Autor Wątek: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?  (Przeczytany 71981 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qrdl_logos

• Gość
Odp: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?
« Odpowiedź #420 dnia: Września 25, 2020, 00:40:00 »
Wszystko to zaczyna mi przypominać niegdyś modne wałki z cenami pamięci, tzn. zalało fabrykę w Chinach i cyk +100% do ceny, potem były całe serie podobnych "wypadków", np. trzęsienia ziemi, sztormy, meteory, Najświętsza Panienka etc. Pewnie 30x0 płynęły od EU no i.... Kraken je porwał... (ew. spadły z kontenerowca dla tych bardziej zracjonalizowanych).  :evil:
Kto wie czy nie lepiej kupić drugą 2080Ti i puścić w SLI, jakby w VR każda renderowała jedną gałę, to byłoby już coś :-). Może to nie taki głupi pomysł, bo różne pierdoły wpadają w panikę i niedługo puści zwieracz i dawaj kartę na allegro, bo za rok to tylko tysiąc pińcet, a teraz można i ze 2.5k przytulić  :evil:.
« Ostatnia zmiana: Września 25, 2020, 00:48:07 wysłana przez =OPS=boski qrdl logos »

« Odpowiedź #421 dnia: Września 25, 2020, 07:48:23 »
Moim zdaniem mamy jednak do czynienia z dobrze zaplanowaną kampanią marketingowo-sprzedażową.
Nvidia zaproponowała produkt w bardzo dobrym stosunku cena/wydajność przez co uzyskała "efekt WOW", bardzo pozytywne przyjęcie oraz ogromne zapotrzebowanie. Choć może z tym ostatnim jednak niedoszacowała.
Ale aby uzyskać taki efekt na rynku i konieczną do tego cenę obecna wersja 3080 została "okrojona" z pamięci do poziomu 10 GB.
Chyba podstawową wersją Ampere wg zamierzeń Nvidii ma być nadchodzący RTX 3080 20 GB ale już w wyższej 1000+ PLN cenie. Gdyby na premierę zaprezentowano taką 20GB kartę z tą ceną (czyli nadal taniej ale już blisko premierowej RTX2080Ti) Nvidia nie osiągnęłaby aż takiego zachwytu i zapotrzebowania.
I to chyba 20GB wersja jest obecnie głównie produkowana a wersja z "tylko" 10GB została mniej lub bardziej potraktowana po macoszemu z założeniem, że jest to produkt głownie na premierę mający spełnić to ww. określone zadania oraz w przyszłości być tańsza wersją (coś jak GTX1060 3GB/6GB). Dlatego dostępność jest taka ograniczona.
Z drugiej strony brak tych kart (i windowanie cen) na rynku spowoduje, że wyższa cena 20GB wersji zostanie zupełnie inaczej przyjęta i chętnie zaakceptowana a wiele osób bez zastanowienia kupi. W końcu już dziś są w stanie nie wiele mniej zapłacić za chwilowo ograniczoną dostępność wersji 10GB. ;)
Oczywiście być może w tym wszystkim gdzieś w tle jest jeszcze kwestia uzysku z wafli krzemowych i optymalizowania obecnie początkowego procesu produkcyjnego itd.
Nadchodząca premiera Big Navi już 28 października wg plotek wygląda to ciekawie a Nvidia chciała być na to przygotowana.
Z jednej strony mają już ogromne niezaspokojone zapotrzebowanie na swoje karty które stopniowo przez miesiąc będą realizować a z drugiej strony mają droższą 20GB oraz pozostałe wersje które mają na celu "zakryć" premierę AMD.
Jeśli do tego karty Ampere w listopadzie będą bez problemu dostępne w sklepach to "pozamiatają" konkurencję.
A i tak za kilka tygodni nikt nie będzie pamiętał o dzisiejszych problemach z zakupem.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #422 dnia: Września 25, 2020, 09:02:04 »
Nie zgodzę się. Ja tu nie widzę dobrze przeprowadzonej operacji. Bardziej na zasadzie operacja wejścia udana, pacjent nie przeżył i stół z nim się wywrócił. Właśnie przy "Wow" mamy efekt spontanicznego zakupu (i tylko wtedy). Te techniki działają dobrze jak są tylko razem. Na to nabiera się wiele ludzi, nawet przy codziennych zakupach - coś jest, jest dobrze zareklamowane i niekoniecznie potrzebne - ale do koszyka wrzucasz - bo jest, jest cena i reklama i wrażenie. Jak jest "Wow", a produkt nie jest dostępny, to już nie ma spontanicznego zakupu. "Wow" po chwili mija, dochodzi logika i retoryka. Do koszyka nie wrzucasz i stwierdzasz, że te garnki po kij Tobie, skoro masz przecież w domu podobne. To tak działa, a nie na odwrót. Za chwilę wielu osobom zmięknie fajka, obliżą się i zostaną przy swoim. Ci co mieli kupić, poczekają i przez 2 miechy narobią tyle czarnego PR, że AMD ze swoimi nowymi architekturami wejdzie jak w masełko o ile nie popełnią błędu Nvidii z dostępnością. Słabe to jak zeszłoroczny śnieg w Klewkach.
« Ostatnia zmiana: Września 25, 2020, 09:09:32 wysłana przez KosiMazaki »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #423 dnia: Września 25, 2020, 09:50:53 »
Zgodzę się z Redaktorem. Przekleństwem wszelkiego marketingu i sprzedaży jest myślący, racjonalny klient. Jeśli uda się wyłączyć mu myślenie, to jest sukces. Na dowód wszelkie techniki kupowanie nawet przez 1-klik. Nie wierzycie? To zastanówcie się, po co tak się ułatwia płatności. Właśnie po to, co napisał Redaktor, żeby był spontan, nieprzemyślana decyzja na efekt WOW. Wystarczy kliknąć i masz w koszyku, drugie kliknięcie i zapłacone - to marzenie każdego sprzedawcy i dlatego mamy te wszystkie "szybkie" metody płatności. Jak jest trudniej, to w każdej chwili klient może zacząć myśleć "po co mi to?" i czar pryska ("masz niedokończone zakupy, wróć do nas!"). Tutaj Nvidia zrobiła dokładnie to samo i chyba też przez pazerność się przeliczyła. Ceny kart rosną do kwadratu z każdą premierą, no ale też musi być odpowiedni hype, że to towar poszukiwany. Jednak nie aż tak, że niedostępny, albo będący przedmiotem spekulacji (kto pamięta PRL rozumie co to znaczy :-). Jakby w dniu premiery, mój biedny, durny mózg został wydymany przez oczy 10 modelami autorskimi z milionem światełek, to bym kupił, nie ważne, że na uja mi taka karta, ale bym wziął, bo wewnętrzne dziecko, które koniecznie trzeba uwalniać (do czego z gadającego okienka nawołuje każda dziurawa psychologia), by mi kazało i by było szczęśliwe, choć to nie ono potem zapier***a, żeby związać koniec z końcem.
Jedynymi waflami, to jesteśmy my i mają z nas bardzo dobry uzysk. Reszta to zwykły bajer.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #424 dnia: Września 25, 2020, 10:03:50 »
Jestem podobnego zdania. Oczywiście łatwo wymyślić jakąś teorię spiskową, tylko że to generalnie nie trzyma się kupy. Na obecnej sytuacji nie zarabia nVidia ani producenci kart (a więc te podmioty które mogłyby sztucznie ograniczać dostępność), tylko co najwyżej jacyś końcowi pośrednicy, którzy mogą sobie wywindować cenę na te kilka sztuk, które wpadło im w ręce. Już widzę na forach, że ludzie rezygnują, twierdzą, że poczeka się na AMD, na wersję 20GB, itd... Zresztą sporo zamówień w sklepach i tak jest wirtualnych. Ludzie brali po kilka sztuk za pobraniem/odbiór osobisty żeby nie blokować środków na koncie, więc w rzeczywistości kasa nawet nie przeszła z rąk do rąk.

Uzysk z produkcji jest jaki jest, łańcuchy dostaw są jakie są i tyle. Niedoszacowali hype, który sami stworzyli, teraz może do świąt się jakoś ustabilizuje.

Jak ktoś ma wolne pół godziny, może sobie obejrzeć, sensowna analiza sytuacji: https://www.youtube.com/watch?v=qHogHMvZscM
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #425 dnia: Września 25, 2020, 10:05:35 »
Pozostaje mi chyba albo tylko zazdrościć, że zakup karty za 4-8 tys pln jest robiony tak spontanicznie albo cieszyć się, że jednak podchodzę do tego bardziej racjonalnie czyli zanim zakupię poświęcam trochę czasu na zastanowienie tak aby kupić jak najkorzystniej w kwestii cena/możliwości. ;)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #426 dnia: Września 25, 2020, 10:14:12 »
Pozostaje mi chyba albo tylko zazdrościć, że zakup karty za 4-8 tys pln jest robiony tak spontanicznie albo cieszyć się, że jednak podchodzę do tego bardziej racjonalnie czyli zanim zakupię poświęcam trochę czasu na zastanowienie tak aby kupić jak najkorzystniej w kwestii cena/możliwości. ;)

Nie patrz przez swój pryzmat ;). Na zachodzie karty masz tańsze, a zarobek tam większy. Te nawet 7 koła, to tam dla młodego człowieka 1 pensja, albo i mniej plus jeszcze na życie starczy. Taka 3080 to, jak dla nas z 1.500 zł, a 3090 powiedzmy 4.500 zł. Przy dobrze nakręconym marketingu pewnie przy takiej cenie sam byś od razu klikał na spontanie BUY, a tu d...a :).

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #427 dnia: Września 25, 2020, 10:27:33 »
Ci którzy rzucili się na te karty równo o 15:00 w dniu premiery nie robili tego spontanicznie, wręcz przeciwnie.

O spontanicznym zakupie można mówić, jeśli ktoś obejrzy sobie recenzję nowych kart przy porannej porcji newsów, pomyśli "chcę to!", zrobi "szybką płatność" w telefonie i maks po kilku dniach dostanie nową zabawkę. Inaczej odzywa się rozsądek. :)
A na taki scenariusz nie ma szans w obecnej sytuacji. Chyba, że ktoś się naprawdę napalił i jest skłonny sporo przepłacić.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #428 dnia: Września 25, 2020, 10:29:31 »

To nie jest spontaniczność typu: idę ulicą, wchodzę na stronę i widzę coś pierwszy raz i cyk kupione. O tych kartach piszą/mówią/podniecają się dziwni goście na YT od pewnego czasu. Kontrolowane przecieki, ochy i achy, czyli cały tzw. hype. Więc w momencie, w którym masz kliknąć kup, to spontaniczna jest decyzja o zakupie, a nie nagła wiedza o produkcie, która przygotowywała cię od dłuższego czasu do zakupu. Gratuluję podejścia racjonalnego  8), jednak w kategoriach współczesnej gospodarki, to jesteś hamulcowym postępu  :evil:. Teraz wszystko jest na kredyt, więc możesz zarabiać grosze, a kupić za kilkakrotność dochodów. Wszyscy będą happy. Producent, sprzedawca i bank.
Tutaj nVidia dała najwyraźniej dupy, bo przegrzała sytuację. Brakujące karty w sklepach, wtf? Przecież to śmiech na sali. Podobną koncepcję sprzedaży próbowała kilka lat temu robić Toyota/Nexus z jakimś tam modelem, po którego ponoć były zapisy i kolejki stały pod salonami. W społecznościowych były nawet całe elaboraty rzekomych podnieconych "konsumentów" (odpowiedników YTuberów co bo dostali kartę wcześniej). Ludzie to wyśmiali. Niestety, kolesie od kupowania drogiego sprzętu do kompa są bardziej zryci i mniej do życia przystosowani, więc tutaj te numery dalej przechodzą....

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #429 dnia: Września 25, 2020, 12:52:57 »
Z ciekawości wyslałem do X-Kom maila z pytaniem o dostępności:

Dzień dobry,

dziękuję za wiadomość.

Dostawa karty RTX 3090 może się opóźnić.

Wygląda jednak na to, że zainteresowanie tymi kartami zaskoczyło producentów.

Prosimy Cię o cierpliwość.

Gdy tylko pojawi się u nas każda kolejna partia kart, jeszcze tego samego dnia wyślemy je do kolejnych klientów.

Jeżeli masz pytania dotyczące Twojego zamówienia, napisz do nas mejl.

Jakie "zaskoczyło" jak wszędzie sztuk 0 :evil:. Mogli się wysilić bardziej. Chyba bot układał i bot odpisał.

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #430 dnia: Września 25, 2020, 12:56:32 »
Redaktorze, patrzycie i nie widzicie. Ja znalazłem sklep z promocją Gigabyte GeForce RTX 3090 Gaming OC 24GB GDDR6X (GV-N3090GAMING OC-24GD)

Promocja! Zamów wysyłkowo taniej!
Cena internetowa:   10999,00 zł

Nagroda Janusze Biznesu w kategorii Promocja. Sklep znany i chyba od 25 lat na rynku, z Wrocławia  :evil:.

Cena regularna tam Cena brutto:   11220,00 zł

Jest od ręki? Jest! I po co cały ten hejt  :evil:.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #431 dnia: Września 25, 2020, 13:04:26 »
No ale tak właściwie o co się spinacie? Kto będzie chciał to kupi, bez względu na to, jak mocno tutaj będziecie tupać nóżkami i czy sprzęt jest dostępny. W myśl zasady o strzyżeniu owieczek. Popijcie wodą i zapomnijcie, lun też grzecznie ustawcie się w kolejkę 8).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #432 dnia: Września 25, 2020, 13:08:22 »
No ale tak właściwie o co się spinacie? Kto będzie chciał to kupi, bez względu na to, jak mocno tutaj będziecie tupać nóżkami i czy sprzęt jest dostępny. W myśl zasady o strzyżeniu owieczek. Popijcie wodą i zapomnijcie, lun też grzecznie ustawcie się w kolejkę 8).

Ja sytuację traktuję w kategoriach obserwacji, tzn. owszem, byłem napalony, ale kubeł zimnej wody z odrobiną szitu zrobił swoje. Bawi mnie ta cała sytuacja.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #433 dnia: Września 25, 2020, 13:26:58 »
Bawi nie bawi, nakręcacie się strasznie, a koń jaki jest każdy widzi. Tak wiemy, że pewnego wieczorku, po kilku piwach, DCS będzie wolniej działał, a karta kredytowa będzie za blisko leżała... i w końcu się złamiesz 8). Trzeba się wyluzować i odpuścić ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #434 dnia: Września 25, 2020, 17:17:17 »
Jaka to pamięć krótka. Było narzekanie na AMD i ich papierową premierę RX 5x00.
Teraz jest narzekanie na nvidię i małą ilość. Później znów będzie na AMD...
Hype nakręcony, to czego się ludzie spodziewali na start? :)

Ja jestem nakręcony na 3070 i pewnie ją kupię w miejsce 1080 - podpięty łańcuch gsync ;). Wywróżyłem sobie okres zakupu na około początek nowego roku i według tego będę narzekał na dostępność. Przeżyję bez przesiadki, najwyżej w Cyberpunk będę grał na średnich. Po coś mam gsync, by nie płakać na 30 - 40 FPS i stuttering.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11