Zatem jak ktoś liczył, że 3080 pociągnie mu DCSa w VR na poziom dotąd niespotykany, to musi jeszcze zainwestować w i9, skoro wszyscy chwycili się myśli, że to jest wina procesora.... ciekawe co potem, pamięci?
To nie jest wielka filozofia, wystarczy zerknąć na fpsVR i od razu widać czy w danej chwili ograniczeniem jest CPU czy GPU. U gościa, który żali się, że upgrade z 1080 na 3080 nic nie dał, wygląda to tak:

a u mnie w DCS jest przeważnie tak, albo czerwono robi się po stronie GPU. A mam niższe zegary CPU.

Inne ustawienia, inna misja, MP vs. SP, to już nie wnikam. Każdy może sprawdzić u siebie i na tej podstawie podejmować decyzje zakupowe.
W DCS nie ma na to podglądu, za to w x-plane wszystko ładowane jest do VRAM, wszystkie tekstury, łącznie z orto. X-plane 11GB wciąga nosem na starcie i jeszcze z 3x tyle by się przydało. Musiałem ograniczyć wczytywanie scenerii bo symulator się wysypuje.
Vulkan i DX12 to inna sytuacja, bo tam każda gra zarządza VRAM na własną rękę. Jeśli zarządzanie jest słabe i ktoś załaduje 8x większe tekstury niż przewidzieli programiści, to może być krucho. Ten sam problem ludzie mają w P3Dv5 DX12 (albo mieli, nie śledzę). Pozostaje liczyć na to, że z czasem poprawią zarządzanie pamięcią w tych grach, albo faktycznie czekać na karty z 16, 20GB VRAM.
W DCS Vulkan nieprędko się pojawi, wspominał o tym Chizh w ostatnim wywiadzie.