Autor Wątek: Śrubokręt czy wkrętak oto jest pytanie :)  (Przeczytany 1285 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Śrubokręt czy wkrętak oto jest pytanie :)
« dnia: Lutego 21, 2018, 11:03:10 »
Wydzielone z tego tematu:
http://il2forum.pl/index.php/topic,18654.msg362570.html#msg362570

Witam wszystkich. Łączę się w bólu z powodu awarii, jednak chcę wtrącić 3 grosze tak ...., edukacyjnie  :evil:  Nie ma takiego czegoś jak... śrubokręt!  Śruby wkręca się kluczem (płaskim/ oczkowym/francuzem itp) gdyż mają..ŁEB w kształcie kwadratu/ sześcio.. czy ośmiokąta. Do wkręcania popularnie zwanych "śrubek" służy  WKRĘTAK (płaski/ krzyżakowy), bo łeb takowych ma nacięcie/ nacięcia czy otwory (specjalne- aby tylko serwis dawał radę odkręcić/ przykręcić). Jak zaliczyłem dwóję na lekcji techniki jakieś ponad 30 lat temu to jestem wyczulony na to słowo. ;D I nawet ten błąd zdarzył się naszemu "forumowemu" Miodkowi - Sorki Kosi za wytyk- to nie jest żadna  złośliwość!. Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2018, 11:38:03 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Odp: Awaria kompa - zasilacz a może płyta?
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 21, 2018, 11:11:54 »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
Odp: Śrubokręt czy wkrętak oto jest pytanie :)
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 21, 2018, 12:03:09 »
Witam wszystkich. Łączę się w bólu z powodu awarii, jednak chcę wtrącić 3 grosze tak ...., edukacyjnie  :evil:  Nie ma takiego czegoś jak... śrubokręt!  Śruby wkręca się kluczem (płaskim/ oczkowym/francuzem itp) gdyż mają..ŁEB w kształcie kwadratu/ sześcio.. czy ośmiokąta. Do wkręcania popularnie zwanych "śrubek" służy  WKRĘTAK (płaski/ krzyżakowy), bo łeb takowych ma nacięcie/ nacięcia czy otwory (specjalne- aby tylko serwis dawał radę odkręcić/ przykręcić). Jak zaliczyłem dwóję na lekcji techniki jakieś ponad 30 lat temu to jestem wyczulony na to słowo. ;D I nawet ten błąd zdarzył się naszemu "forumowemu" Miodkowi - Sorki Kosi za wytyk- to nie jest żadna  złośliwość!. Pozdrawiam

A ja chciałem dodać, że nie ma czegoś takiego jak brak zasięgu komórki, tylko brak pola :-)... dobra... nie ględzę. Poza tym Padkowi mogły paść międzymordzia USB, z powodu impulsu jakiegoś manipulatora drążkowego. Ech, czytało się te Bajtki ponad 30 lat temu.  :evil:

« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 21, 2018, 12:18:12 »
Poza tym Padkowi mogły paść międzymordzia USB, z powodu impulsu jakiegoś manipulatora drążkowego. Ech, czytało się te Bajtki ponad 30 lat temu.
To proponuje jeszcze jedno hasło z tych czasów i chyba też z Bajtka:
"Od dziś kursor będziemy nazywali wodzikiem."

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 21, 2018, 12:23:11 »
A kto pamięta co to były "wiosełka"  :evil:? Nie powiem, pragnąłem takie mieć.

« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 21, 2018, 12:35:03 »
Chyba kojarze. To coś takiego było z potencjometrami w pokrętłach. Ale mogę się mylić.
Do tej pory pamiętam też jeden tekst z Bajtka:
" Szpitale podczas wojny bombardować można, ale nie woln."

« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 21, 2018, 13:04:37 »
Przepraszam za błąd powinno oczywiście być:
" Szpitale podczas wojny bombardować można, ale nie wolno".
Tak to jest jak się pisze na telefonie.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 21, 2018, 13:21:06 »
A kto pamięta co to były "wiosełka"  :evil:? Nie powiem, pragnąłem takie mieć.

Wiosełka czyli "paddle" :

http://home.kpn.nl/bderogee1980/projects/paddle/paddle.html
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 21, 2018, 14:09:35 »
Wiadomo, ale kto tam takie miał do C64, nie znałem takiego... Żadnych paddles... Wszyscy z joyami, QuickShot, albo kwardatowy default z... Atari. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.