Autor Wątek: Stare symulatory - wspominamy  (Przeczytany 1353 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Stare symulatory - wspominamy
« dnia: Marca 19, 2018, 21:46:34 »
Ostatnio naszła mnie nostalgia do starych czasów i zagrania w symulatory które darzę dużym sentymentem.
I przypomniał mi się mój pierwszy symulator w który grałem na moim pierwszym komputerze "Schneider CPC464" który do dzisiaj posiadam.  :)

Ale do czego zmierzam jest to symulator bombowca a naszym celem jest zatopienie "Bismarka" niby proste ale sięgając pamięcią wiem że nie potrafiłem
wystartować tym samolotem z lotniskowca (chyba to był lotniskowiec bo grafika jest dość mocno archaiczna )  :P
I po latach bogatszy o wiedzę postanowiłem się z tą grą znowu zmierzyć i wiecie co ?
Klops poległem dalej nie potrafię wystartować !

Co do samej gry jest ona dość przełomowa jak na tamte czasy i mocno wybiegająca w przyszłość.
Wektorowa grafika ,klikalny kokpit oraz możliwość zmiany obsadzanej pozycji w tamtych czasach to było naprawdę coś !  ;)

Więc jeżeli ktoś ma chęci by sprawdzić się z tym symulatorem podaje linka poniżej oraz krótką instrukcje jak odpalić emulator.
Może ktoś w końcu mnie uświadomi jak wystartować tym bombowcem  :evil:

http://www.mediafire.com/file/kg4bgy8v5dwxxg6/Schneider+CPC464.rar

Rozpakować ale to chyba oczywiste odpalamy WinApe.exe i w emulatorze

1 Ctrl+ F1 montujemy dyskietkę z katalogu ROM o nazwie "night raider (uk) (1988).dsk"
2 Wpisujemy RUN"NRAIDER.BAS
3 Gramy klawisz F10 zmienia tryb okienkowy na pełen ekran.

No i jak będę miał trochę czasu to w przyszłym tygodniu muszę odszukać Horneta 3.0 którego kiedyś modowałem  Hex edytorem kod ASCII to była dopiero zabawa  8)
A wy co wspominacie z sentymentem ?

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Odp: Stare symulatory - wspominamy
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 19, 2018, 21:55:14 »
Pierwszy był Fighter Pilot na C64 (był też i na Spektrumnie), oraz Solo Flight. Dam Buster, ale to taka strzelanka. Potem Gunship, śmigłowiec, bue... A z kolegą latało się razem, czysty dogfight, grając w dwóch naraz na jednym monitorze w ACE 2...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.