Autor Wątek: DCS Simple Radio Standalone  (Przeczytany 7793 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Qba

• VFA-313
  • *
DCS Simple Radio Standalone
« dnia: Stycznia 09, 2018, 02:07:16 »
DCS Simple Radio Standalone (DCS SRS) to program umożliwiający w DCSie komunikację głosową przez radio w kokpicie. Bardzo przydatny gdy online jest więcej osób w różnych teamach i Discord nie wystarcza.
Bardzo szczegółowy opis na forum ED: https://forums.eagle.ru/showthread.php?t=169387
Download: https://github.com/ciribob/DCS-SimpleRadioStandalone/releases/latest
.NET version 4.6.2 Required - PLEASE INSTALL THIS BEFORE INSTALLING SRS: https://www.microsoft.com/en-gb/down....aspx?id=53345
Windows 7/8/10 N Users - PLEASE INSTALL THIS OR IT WILL NOT WORK - Adds the media codecs you need which are removed in the N Version: https://www.microsoft.com/en-gb/down....aspx?id=48231

• Ściągamy i wypakowujemy do jakiegoś folderu. Ja mam w osobnym folderze niż DCS.
  • Uruchamiamy SR-ClientRadio.exe
  • W zakładce General pod Microphone wybieramy nasz mikrofon
  • Ważne: ustawiamy Microphone Boost na około -75% (minus 75%)
  • Pod Speakers & Optional Mic Output: po lewej wybieramy nasze słuchawki, po prawej NO MIC OUTPUT / PASSTHROUGH
  • Klikamy wyżej na preview audio i sprawdzamy mówiąc do mikrofonu czy poziom głośności jest ok i czy słychać nas wyraźnie. Jeżeli rzęzi, trzeba obniżyć Microphone Boost. Warto też porównać poziom głośności z tym z Discorda.
  • Pod napisem Server wpisujemy nazwę serwera i jego nr IP. Po kliknięciu w kółko zębate (lub zakładkę Favourites) mamy możliwość zapisania serwera i warto to zrobić żeby w przyszłości nie pytać się ciągle o numer IP kolegi, który stawia.
  • W zakładce Controls przypisujemy klawisz do nadawania pod komendę Common PTT (ja używam Scroll Locka albo Num Locka oraz na HOTASie).
  • W zakładce Controls przypisujemy jakiś klawisz pod komendę Overlay Toggle (wyświetla takie bitmapowe radio w kokpicie, w praktyce czasami się przydaje do tego, żeby zorientować się już w kokpicie czy program działa prawidłowo).
Program chyba lepiej odpalić i połączyć się z serwerem jeszcze przed uruchomieniem DCSa ale nie ma problemu, żeby to zrobić później po Alt Tabie. Żeby wszystko działało trzeba być w grze w kokpicie i mieć włączone radio ustawione na jedną częstotliwość u wszystkich.
Programik ma czasami swoje humory (np. u mnie za każdym razem przestawia input), poza tym trzeba spędzić jakiś czas, żeby się z nim oswoić ale działa prawidłowo i zwiększa poziom funu, szczególnie gdy ustawimy efekt głosowy prawdziwego radia. Szkoda, że DCS nie zapewnia tego sam w sobie jak dużo współczesnych gier sieciowych.

Za to są nowe wybuchy.

Virtual Strike Fighter Squadron 313

"Failure to remove TrackIR prior to ejection may cause injury. If unable to remove TrackIR, a proper ejection body position (head back against the seat headrest) reduces the chance of injury from the TrackIR."

Odp: DCS Simple Radio Standalone
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 09, 2018, 20:47:44 »
DCS jak wszyscy wiedzą, nie jest doskonały.
Ja mam natomiast drobne problemy z NET Framework 4.6.2, ostatnio jak zainstalowałem tą bazę, to miałem duże problemy z działaniem gniazd FireWire. Wiem, że to stare złącze, jednak potrzebne mi jest do zgrywania filmów z kamer HDV itp. Wprawdzie problem był na starej płycie głównej pod AMD, ale cholera wie. Potem spędziłem sporo czasu nad odinstalowywaniem wszystkich wersji NET Framework i instalację ich od nowa, do wersji 4.5.2.
Dziś wyszło mi powiadomienie o wersji 4.7.1, muszę to sprawdzić na innym komputerze. Troszkę się boję, że znowu będę miał ten sam problem.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2018, 20:55:47 wysłana przez =OPS=padonis »
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

Offline Orzeł

• APAsq
  • *
  • APAsq#4 WBCI#4
    • WBCI
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 12, 2018, 22:50:07 »
Żeby nie zaczynać nowego tematu, chciałem wręczyć "DYPLOM" :568: i uścisnąć dłoń :banana: tym którzy ukończyli szkolenie z obsługi Simple Radio na śmigłowcach .
Lista kursantów i typy śmigłowców:
-Dziara[7WEDS] - Mi-17
-Góra (gorzasty) - Mi-17
-Jarol - Mi-17
- White Wolf - Ka-50
Gratuluje :564: i czekam na chętnych ;).

« Odpowiedź #3 dnia: Marca 13, 2018, 08:27:36 »
Takie szkolenia to przyjemność i nie żebym tu komuś chciał wchodzić w ten, tego ;) Dzięki za przekazanie wiedzy, ale najbardziej się cieszę, ze nasze śmiglaste loty nabiorą jeszcze więcej rumieńców. Dla mnie krok w dobrą stronę.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline Orzeł

• APAsq
  • *
  • APAsq#4 WBCI#4
    • WBCI
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 18, 2018, 17:57:09 »
Żeby nie zaśmiecać forum i nie tworzyć nowego tematu, postanowiłem w tym miejscu napisać kilka słów o komunikacji podczas wspólnych lotów w trakcie misji.

KRÓTKI PORADNIK ŁĄCZNOŚCI

Łączność radiowa powinna być w miarę zwięzła, krótka i na temat. Latając nasze misje zazwyczaj nie mamy do czynienia z łącznością z „Wieżą kontroli lotów”, dlatego nie będę rozwijał tego tematu. Nadmienię tylko, że wykonując jakiekolwiek operacje lotnicze (starty, lądowania, przeloty, przemieszczenia) w rejonie lądowisk informujemy zazwyczaj na kanale ogólnym o wykonywanej czynności, np.: „Beeper 1 staruje z FARP Sphora”. W celu zapewnienia bezpieczeństwa lotów, w promieniu do 5 km od FARP-u zaleca się używać wspólnej częstotliwości.   

W łączności typu pilot-pilot chcąc nawiązać łączność rozmowę zaczynamy najpierw podając indeks wzywanego, następnie indeks wzywającego, potem treść komunikatu. Wzywany potwierdza swoim indeksem otrzymanie i zrozumienie wiadomości np.: „Rekin 2, Rekin 1 atakuj wskazany cel”, „Rekin2”.

W czasie lotów grupowych jeśli dowódca ugrupowania lub ktoś z formacji ma do przekazania komunikat dla całej grupy najpierw podaje swój indeks a potem treść komunikatu. Pozostali członkowie ugrupowania potwierdzają przyjęcie komunikatu swoim indeksem np.: „Beeper 1 do ugrupowania lądujemy”, „Beeper 2”, „Beeper 3”, „Beeper 4”.

Podczas wspólnych lotów (przelotów) kilku formacji różnych typów statków powietrznych (Ka-50, Mi-17) za łączność pomiędzy ugrupowaniami odpowiedzialni są dowódcy tych ugrupowań. To samo również obowiązuje, gdy ugrupowania wykonują oddzielne zadania i wykonanie danego zadania ma związek z wykonywanym zadaniem drugiego ugrupowania np.: „Beeper 1, Rekin 1, miejsce desantu czyste i zabezpieczone możecie lądować”.

W czasie lotów z użyciem „Simple Radia”, gdy każde ugrupowanie korzysta z innej częstotliwości, dopuszczalne jest w trakcie komunikacji używanie skróconej formy porozumiewania się np. w formacji Beerów zamiast mówić „Beeper 2, Beeper 1 ląduj” można powiedzieć „Dwójka tu Jedynka ląduj”, i wtedy potwierdzamy otrzymanie polecenia „Dwójka”.

Aby usprawnić komunikację i pomoc w orientacji dowódcy grupy podczas wspólnych startów i lądowań oraz lotów danego ugrupowania kilka wskazówek dla pilotów prowadzonych:
•   Jeśli start  lub lądowanie wykonywane jest pojedynczo, każdy pilot zgłasza po starcie lub lądowaniu do dowódcy ugrupowania np.: „Beeper 2, w powietrzu”, „Rekin 3, na ziemi”.
•   Jeśli start lub lądowanie wykonywane jest wspólnie, ostatni pilot w formacji melduje „Grupa w powietrzu”, „Grupa na ziemi”.
•   Gdy start formacji wykonywany jest pojedynczo pilot po dołączeniu do formacji melduje dowódcy ugrupowania np.: „Rekin 2, na miejscu”.
W każdym przypadku dowódca ugrupowania potwierdza otrzymanie wiadomości swoim indeksem.

W takcie wykonywania misji, gdy wystąpi sytuacja awaryjna, aby skrócić czas przekazania bardzo ważnej informacji zezwala się nie zachowywać ustalonych form komunikacji.

« Odpowiedź #5 dnia: Marca 18, 2018, 18:03:29 »
Dzięki Orzeł. Taki tekst był bardzo potrzebny!

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 19, 2018, 14:22:58 »
Pozwolę sobie Orzeł, dorzucić parę groszy do tego co napisałeś ;) :

PRZYKŁADOWA KORESPONDENCJA RADIOWA W RELACJI PILOT-PILOT

Wszędzie tam, gdzie jest to możliwe, należy używać obowiązujących zwrotów i wyrażeń frazeologicznych, w pozostałych zaś przypadkach można posłużyć się tzw. tekstem otwartym. W takich sytuacjach trzeba przede wszystkim pamiętać o tym, aby wypowiedzi były jasne, zwięzłe i jednoznaczne.

URUCHOMIENIE
D-ca Ugrupowania Ś-ców Transp.(DUT):  BLADE 1 do Grupy zgłaszać gotowość do uruchomienia.
Pilot Prowadzony 1(PPT1):  BLADE 2 w gotowości.
Pilot Prowadzony 2(PPT2): BLADE 3 w gotowości.
-------
PPT1: BLADE 1, BLADE 2 na podsłuchu w gotowości do uruchomienia.
DU: BLADE 1.
-------
DUT: BLADE 1 do Grupy uruchamiamy, (po uruchomieniu) zgłosić gotowość do startu.
PPT1: BLADE 2 gotowy do startu.

START
DUT: BLADE 1 do Grupy startujemy z / kursem 200 (stopni) / kierunkiem zachodnim / w kolejności 1, 2, 3. Po starcie LEWE SCHODY/SZYK LUŹNY/LINIA(TRIAL). Zgłosić na miejscu w Grupie.
PPT2: BLADE 1, BLADE 2 na miejscu /z lewej/na miejscu w Grupie.
------
DUT: BLADE 3 BLADE 1 twoje miejsce?
PPT3: BLADE 1, BLADE 3 dołączam, podaj prędkość.
DUT: Prędkość 180, kurs 230, wysokość 100, zgłoś na miejscu.

TRASA
DUT: BLADE 1 do Grupy linia(wysokiego napięcia), górka!
------
DUT: BLADE 1 do Grupy / zniżamy / z naborem do 300(metrów)/ w lewo / w prawo / na kurs 180 / zwalniam / przyspieszam /
------
DUT: BLADE 1 do Grupy przejść w / prawe schody / linie /
------
PPT1: BLADE 1, BLADE 2 przechodzę / z lewej na prawą / na prawo /
------
DUT: BLADE 1 do Grupy 2NM(mile) do celu, przygotować się*.

LĄDOWANIE
DUT: BLADE 1 do Grupy lądowisko na 11(jedenastej), podejście z / lewym kręgiem / kursem wschodnim / lądujemy pojedynczo/grupą, /wyrobić odstępy i odległości / utrzymywać własną separację/, zgłosić na ziemi.
PPT1: BLADE 2 z widocznością lądowiska.
------
DUT: BLADE 1 prosta do lądowiska, lądujemy.
------
DUT: BLADE 1 prosta do lądowiska, lądowanie dla grupy po mojej prawej/lewej/w linii/w.g. własnego uznania.
------
DUT: Blade 1 na ziemi.
PPT1: Blade 2 na ziemi.
------
PPT2: Blade 3 przechodzę na drugie zajście z /lewym/prawym/ kręgiem.
------
DUT: Blade 1 po desancie, startuję/odchodzę na wschód/z kursem 300, w kierunku na „BULLSEYE”.

PO DESANCIE
DUT: BLADE 1 w punkcie „BULLSEYE” lewy krąg, 200 m.
------
PPT1: BLADE 1 BLADE2 z widocznością, dołączam.
DUT: BLADE 2 dołącz, zgłoś na miejscu(w Grupie).

WEJŚCIE W REJON DZIAŁAŃ Ś-CÓW TRANSPORTOWYCH
DUT: REKIN 1 BLADE 1 Grupa Mi-17 w rejonie działań wchodzimy od południa, 50m nad terenem, za 2 minuty desant w punkcie 4.
D-ca Ugrupowania Ś-ców Szturmowych(DUS): Blade 1 Rekin 1 aktualnie w rejonie operują 4 śmigłowce KA-50, nie niżej 300m.
------
DUT: REKIN 1 BLADE 1 Grupa po desancie odchodzimy z kierunkiem południowym/kursem 240, wysokość 50m.
DUS: Przyjąłem REKIN 1.
------
DUS: BLADE 1 REKIN 1, zwróć uwagę /możliwy ostrzał z broni małokalibrowej w północnej części miejscowości Syrra /we wschodniej części miasta cztery pojazdy, możliwy ostrzał.
DUT: Zrozumiałem, wykonujemy z /uwagą/ominięciem wschodniej części.

DZIAŁANIA GRUPY Ś-CÓW SZTURMOWYCH
DUS: REKIN 1 do Grupy 3 NM(mile) do celu/rejonu przygotować się*! Atakujemy cele pojedynczo/grupą. Po ataku odejście w lewo/prawo/zbiórka w „BULLSEYE”.
------
DUS:  REKIN 1 na bojowym / atakuję / odchodzę w lewo / przechodzę na następne(zajście).
------
DUS:  REKIN 1 do Grupy, północno-wschodnia część miasta Syrra kolumna pojazdów przemieszczająca się drogą na wschód.
PPS1: REKIN 2 REKIN 1 z widocznością celów, zezwól na otwarcie ognia.
DUS:  REKIN 2 REKIN 1 zezwalam.
PPS1: REKIN 2 na bojowym z kursem wschodnim, atakuję.

Teoretycznie każda transmisja radiowa powinna być potwierdzana własnym przydzielonym indeksem: "Zrozumiałem BLADE 2 / Przyjąłem REKIN 2 / Wykonuję Blade 3/ Blade1" ponieważ nadający polecenie/informację ma pewność, że wiadomość dotarła do adresata. W praktyce "na gorąco" bywa różnie, jednakże jest to bardzo pomocne zwłaszcza w sytuacjach kryzysowych.

*przygotować się:
Ś-ce transportowe : wyłącznie oświetlenia, sprawdzenie systemów aktywnej obrony, strzelcy pokładowi w gotowości do użycia uzbrojenia, itp.
Ś-ce szturmowe: wyłączenie oświetlenia, włączenie/sprawdzenie systemów uzbrojenia i aktywnej obrony, itp.

https://docs.google.com/document/d/1ZjWO9SIddfvZ1bTupwWs1s2030VD-cHGEbsUBfkwOrQ/edit?usp=sharing
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

Offline Orzeł

• APAsq
  • *
  • APAsq#4 WBCI#4
    • WBCI
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 19, 2018, 16:46:31 »
Dzięki Dziara za rozwinięcie tematu. Byłem na występach gościnnych u rodziny i trochę "na kolanie" pisałem ten poradnik. Miałem poprosić Cię o jakieś uwagi co do moich wypocin i zapomniałem. W swoim poradniku nakreśliłem ogólne ramy zasad łączności bez zagłębiania się w szczegóły i konkretne sytuacje. Wspólne latanie i tak zweryfikuje wszystko, niemniej podanie konkretnych przykładów z Twojej strony pozwoli tym kolegom, którzy na co dzień nie mają styczności z tego rodzaju działalnością przyswoić i przyzwyczaić się do tego. Dzięki.

« Odpowiedź #8 dnia: Maja 12, 2018, 13:13:44 »
Dobra robota Panowie  :)

Offline czart

• *
  • 3.elt "Poznań"
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 18, 2018, 13:26:59 »
Pod klawiszem PTT programujemy nadawanie.
Czy jest mozliwość ustawienia nadawania przez drugą radiostację pod innym przyciskiem?
Obecnie używam jeden przycisk na throttle i zmieniam radiostacje.
W powietrzu są myśliwce, reszta to tylko cele powietrzne.

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 18, 2018, 13:54:38 »
Czy jest mozliwość ustawienia nadawania przez drugą radiostację pod innym przyciskiem?

Jest taka możliwość. Zamiast ustawiać globalny PTT można w zakładce Controls dla każdego z radia przypisać osobny klawisz + włączenie w zakładce Settings opcji: 'Radio Switch works as Push To Talk (PTT)'.

Offline czart

• *
  • 3.elt "Poznań"
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 18, 2018, 19:01:34 »
Dzięki za pomoc - kolejną.
W powietrzu są myśliwce, reszta to tylko cele powietrzne.

« Odpowiedź #12 dnia: Września 03, 2018, 15:06:33 »
Czy może ktoś mi na szybko powiedzieć jak uruchomić VHF1 w Ka-50 przez SRS? VHF2 działa po wciśnięciu "gruchy", ale nie wiem jak przełączyć się na drugie radio. W Mi-8 jest osobny przełącznik, a w Ka-50 jak to działa?
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #13 dnia: Września 03, 2018, 19:10:00 »
Wybór aktywnego radia dokonuje się wielopozycyjnym przełącznikiem obrotowym znajdującym się w sekcji RADIO na lewym panelu. Przy przełączniku popularnie nazywanym "pralką" podpisane jest kolejno od lewej: "CA(VHF2)|VHF1|SW|GRN CREW" lub po rosyjsku "CA(УКВ2)|УКВ1|KB|НОП".

« Odpowiedź #14 dnia: Września 03, 2018, 19:48:26 »
O to chodziło. Dziękuję.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Win10 64bit