Pamiętam jak dziś, kiedy zaczął się krach w 2008 roku - Tusku wzywał po kolei swoich ministrów i publicznie zapowiedział, że nie wypuści ich z gabinetu, jak nie przyniosą kilku miliardów oszczędności. Dla MON to zapewne nie były pierwsze oszczędności. I przyszedł 10 IV 2010... Kiedy upubliczniono organizacyjny i kadrowy bajzel w 36 Spec Pułku - włosy stanęły mi dęba. Jednostka, która powinna być wzorem i przykładem (i kiedyś była) - z powodu między innymi (wg mnie głównie) długotrwałego niedoinwestowania (wręcz dziadowania), stała się nienaprawialnym i zdegenerowanym tworem. Winnego tego stanu oczywiście nie można wskazać, ale do winy powinni poczuwać się WSZYSCY rządzący. Tak się niestety dzieje, kiedy armia wykorzystywana jest do politycznej gry.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #87 dnia: Marca 10, 2019, 12:32:13 »
Jak jeszcze nie jesteśmy potęgą to będziemy:
https://www.defence24.pl/prawie-tysiac-bomb-dla-su-22-i-mig-29 !

950 bomb LBOB-100 dla Su-22 i Mig-29 do "odbudowania możliwości bojowych", tylko czy samoloty się ich doczekają ;).

Pewnie po wyprodukowaniu, specjalny zespół zajmie się możliwością ich integracji z F-16.

« Odpowiedź #88 dnia: Marca 10, 2019, 16:44:49 »
27 lutego 2019 Inspektorat Uzbrojenia anulował przetarg na bomby. Idzie lepsze :|

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #89 dnia: Marca 10, 2019, 17:40:47 »
O! To jest dobre. Inspektorat Uzbrojenia kombinuje ładnych parę lat z państwową spółką integrację uzbrojenia, potem ogłasza postępowanie bezprzetargowe, a co robi państwowa spółka?<Eduard Chil> Nie składa oferty. 8) </Eduard Chil>
http://dziennikzbrojny.pl/aktualnosci/news,1,11157,aktualnosci-z-polski,integracja-wiez-hitfist-30p-z-ppk-spike-wstrzymana

A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT