Tak jw., bez zdjęć czy sprawdzenia środka ciężko ocenić czy to tylko brud i stary smar, czy jednak jakieś uszkodzenie. Spodnią część obudowy zarówno joysticka jak i przepustnicy można zdjąć bez obaw, nie są do nich zamocowane żadne elementy.
W swoim 4 letnim egzemplarzu jakiś czas temu też zmagałem się z problemem tarcia sticka, chociaż nie było aż tak źle jak opisujesz. Najpierw oczyściłem trzpień i ten metalowy krążek, a także miejsce ich styku - kurz przylepiał się tam do resztek oryginalnego smaru, pozostawiając grudki. Potem otworzyłem obudowę i użyłem smaru PTFE w sprayu na całej tej kołysce, elementach ruchomych i miejscach gdzie plastik się trze. To samo zrobiłem z trzpieniem i tym krążkiem już od góry. Żeby ograniczyć zakurzenie, zmontowałem osłonę z kawałka materiału, drutu i gumowego ściągacza - coś na wzór osłony dźwigni zmiany biegów. Działa tak już od sierpnia.
Co do zacinania przycisków, to dzieje się tak dopiero od niedawna? W innych grach to samo? Sprawdź też może w ustawieniach kontrolera opcje z "Clutch" w nazwie, czasem przełączały mi się na domoślne - włączone - po aktualizacjach systemu, a to zamienia przycisk "i" na przepustnicy w owe "sprzęgło"