Pozwolę sobie Orzeł, dorzucić parę groszy do tego co napisałeś

:
PRZYKŁADOWA KORESPONDENCJA RADIOWA W RELACJI PILOT-PILOT
Wszędzie tam, gdzie jest to możliwe, należy używać obowiązujących zwrotów i wyrażeń frazeologicznych, w pozostałych zaś przypadkach można posłużyć się tzw. tekstem otwartym. W takich sytuacjach trzeba przede wszystkim pamiętać o tym, aby wypowiedzi były jasne, zwięzłe i jednoznaczne.
URUCHOMIENIED-ca Ugrupowania Ś-ców Transp.(DUT): BLADE 1 do Grupy zgłaszać gotowość do uruchomienia.
Pilot Prowadzony 1(PPT1): BLADE 2 w gotowości.
Pilot Prowadzony 2(PPT2): BLADE 3 w gotowości.
-------
PPT1: BLADE 1, BLADE 2 na podsłuchu w gotowości do uruchomienia.
DU: BLADE 1.
-------
DUT: BLADE 1 do Grupy uruchamiamy, (po uruchomieniu) zgłosić gotowość do startu.
PPT1: BLADE 2 gotowy do startu.
STARTDUT: BLADE 1 do Grupy startujemy z / kursem 200 (stopni) / kierunkiem zachodnim / w kolejności 1, 2, 3. Po starcie LEWE SCHODY/SZYK LUŹNY/LINIA(TRIAL). Zgłosić na miejscu w Grupie.
PPT2: BLADE 1, BLADE 2 na miejscu /z lewej/na miejscu w Grupie.
------
DUT: BLADE 3 BLADE 1 twoje miejsce?
PPT3: BLADE 1, BLADE 3 dołączam, podaj prędkość.
DUT: Prędkość 180, kurs 230, wysokość 100, zgłoś na miejscu.
TRASADUT: BLADE 1 do Grupy linia(wysokiego napięcia), górka!
------
DUT: BLADE 1 do Grupy / zniżamy / z naborem do 300(metrów)/ w lewo / w prawo / na kurs 180 / zwalniam / przyspieszam /
------
DUT: BLADE 1 do Grupy przejść w / prawe schody / linie /
------
PPT1: BLADE 1, BLADE 2 przechodzę / z lewej na prawą / na prawo /
------
DUT: BLADE 1 do Grupy 2NM(mile) do celu, przygotować się*.
LĄDOWANIEDUT: BLADE 1 do Grupy lądowisko na 11(jedenastej), podejście z / lewym kręgiem / kursem wschodnim / lądujemy pojedynczo/grupą, /wyrobić odstępy i odległości / utrzymywać własną separację/, zgłosić na ziemi.
PPT1: BLADE 2 z widocznością lądowiska.
------
DUT: BLADE 1 prosta do lądowiska, lądujemy.
------
DUT: BLADE 1 prosta do lądowiska, lądowanie dla grupy po mojej prawej/lewej/w linii/w.g. własnego uznania.
------
DUT: Blade 1 na ziemi.
PPT1: Blade 2 na ziemi.
------
PPT2: Blade 3 przechodzę na drugie zajście z /lewym/prawym/ kręgiem.
------
DUT: Blade 1 po desancie, startuję/odchodzę na wschód/z kursem 300, w kierunku na „BULLSEYE”.
PO DESANCIEDUT: BLADE 1 w punkcie „BULLSEYE” lewy krąg, 200 m.
------
PPT1: BLADE 1 BLADE2 z widocznością, dołączam.
DUT: BLADE 2 dołącz, zgłoś na miejscu(w Grupie).
WEJŚCIE W REJON DZIAŁAŃ Ś-CÓW TRANSPORTOWYCHDUT: REKIN 1 BLADE 1 Grupa Mi-17 w rejonie działań wchodzimy od południa, 50m nad terenem, za 2 minuty desant w punkcie 4.
D-ca Ugrupowania Ś-ców Szturmowych(DUS): Blade 1 Rekin 1 aktualnie w rejonie operują 4 śmigłowce KA-50, nie niżej 300m.
------
DUT: REKIN 1 BLADE 1 Grupa po desancie odchodzimy z kierunkiem południowym/kursem 240, wysokość 50m.
DUS: Przyjąłem REKIN 1.
------
DUS: BLADE 1 REKIN 1, zwróć uwagę /możliwy ostrzał z broni małokalibrowej w północnej części miejscowości Syrra /we wschodniej części miasta cztery pojazdy, możliwy ostrzał.
DUT: Zrozumiałem, wykonujemy z /uwagą/ominięciem wschodniej części.
DZIAŁANIA GRUPY Ś-CÓW SZTURMOWYCHDUS: REKIN 1 do Grupy 3 NM(mile) do celu/rejonu przygotować się*! Atakujemy cele pojedynczo/grupą. Po ataku odejście w lewo/prawo/zbiórka w „BULLSEYE”.
------
DUS: REKIN 1 na bojowym / atakuję / odchodzę w lewo / przechodzę na następne(zajście).
------
DUS: REKIN 1 do Grupy, północno-wschodnia część miasta Syrra kolumna pojazdów przemieszczająca się drogą na wschód.
PPS1: REKIN 2 REKIN 1 z widocznością celów, zezwól na otwarcie ognia.
DUS: REKIN 2 REKIN 1 zezwalam.
PPS1: REKIN 2 na bojowym z kursem wschodnim, atakuję.
Teoretycznie każda transmisja radiowa powinna być potwierdzana własnym przydzielonym indeksem: "Zrozumiałem BLADE 2 / Przyjąłem REKIN 2 / Wykonuję Blade 3/ Blade1" ponieważ nadający polecenie/informację ma pewność, że wiadomość dotarła do adresata. W praktyce "na gorąco" bywa różnie, jednakże jest to bardzo pomocne zwłaszcza w sytuacjach kryzysowych.
*przygotować się:
Ś-ce transportowe : wyłącznie oświetlenia, sprawdzenie systemów aktywnej obrony, strzelcy pokładowi w gotowości do użycia uzbrojenia, itp.
Ś-ce szturmowe: wyłączenie oświetlenia, włączenie/sprawdzenie systemów uzbrojenia i aktywnej obrony, itp.
https://docs.google.com/document/d/1ZjWO9SIddfvZ1bTupwWs1s2030VD-cHGEbsUBfkwOrQ/edit?usp=sharing