Autor Wątek: Błąd (Meltdown i Spectre) w architekturze procesorów firmy Intel/AMD/ARM etc.  (Przeczytany 8848 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Błąd (Meltdown i Spectre) w architekturze procesorów firmy Intel/AMD/ARM etc.
« Odpowiedź #45 dnia: Stycznia 23, 2018, 12:43:27 »
No widzisz, czyli pozytywnie się skończyło. Dobrze że przynajmniej sami przyznali się do błędu i usunęli ten update  ;)

Ne pewno to nie koniec historii. BIOSa usunęli ale zapewniają, że pracują nad nowym. Oczywiście nie muszę nic instalować ale ostatecznie sytuacja ma się tak, że albo godzę się na wzrost temperatur, instaluję BIOS, zostawiam aktywne poprawki Windowsa i jestem teoretycznie zabezpieczony przed atakiem Meltdown/Spectre albo olewam poprawki i kwestie bezpieczeństwa i mam cichego laptopa. Pewnie skończy się na tym, że kupię jakąś podkładkę chłodzącą ale to rozwiązanie najmniej mi się podoba (jakiś taki nieelegancki półśrodek).
Русский военный корабль, иди нахуй

Odp: Błąd (Meltdown i Spectre) w architekturze procesorów firmy Intel/AMD/ARM etc.
« Odpowiedź #46 dnia: Stycznia 23, 2018, 13:07:29 »
Podstawka chłodząca to najgorsze rozwiązanie ze wszystkich wymienionych. Poczekaj na nowy BIOS, może akurat będzie wszystko w porządku. Generalnie zrezygnował bym też na razie tych łatek zabezpieczających. Z tego co piszą (link poniżej), nie należy się spodziewać jakiegoś większego spadku wydajności i co za tym idzie większego obciążenia/temperatury... Ale skoro Intel nie zaleca ich instalacji w takiej postaci jaką mają teraz to może lepiej trochę poczekać?

https://www.computerbase.de/2018-01/intel-cpu-pti-sicherheitsluecke/

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Stycznia 23, 2018, 13:24:13 »
Moim zdaniem większym przekrętem są skrypty na różnych stronach kopiące waluty. Ostatnio miałem otwartą stronę "poważnego" serwisu do gier, który był w stanie włączyć wentyle na 1080Ti (>50C) i żarł 18% i7-6700K (sic!). Tak więc może to nie zawsze jest wina poprawek, ale różnych cwaniaków. Warto to sprawdzić zanim się człowiek obruszy.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #48 dnia: Stycznia 23, 2018, 13:28:42 »
Moim zdaniem większym przekrętem są skrypty na różnych stronach kopiące waluty. Ostatnio miałem otwartą stronę "poważnego" serwisu do gier, który był w stanie włączyć wentyle na 1080Ti (>50C) i żarł 18% i7-6700K (sic!). Tak więc może to nie zawsze jest wina poprawek, ale różnych cwaniaków. Warto to sprawdzić zanim się człowiek obruszy.

Wszystko możliwe. Czasy mamy trudne... jak żyć.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #49 dnia: Stycznia 23, 2018, 20:22:28 »
To raczej nie skrypty bo w obu przypadkach (przed i po instalacji BIOSa) miałem otwarte mniej więcej to samo i użycie procesora było podobne. Temperatura w domu też raczej się nie zmieniła. Intel podobno znalazł przyczyny problemów ze stabilnością i w weekend wysyłał patche do producentów sprzętu. Pewnie niedługo można się spodziewać nowych BIOSów. Tym razem poczekam z instalacją...

Swoją drogą niedawno czytałem o skryptach do kopania walut, które ograniczają wykorzystanie procesora żeby było je trudniej wykryć. Z drugiej strony pojawiają się wtyczki do przeglądarek blokujące skrypty. Najnowsza Opera domyślnie ma je blokować. Pewnie do czasu aż ktoś wymyśli jak to obejść.
Русский военный корабль, иди нахуй

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #50 dnia: Stycznia 23, 2018, 20:33:43 »
Czyli reasumując, trzeba odinstalować te poprawki do windy 7 i 10 ?

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: Stycznia 23, 2018, 21:46:19 »
Lipas, zostaw jak jest.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #53 dnia: Stycznia 28, 2018, 14:28:01 »
Mi właśnie wczoraj pierwszy raz od czasu zmiany sprzętu wywaliło bluescreena. Podczas gry w DCSa 2.2. Mój i7 4790K ma już prawie 4 lata.

« Odpowiedź #54 dnia: Stycznia 28, 2018, 14:37:15 »
Shit... Czyli co myślicie? Wstrzymać sie z i5 8600k teraz?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #55 dnia: Stycznia 28, 2018, 14:41:35 »
Niejedna słabsza firma by padła na pysk po takiej wtopie, ale nie Intel.

« Odpowiedź #56 dnia: Stycznia 28, 2018, 15:15:36 »
Mi właśnie wczoraj pierwszy raz od czasu zmiany sprzętu wywaliło bluescreena.

To nie musi mieć związku z tymi poprawkami bezpieczeństwa. Mi przed Bożym Narodzeniem wywaliło 2 razy bluescreena, pierwszy raz od 4 lat (Haswell), a problemem był Kaspersky + Firefox 57. Więc przyczyną może być cokolwiek.

Co ciekawe, część analityków wskazuje, że kontrowersje związane z lukami bezpieczeństwa nie tylko nie zaszkodzą Intelowi, ale wręcz pomogą firmie całkiem dobrze zarobić. Partnerzy niebieskich już planują wymianę swojego sprzętu na nowy, ze wspomnianymi łatkami sprzętowymi, by zrekompensować utraconą wydajność po instalacji udostępnionych już aktualizacji bezpieczeństwa.
https://pclab.pl/news76852.html

Na początku 2001 r. w USA była afera jak pracownicy administracji Clintona dla żartu wydrapali z klawiatur komputerów literę "W" tak żeby utrudnić pisanie "George W. Bush" i przez to w Białym Domu trzeba było wymienić sprzęt komputerowy za kilkanaście milionów dolarów. Można. Można.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 28, 2018, 15:27:34 wysłana przez ThomasCrown »

« Odpowiedź #57 dnia: Stycznia 28, 2018, 15:56:55 »
Panowie, ale zanotowaliście jakieś spadki wydajności u siebie?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #58 dnia: Stycznia 28, 2018, 16:04:21 »
Tak w sumie żadnych spadków nie odnotowałem.

« Odpowiedź #59 dnia: Stycznia 28, 2018, 18:56:59 »
Stacjonarne i5 4670 (4 gen.) + SSD Crucial M550 256 GB odczuwalnych spadków brak - wykresy uruchamiania Firefoxa przed 04 stycznia (data zainstalowania łatki) i po - takie same, pełne skanowanie dysku Kaspersky Internet Security trwa dokładnie tyle samo co przedtem, w BoS/BoM szybkość poruszania Freetracka nie zmieniła się (w przypadku jakiś problemów/działań w tle zauważam spadek płynności Freetracka).

Laptop z i3 2350M (2 gen.) + SSD Kingston V300 120 GB - czas pełnego skanowania wydłużył się o 20 procent, ale czas uruchamiania Firefoxa jest taki sam.