Autor Wątek: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?  (Przeczytany 71364 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?
« Odpowiedź #390 dnia: Września 20, 2020, 11:03:21 »
Jeśli się to potwierdzi to słabiutko niestety. Między 2080 a 2080 Ti była większa różnica.

Wczoraj wymieniłem pastę w mojej 18-miesięcznej 2080 Ti. Nie wiem kiedy stara straciła swoją funkcjonalność, ale ostatnio temperatury dochodziły do 85°C i wiatraki wkręcały się na prawie 4000 obrotów. Po wymianie max. to 70-72°C w 3D Marku.

Z ciekawości, jakiego producenta ta karta?
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #391 dnia: Września 20, 2020, 11:38:53 »
Gigabyte

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #392 dnia: Września 20, 2020, 12:19:06 »
Witaj w klubie :)

Gigabyte niestety się nie popisał, sporo osób ma ten problem.

skynet

• Gość
Odp: Nvidia RTX (przysz%u0142o%u015B%u0107 w grafice)?
« Odpowiedź #393 dnia: Września 20, 2020, 22:01:57 »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #394 dnia: Września 20, 2020, 22:13:58 »
Trochę z rezerwą trzeba to traktować. Gość twierdzi, że przesiadł się z 1080 i nie widzi żadnej różnicy a jednocześnie na filmie fpsVR mu pokazuje, że jest ograniczony przez CPU 100% czasu. No w takiej sytuacji to sorry, ale nawet 5x szybsze GPU nie pomoże.

Ja u siebie w DCS widzę zupełnie inne proporcje użycia CPU i GPU w VR.

« Odpowiedź #395 dnia: Września 20, 2020, 22:35:21 »
Może po prostu VRAM jest za mało na tej karcie i się dusi w VR.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #396 dnia: Września 20, 2020, 22:54:48 »
Wątpliwe, jakoś do tej pory karty się nie "dusiły", chociaż miały mniej. Wskaźniki użycia VRAM przez DCS też niewiele mówią, bo gra rezerwuje tyle ile znajdzie na karcie, co nie znaczy, że z tego korzysta.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #397 dnia: Września 20, 2020, 23:36:57 »
Zatem jak ktoś liczył, że 3080 pociągnie mu DCSa w VR na poziom dotąd niespotykany, to musi jeszcze zainwestować w i9, skoro wszyscy chwycili się myśli, że to jest wina procesora.... ciekawe co potem, pamięci?
« Ostatnia zmiana: Września 20, 2020, 23:48:55 wysłana przez =OPS=boski qrdl logos »

« Odpowiedź #398 dnia: Września 21, 2020, 00:01:55 »
Wątpliwe, jakoś do tej pory karty się nie "dusiły", chociaż miały mniej. Wskaźniki użycia VRAM przez DCS też niewiele mówią, bo gra rezerwuje tyle ile znajdzie na karcie, co nie znaczy, że z tego korzysta.

W DCS nie ma na to podglądu, za to w x-plane wszystko ładowane jest do VRAM, wszystkie tekstury, łącznie z orto. X-plane  11GB  wciąga nosem na starcie i jeszcze z 3x tyle by się przydało. Musiałem ograniczyć wczytywanie scenerii bo symulator się wysypuje. Teraz ładuje mi połowę i wciąga ok 9GB VRAM, ale muszę też wybierać mniej przeładowane scenerie, na tych cięższych mogę latać tylko "lekkimi" samolotami. W x-plane możesz konkretnie sobie sprawdzić, jakie pliki w danym momencie znajdują się w VRAM i jest tam wszystko co się da załadować. Tak działa Vulkan, dlatego daje kopa, może jednak kiedyś zawita też do DCS.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #399 dnia: Września 21, 2020, 07:46:39 »
W ramach plotek/przecieków o RTX 3090 (jeśli to prawda) nie wygląda to za ciekawie czyli 100% wyższa cena za ok. 10 % wzrost wydajności.
Choć akurat w VR takie 10% może znaczyć bardzo wiele. ;)
Film i więcej obrazków w linku na videocardz:
https://videocardz.com/newz/nvidia-geforce-rtx-3090-gaming-performance-review-leaks-out
....

Hmmm, jeśli to prawda to faktycznie lipa. Jedynie wynik ratuje 24Gb, a tak to lipowato. Powinno być +20-30% więcej i to byłoby ok przy takiej różnicy cenowej. Tutaj to wynik zaledwie mierny w skali do 6. Ale ma to też pewien dobry plus, będą dostępne, bo niewiele osób się połasi na te +10% przy takiej cenie :061:. Na pewno też górnicy tą kartą się nie zainteresują.

Natomiast wychodzi, że tak właśnie jest, 3090 będzie tylko dla szaleńców i VR-owców:
https://www.hardwaretimes.com/nvidia-rtx-3090-gaming-benchmarks-leaked-just-10-faster-than-the-rtx-3080/ .
« Ostatnia zmiana: Września 21, 2020, 08:10:27 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #400 dnia: Września 21, 2020, 09:47:08 »
Zatem jak ktoś liczył, że 3080 pociągnie mu DCSa w VR na poziom dotąd niespotykany, to musi jeszcze zainwestować w i9, skoro wszyscy chwycili się myśli, że to jest wina procesora.... ciekawe co potem, pamięci?

To nie jest wielka filozofia, wystarczy zerknąć na fpsVR i od razu widać czy w danej chwili ograniczeniem jest CPU czy GPU. U gościa, który żali się, że upgrade z 1080 na 3080 nic nie dał, wygląda to tak:

a u mnie w DCS jest przeważnie tak, albo czerwono robi się po stronie GPU. A mam niższe zegary CPU.

Inne ustawienia, inna misja, MP vs. SP, to już nie wnikam. Każdy może sprawdzić u siebie i na tej podstawie podejmować decyzje zakupowe.

W DCS nie ma na to podglądu, za to w x-plane wszystko ładowane jest do VRAM, wszystkie tekstury, łącznie z orto. X-plane  11GB  wciąga nosem na starcie i jeszcze z 3x tyle by się przydało. Musiałem ograniczyć wczytywanie scenerii bo symulator się wysypuje.

Vulkan i DX12 to inna sytuacja, bo tam każda gra zarządza VRAM na własną rękę. Jeśli zarządzanie jest słabe i ktoś załaduje 8x większe tekstury niż przewidzieli programiści, to może być krucho. Ten sam problem ludzie mają w P3Dv5 DX12 (albo mieli, nie śledzę). Pozostaje liczyć na to, że z czasem poprawią zarządzanie pamięcią w tych grach, albo faktycznie czekać na karty z 16, 20GB VRAM.
W DCS Vulkan nieprędko się pojawi, wspominał o tym Chizh w ostatnim wywiadzie.

« Odpowiedź #401 dnia: Września 21, 2020, 10:47:08 »
No tak, ale gość ma procka i7 8700k @ 4.9Ghz... Pierwsze co pokazuje to prosta misja z F-18 (free flight z instant action) i już tam się procek krztusi! Coś ma albo grubo nie tak z tym swoim DCS, albo oni naprawdę zrypali ten tytuł. Kolejna misja z F-16 to już coś bardziej oskryptowanego i z większą ilością modeli, ale procka zajechało od razu :D To pokazuje, że jeśli ktoś chce grać w ten tytuł w VR to powinien wcześniej sprawdzić daną misję :P Samo najnowsze GPU czy CPU tu nic nie wskóra jak się wczyta coś "ciekawszego".
--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #402 dnia: Września 22, 2020, 10:19:03 »
NDA na 3090 obowiązuje do 24.09, czyli premiery. Nic wcześniej nie uszczkną ;>. Tutaj jakby ktoś chciał sobie zobaczyć jakie modele są/będą na rynku.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #403 dnia: Września 22, 2020, 14:41:37 »
NDA na 3090 obowiązuje do 24.09, czyli premiery. Nic wcześniej nie uszczkną ;>. Tutaj jakby ktoś chciał sobie zobaczyć jakie modele są/będą na rynku.

Cała ta sytuacja z deficytem i jakimiś kosmicznymi windowaniami cen świadczy, że kogoś nieźle pogięło w tym biznesie... Jest jeszcze głupiej niż było 2 lata temu, jak opóźniały się przedpłacone 2080Ti. Z tego wszystkiego powoli przechodzi mi ochota na to gówno. Następna generacja to będą asygnaty, jak w PRLu na malucha. O ile byłem podniecony tydzień temu, to może i bym sypnął grosiwem (tzn. moje wewnętrzne uwolnione dziecko), ale teraz to niech się fakują. Nawet czytelnicy purepc już to zaczynają rozumieć  :evil:.

« Odpowiedź #404 dnia: Września 23, 2020, 10:53:45 »
Ciekawostka czyli pierwsze testy RTX 3090 ale w 8K ;):
https://www.youtube.com/watch?v=JDUnSsx62j8