Autor Wątek: Uszkodzony dysk twardy WD Black 640 GB - prośba o poradę na temat uszkodzenia  (Przeczytany 5025 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kwadrat

• Gość
Odp: Uszkodzony dysk twardy WD Black 640 GB - prośba o poradę na temat uszkodzenia
« Odpowiedź #30 dnia: Listopada 23, 2019, 22:17:42 »
Jak coś z dyskiem jest nie tak to najważniejsze nie grzebać. Podłącz pod Linuksa z LiveCd albo USB i zobacz czy wykrywa.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: Uszkodzony dysk twardy WD Black 640 GB - prośba o poradę na temat uszkodzenia
« Odpowiedź #31 dnia: Listopada 23, 2019, 22:27:09 »
Sprawa wygląda trochę inaczej, ten dysk z RAW już za pomocą test diska naprawiłem i jest ok. Ponieważ mam aż pięć dysków razem z M2 to się pogubiłem jak mi test disk wszystkie pokazał i błędnie naprawiałem dysk który był ok a był pokazywany w taki sposób, że w swej głupocie założyłem, że to on jest uszkodzony. Tego właśnie dysku problematycznego nie wykrywa ani bios ani winda. Widzi go test disk i teraz robię na razie  jego analizę i będę dalej z nim działał według instrukcji:
https://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Krok_po_kroku
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #32 dnia: Listopada 23, 2019, 22:46:50 »
Na początek wepnij ten dysk w inne gniazdo SATA, bo zaraz okaże się, że po prostu płyta główna nie obsługuje tylu dysków naraz w takiej konfiguracji.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #33 dnia: Listopada 23, 2019, 22:56:14 »
Podpinałem go w miejsce innego działającego prawidłowo, zmniejszając liczbę dysków. Dysku nie widać. Płyta jest nowiutka i ma 8 wejść SATA.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #34 dnia: Listopada 24, 2019, 11:18:42 »
Trudno będzie coś doradzić, bo co dysk to inna historia. Doświadczenie + odrobina desperacji potrafi czasami zdziałać cuda. Najlepiej nie trzymaj za wielu dysków w kompie w czasie takiej operacji, bo coś się machniesz i będzie po danych.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #35 dnia: Listopada 24, 2019, 21:33:28 »
Są takie rzeczy w informatyce które się filozofom nie śniły. Po wypięciu wszystkich dysków oprócz M2 i CD-Romu, dysk normalnie jest widoczny i funkcjonuje bez zarzutu. Wygląda na to, że po części Some1 miał rację i płyta nie obsługuje (?) na raz tylu dysków. Tylko po co jej 8 wejść SATA 6GB/s. Nic nie znalazłem o konieczności jakiś konkretnych podpięć w sloty. Teraz mam dwa dyski w budzie 3 i 2 TB + M2 + CD-Rom. Dwa pozostałe dyski podpinam, jak potrzebuję przez slot SATA zewnętrzny. I tak nie miałem zamiaru ich trzymać stale w budzie, chciałem tylko komfortowo, z wykorzystaniem max przesyłów zrobić na nich porządek. Jest też możliwość, że ten konkretny dysk nie lubi mieć tylu braci, bo bez niego taka sam ilość dysków działała prawidłowo. Dzięki za zaangażowanie i pomoc.

« Odpowiedź #36 dnia: Listopada 24, 2019, 22:23:24 »
Zobacz w instrukcji czy czasem montaż i obsługa dysku M2 nie wyłącza SATA0 albo SATA0 i SATA1. Zazwyczaj są takie ograniczenia na płytach.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odkopię. Ponieważ dodałem drugi dysk M2 do kompa i poczytałem instrukcję ;) wiem, że:
podłączenie dysku M2(1) blokuje SATA3(0) i SATA3(1) a podłączenie dysku M2(2) blokuje SATA3(4) i SATA3(5) czyli pozostaje miejsce na 4 dyski, w moim przypadku 3 i DVD-ROM.
RzEmYk miał rację.

Ja mam dysk SSD Samsung Evo 120 GB dla samego systemu. Nic na nim nie instaluję oprócz tego, co zwyczajowo idzie do dysku C: z DCS czy innych niektórych aplikacji. DCS, Steam i inne ważne rzeczy mam na dwóch innych dyskach SSD: Samsung Evo 500 GB i ostatnio zakupionym 2 TB WD Green. z Tym dyskiem 2 TB też miałem jaja, bo kupiłem Sandiska, ale po podpięciu zaczął wydawać jakieś dziwne dźwięki, co przy dysku SSD nie powinno mieć miejsca. Od razu reklamowałem dysk i kupiłem rzeczonego WD.

Nie pamiętam, jak podpinałem ten nowy 2 TB, czy razem z 1 TB czy 1 TB był wypięty. Sprawa Rzemyka rzeczywiście przykra, w moim przypadku chyba należałoby kupić zwykły dysk 2 TB dla backupu danych wrażliwych.