Kto z was ma 5090? Napaliłem się na nią, kompletuję kompa aż do momentu kiedy poczytałem, że problem z kablami/gniazdami jest wciąż obecny. Jak dobrze zrozumiałem to nVidia w ramach oszczędności redukowała (zaczęła właśnie już w 4090 i w 5090 dobiła) kluczowe części, które balansowały rozłożenie prądu na linie przesyłowe. Jakiś tester z YT zrobił test i kabel nagrzewał się bardzo mocno bo prund szedł głównie jednym kabelkiem (ponad 24 ampery), a same gniazda miały nawet 150 stopni.
Jedyne bezpieczniejsze karty to Astral od Asusa, które chociaż poprzez apkę w Windowsie powiedzą, że niektóre kable są niebezpiecznie obciążone i wtedy można szybko wyłączyć grę. Sama karta jest znacznie droższa niż inne....
Rozumiem, że nie każdemu pali się karta, ale przy maksymalnym obciążeniu 575W jest to na granicy fizycznej możliwości, ponoć bezpieczny limit to 370W co jest absurdalne, przecież nie po to się kupuje takie karty by miały wydajność tylko trochę wyższą niż 5x tańsza AMD 9070XT.
Jak to jest u was z doświadczeniem z nimi? Chyba mój plan kompa idealnego pod DCS poszedł się rypać bo w takim wypadku muszę wziąć 9070XT co ma tylko 16 GB VRAM i wydajnością nie jest na poziomie 5090.