Autor Wątek: Latanie kooperacyjne na śmigłowcach  (Przeczytany 28004 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Orzeł

• APAsq
  • *
  • APAsq#4 WBCI#4
    • WBCI
Odp: Latanie kooperacyjne na śmigłowcach
« Odpowiedź #285 dnia: Stycznia 09, 2019, 22:08:54 »
Bartek, moja osobista prośba, jak byś mógł to misje żeby były w poniedziałki, środy lub piątki. No i ogłaszaj też te misje na gildi, to na pewno też tam będą chętni.
Mam jeszcze taką sugestię, że skoro NATO i Zatoka Perska to może z Mi-17 zrobić "PKW Dubaj"  :evil: tzn. Polski Kontyngent Wojskowy, lub SGPSz, czyli Samodzielna Grupa Powietrzno-Szturmowa, coś na wzór tego co było w Iraku i Afganistanie.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2019, 22:14:55 wysłana przez Orzeł »

« Odpowiedź #286 dnia: Stycznia 10, 2019, 13:32:06 »
Bartek, moja osobista prośba, jak byś mógł to misje żeby były w poniedziałki, środy lub piątki. No i ogłaszaj też te misje na gildi, to na pewno też tam będą chętni.
Mam jeszcze taką sugestię, że skoro NATO i Zatoka Perska to może z Mi-17 zrobić "PKW Dubaj"  :evil: tzn. Polski Kontyngent Wojskowy, lub SGPSz, czyli Samodzielna Grupa Powietrzno-Szturmowa, coś na wzór tego co było w Iraku i Afganistanie.

Myślę, że poniedziałki/środy będą dobrym pomysłem ;). Latać będziemy po ciemnej stronie mocy, więc pomysł z Polskim Kontyngentem Wojskowym zostawię na kolejny projekt (choć kuszą te nasze piękne malowania).

BTW, lata ktoś dzisiaj coś luźnego w celu odświeżenia wiertaliotów?  ;) 

« Odpowiedź #287 dnia: Stycznia 10, 2019, 15:33:43 »
Ja może się wyrobię, ale najwcześniej około 22:00.
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

Offline Orzeł

• APAsq
  • *
  • APAsq#4 WBCI#4
    • WBCI
« Odpowiedź #288 dnia: Stycznia 16, 2019, 19:10:05 »
Bartek, kiedy zaczynamy?

« Odpowiedź #289 dnia: Stycznia 17, 2019, 17:36:22 »
Bartek, kiedy zaczynamy?

Został mi briefing do zrobienia, jak starczy czasu, to dzisiaj się za to wezmę i wtedy ustalimy jakiś termin.

« Odpowiedź #290 dnia: Stycznia 17, 2019, 20:10:37 »
Został mi briefing do zrobienia, jak starczy czasu, to dzisiaj się za to wezmę i wtedy ustalimy jakiś termin.
Nie zapomnij o "voice over'ach".  :P

« Odpowiedź #291 dnia: Stycznia 18, 2019, 21:26:07 »

Iran rozpoczął prace nad infrastrukturą potrzebną do budowy zaawansowanych technologicznie wirówek wzbogacających uran w zakładzie położonym w pobliżu miasta Natanz.
Działania Iranu mieściły się w ramach porozumienia nuklearnego zawartego w 2015 roku przez Iran oraz sześć mocarstw (USA, Wielką Brytanię, Francję, Chiny, Rosję i Niemcy). Zgodnie z postanowieniami umowy atomowej, Iran miał nie przekraczać limitu 300 kg produkcji wzbogaconego uranu oraz nie kontynuować prac nad reaktorem ciężkowodnym w Araku, potencjalnie zdolnym do produkcji plutonu. Energia jądrowa w Iranie miała być wykorzystywana tylko do celów cywilnych. Jednak, czy była?

Umowę pod znakiem zapytania postawiła jednak ogłoszona 8 maja decyzja prezydenta USA, Donalda Trumpera, o wycofaniu z porozumienia Stanów Zjednoczonych. Kilka dni później, amerykański wywiad został przyłapany na szpiegowaniu zakładów energetycznych w Natanz, co jeszcze bardziej pogorszyło atmosferę między poszczególnymi krajami.

23 lipca doszło do złamania porozumienia nuklearnego. Iran ogłosił, iż od tej pory będzie konsultował własną politykę nuklearną jedynie ze swoimi sojusznikami. W wielu miastach na południu kraju odbyły się antyrządowe demonstracje w których ludność okazywała niezadowolenie spowodowane drastycznymi sankcjami ze strony zachodu.

15 sierpnia Rosja zaoferowała swoją pomoc w opanowaniu coraz bardziej niestabilnej sytuacji na południu kraju. Kreml, na polecenie irańskiego rządu, zgodził się wysłać swoje siły na południe od Teheranu. Jako główną bazę wybrał lotnisko w Shiraz.

NATO nie pozostało bierne na wieści o militarnej interwencji Rosji w Iranie. W kierunku Zatoki Perskiej płyną już amerykańskie jednostki, a pozostałe kraje członkowskie coraz głośniej wyrażają swoją dezaprobatę na poczynania Teheranu.

Oto zarys fabularny mini-kampanii w której wcielimy się w pilotów maszyn: Ka-50 oraz Mi-8. Więcej szczegółów wkrótce, choć już teraz można przypominać sobie sekwencje odpalania!  ;)

« Odpowiedź #292 dnia: Stycznia 19, 2019, 12:25:52 »
MISJA 1: ZAOPATRZENIE

-- Mi-8 --

Zadaniem śmigłowców Mi-8 jest transport żołnierzy i ładunków we wskazane miejsca.

BEEPER 1
Transport żołnierzy z płyty lotniska Shiraz do RED OUTPOST.
Transport ładunków z RED OUTPOST na lotnisko w Shiraz.

BEEPER 2
Transport żołnierzy z płyty lotniska Shiraz do BLUE OUTPOST.
Transport ładunków z BLUE OUTPOST na lotnisko w Shiraz.

BEEPER 3
Transport żołnierzy z płyty lotniska Shiraz do GREEN OUTPOST.
Transport żołnierzy z GREEN OUTPOST na lotnisko Shiraz.

BEEPER 4
Wsparcie dla BEEPER 1-3.

BEEPER 5
Wsparcie dla BEEPER 1-3.

-- Ka-50 --

Zadaniem śmigłowców bojowych Ka-50 jest patrol obrzeży miasta Shiraz, kontrola mijanych posterunków, wsparcie wykonujących swoje zadanie Mi-8.

ZADANIE POBOCZNE:
Ćwiczenie komunikacji między pilotami.
Pierwszy lot zapoznawczy na irańskiej ziemi.

ZAGROŻENIE:
Miasto Shiraz kontrolowane jest przez irańskie wojsko, więc nie spodziewamy się większych zagrożeń. Należy jednak pamiętać o ciągłym napięciu politycznym panującym w rejonie oraz niedawnych zamieszkach na południu kraju.

KOMUNIKACJA:
Aktywne częstotliwości radia zostaną podane w dniu misji.

POZOSTAŁE INFORMACJE
Misję przewiduję w poniedziałek 21.01 w godzinach 21:15 (briefing), 21:30 (start).
Śmigłowce będą w trybie COLD and DARK.
Komunikacja będzie odbywała się za pomocą SRS (częstotliwości podam w dniu misji).
Wymagana jest umiejętność lotu i obsługi wybranej maszyny (nie będzie czasu odpowiadać na pytania: "do czego służy ten niebieski guzik?").
Misję postaram się umieścić w systemie Gildii.org, aby ułatwić zapisanie się na nią. Jednak, czytelników forum prosiłbym o wpisywanie się na tradycyjną listę, abym wiedział ile maszyn jeszcze dodatkowo dostawić.

--Mi-8--

-
-
-
-
-

--Ka-50--

- =OPS=Barti
-
-
-

W razie pytań, można mnie dorwać na Discordzie, albo na PW.  8)

Salut,
Barti
« Ostatnia zmiana: Stycznia 19, 2019, 12:32:23 wysłana przez =OPS=Barti »

« Odpowiedź #293 dnia: Stycznia 19, 2019, 13:55:55 »
--Mi-8--

-
- =OPS= Rafel
-
-
-

--Ka-50--

- =OPS=Barti
-
-
-

« Odpowiedź #294 dnia: Stycznia 19, 2019, 15:01:21 »
Zapowiada się przednio. Żeby tylko zapału starczyło na wszystkie misje ;) Ubolewam niezmiernie, ale w ten poniedziałek jestem poza domem i wracam dopiero we wtorek dlatego moje Mi-8 tym razem się będzie kurzył.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #295 dnia: Stycznia 19, 2019, 20:13:46 »
Do czwartku mam zawieszenie broni  :cry:

Offline Orzeł

• APAsq
  • *
  • APAsq#4 WBCI#4
    • WBCI
« Odpowiedź #296 dnia: Stycznia 20, 2019, 17:49:56 »
--Mi-8--

-Orzeł
- =OPS= Rafel
-
-
-

--Ka-50--

- =OPS=Barti
-
-
-

« Odpowiedź #297 dnia: Stycznia 20, 2019, 21:21:08 »
UWAGA

Aby wziąć udział misji/kampanii należy ściągnąć i zainstalować następujące pliki:

https://virpil.com/en/news/58-vpc-airfi ... -dcs-world (klikamy na strzałce przy VPC-Airfield Equipment) <-- dodatkowe obiekty wzbogacające imersję (budynki, pojazdy lotniskowe, drabinki, obsługa naziemna, itp.)
http://www.476vfightergroup.com/downloads.php?do=file&id=287 (klikamy download) <-- dodatkowe obiekty wykorzystane przy budowie misji (tarcze, kontenery, itp.)

Ich instalacja ogranicza się do przekopiowania zawartości archiwum do lokalizacji C:\Users\twoja_nazwa_użytkownika\Saved Games\DCS.openbeta\Mods\tech zachowując strukturę ściągniętych plików (szczególnie uwaga na plik VPC-Airfield Equipment 0.9.4 beta).

Jeśli ktoś będzie miał problem z instalacją dodatków, wytłumaczę jak to zrobić przed misją (2 minuty roboty).

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #298 dnia: Stycznia 21, 2019, 00:15:26 »
--Mi-8--

- Orzeł
- =OPS= Rafel
- [7WEDS]Dziara
-
-

--Ka-50--

- =OPS=Barti
-
-
-
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

« Odpowiedź #299 dnia: Stycznia 22, 2019, 00:00:45 »
Piloci Mi-8 wykonali swoje zadania. Żołnierze zmienili swoje warty na posterunkach, a ładunki zostały przetransportowane w docelowe miejsca. Niestety, awarii uległ śmigłowiec Ka-50, przez co pilot udał się integrować z miejscowymi trunkami  :564:.

Reszta fotek tutaj: https://imgur.com/a/xp4W96v

Do zobaczenia na kolejnej misji,
Barti.