Autor Wątek: Domowy kokpit A-10C by tomant  (Przeczytany 2460 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomant

• *
  • Najlepsze są radzieckie rurki
Domowy kokpit A-10C by tomant
« dnia: Listopada 10, 2017, 17:09:39 »
Pierwszy krok zrobiony jakieś 2 tyg. temu. Dzisiaj efekt - dotarła przesyłka z Chin.

Do tego momentu było łatwo - teraz zaczną się schody. Jako, że nie mam zdolności do języków, może być trochę trudniej.
Poprowadzi ktoś za rękę? Jestem zielony w te klocki.

W międzyczasie zabrałem się za pierdoły:

DCS: FC3, A-10C

Odp: Domowy kokpit A-10C by tomant
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 10, 2017, 18:35:36 »
Upsss, widzę że zabrałeś się poważnie do zabawy, ramkę widzę zrobiłeś na wszystkie graty. Ja wybrałem sobie podzespoły, nie robiłem wszystkich, bo miejsca brak. Zadaj sobie tylko pytanie, czy zdołasz zrobić wszystkie panele?
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

Offline tomant

• *
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 10, 2017, 18:53:51 »
Jak się uprę to zdołam. A jak nie to choć atrapy powstawiam. Albo monitor podłożę ;).
Na razie to tylko środkowa kolumna, będzie jeszcze cały panel przedni, ale marzą mi się też boczne. Na razie, jak u ciebie miejsca na boki brak, ale już kombinuję z przemeblowaniem. Na razie żona (nieświadoma) tylko patrzy z pobłażliwością. Zobaczymy kiedy nastąpi bunt.

Jak najlepiej podłączyć monitorki by jak najmniej dostać po fps-ach?

« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 11, 2017, 08:39:05 »
To ja wpisuje się na listę czytelników Twojego wątku i już trzymam kciuki za tempo i efekt prac.

A przy okazji, co to za ciekawa maszynka tam stoi – ta o którą jest oparty pulpit? Jakaś wyrzynarka? Do metalu (bo widzę że ma chyba przewód do chłodzenia narzędzia)? W pulpicie pomiędzy niektórymi otworami masz bardzo wąskie paski materiału – jeżeli otwory wycinałeś tą maszynką to jestem pod wrażeniem możliwości.

Offline tomant

• *
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 11, 2017, 11:09:09 »
Znając siebie to tempo będzie raczej ślamazarne ;). Czyli pewnie od czasu do czasu jakieś rzuty na taśmę i przyspieszenia i długie przerwy. Pierwszy etap to monitorki i ramki TM. W międzyczasie cała podstawa paneli frontowych i opanowanie joya a raczej jego oprogramowania (TARGET). Wiem, wiem piszecie, że jest zbędne, ale ja się trochę uparłem. U mnie trochę znaczy: "ma tak być i już!". Chcę się uniezależnić od ustawień w grze i mieć więcej możliwości przy ewentualnych innych samolotach.

Maszynka to chińska taniocha do drewna i materiałów drewnopodobnych i metali nieżelaznych, w dodatku kupiona okazyjnie na All...ro. Zapłaciłem ok 250 zł - takie same chodzą między 450-500. Trochę to siermiężne jest, beznadziejnie zakłada się piłkę ale cena zrobiła swoje. Chciałem sobie kupić taką za ok 800-1000 ale stwierdziłem, że dla jednego kokpitu i okazyjnych innych prac to chyba jednak nie warto. Na innych narzędziach raczej nie oszczędzam.
To nie jest przewód chłodzenia narzędzia tylko dmuchawa do odpylania wiórów. Ścianka w najcieńszym miejscu ma tylko 2mm więc wymagało to dość dużej uwagi. Dość słabo brzeszczotem jaki mam wycina się małe łuki. Następne warstwy pojadę w większości frezarką więc będzie to już bajka.

Ponawiam pytanie czy monitorki lepiej podłączyć do podstawowej karty graficznej komputera (mam 1060 z 3 wyjściami hdmi), czy może lepiej dołożyć drugą? A może jeszcze lepiej po LANie podłączyć do innego kompa? No i jakiego oprogramowania do eksportu MFD użyć? Nie zależy mi na obsłudze touchscreena bo i tak mam już ramki TM Coguar.

Monitorki na DVI działają:

« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 11, 2017, 16:52:57 »
Eksport  do monitorów A-10C jest dość prosty, jednak trzeba sporo liczyć. Ja do tego używam pewnego programiku.  Dzięki niemu ustawiam sobie to graficznie a plik konfiguracyjny automatycznie zapisuje się w ustawieniach DCS-a. Z tej stronk http://www.bit-shift.com/a10vcserver/index.html pobierasz serwer do virtualnego cockpitu A-10C,  tym programikiem ustawiam wszystko, ale do gry go nie używam. Znajdziesz tam poradnik jak to zrobić.  Jak by co, jakieś problem, to daj znać, zgadamy się na Discordzie i pomogę. Do exportu CDU na tablet,  używam innego programiku. Ten strasznie obciąża kompa. Napisz co to za monitorki są, jakiś link do aukcji.
Latamy dzisiaj?

Offline tomant

• *
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 11, 2017, 21:40:46 »
Dzięki za linkę. Kupiłem 2 monitorki takie jak ten: https://pl.aliexpress.com/item/HDMI-VGA-AV-Control-Driver-Board-8-inch-HJ080IA-01E-1024-768-IPS-high-definition-LCD/32811347145.html. Nie wiem czy to czasem nie Ty podesłałeś mi właśnie ten monitorek, czy na podstawie twojej propozycji znalazłem coś podobnego.

Offline tomant

• *
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 02, 2017, 22:07:14 »
Zmiana koncepcji. Sklejka fajna bo lekka i tania, ale niestety za słaba. Frezarka zrobiła totalną demolkę. Teraz wygląda to już tak:

Poza tym mam nadal problem z monitorkami. Szczegóły w wątku: http://il2forum.pl/index.php/topic,18470.0.html. Jakby ktoś miał jakieś propozycje to proszę o pomoc.

« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 03, 2017, 01:20:32 »
Widzę , że obierasz słuszne kierunki :)  Ja niestety nie mam już gdzie upychać zabawek, CMSP zelaga na regale i nie wiem gdzie go umieścić...  :cry:
Latamy dzisiaj?

Darth_Worm

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 03, 2017, 01:26:55 »
Gratulacje, dobry kierunek. Życzę dużo samozaparcia !

« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 03, 2017, 20:22:42 »
Gratulacje, dobry kierunek. Życzę dużo samozaparcia !
Oooooooo przyda się :)
Latamy dzisiaj?